Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  16.06.2016 00:45:39

15. června: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie během středeční seance zpevňovaly, v závěru obchodování ale klesly, a zaznamenaly tak pátý pokles v řadě. Americká centrální banka na svém zasedání podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny, zhoršila však výhled růstu ekonomiky pro letošní i příští rok. Na trhu navíc přetrvává napětí kvůli blížícímu se referendu o vystoupení Británie z EU.

Dow odepsal 0,2 % a uzavřel na hodnotě 17 640,17 bodu, širší S&P 500 klesl o 0,18 % na 2 071,50 bodu a o 0,18 % oslabil i index technologického trhu Nasdaq Composite, který skončil na 4 834,93 bodu. Index volatility VIX klesl o 1,76 % na 20,14 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o čtyři bazické body na 1,5737 %.

V červených číslech skončilo pět z deseti hlavních sektorů, nejvíce klesly sektor zdravotní péče a odvětví veřejných služeb, největší růst si naopak připsaly sektor základních materiálů a odvětví cyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (15. června 2016)
Americké akcie (15. června 2016)Zdroj: Google

Měnový výbor Fedu ponechal základní úrokovou sazbu v pásmu 0,25–0,5 %, kam ji zvýšil loni v prosinci. Banka zároveň zveřejnila aktualizovanou makroekonomickou projekci. Fed nyní předpokládá, že tempo hospodářského růstu v USA dosáhne v letošním i příštím roce 2 %. Předchozí prognóza uváděla, že ekonomika letos vykáže růst o 2,2 % a napřesrok o 2,1 %.

Šéfka centrální banky USA Janet Yellenová na tiskové konferenci po konci zasedání FOMC upozornila, že k rozhodnutí ponechat sazby beze změny přispěla mimo jiné také hrozba vystoupení Británie z Evropské unie. Takzvaný brexit by podle ní mohl ovlivnit vyhlídky ekonomiky Spojených států. Referendum o setrvání Británie v EU se uskuteční 23. června.

Fed - makroekonomická projekce (červen 2016)
Fed - makroekonomická projekce (červen 2016)Zdroj: Fed

"Bezprostřední reakce trhů na výsledek zasedání byla neutrální, protože investoři předpokládali, že Fed bude vyčkávat. Fakt, že centrální banka vyjádřila obavy ohledně dalšího vývoje ekonomiky, ovšem vysílá na akciové trhy varovný signál," říká Tim Hopper, hlavní ekonom v TIAA Global Asset Management. "Slabší hospodářský růst znamená pomalejší růst zisků firem a ten se zase projeví ve formě nižších výnosů z držení akcií," dodává.

V indexu Dow nejvíce zlevnily akcie výrobce čipů Intel (-1,65 %), technologické společnosti Cisco Systems (-1,07 %) a pojišťovny Travelers (-0,66 %). Dařilo se naopak akciím maloobchodního řetězce s potřebami pro kutily Home Depot (+1,03 %), vydavatele platebních karet American Express (+0,57 %) nebo průmyslového konglomerátu General Electric (+0,49 %).

Akcie Cisco Systems zlevnily poté, co na ně analytici banky Goldman Sachs snížili investiční doporučení na "neutrální" z "kupovat".

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Měnový výbor americké centrální banky na červnovém zasedání ponechal úrokové sazby beze změny, základní úroková sazba tedy zůstává v rozpětí 0,25-0,5 %. Rozhodnutí se po slabých květnových datech z amerického trhu práce zveřejněných začátkem tohoto měsíce očekávalo. Na tiskové konferenci, kterou jsme sledovali živě, Janet Yellenová poznamenala, že světová ekonomika zůstává zranitelná, a dodala, že centrální banka čeká na další data, aby se přesvědčila, že z ekonomiky nevyprchalo růstové momentum. Fed zároveň zveřejnil novou makroekonomickou projekci. Centrální banka USA nyní čeká, že americká ekonomika v letošním roce zpevní o 2 % (březnová prognóza: +2,2 %) a jádrové výdaje na osobní spotřebu (preferovaný inflační ukazatel Fedu) se zvýší o 1,7 % (březnová prognóza: +1,6 %).
  • Průmyslová výroba ve Spojených státech se v květnu proti předchozímu měsíci snížila o 0,4 %, zatímco v dubnu o 0,6 % vzrostla. Propad byl prudší, než očekávali analytici, kteří v anketě agentury Reuters v průměru počítali s poklesem o 0,2 %.
  • Výrobní ceny v USA v květnu meziměsíčně vzrostly o 0,4 % po dubnovém růstu o 0,2 %, meziročně se však vrátily k poklesu - snížily se o 0,1 % po dubnové stagnaci.Jádrové ceny očištěné o potraviny a energie se rovněž vrátily k poklesu - meziměsíčně se snížily o 0,3 % při očekávání 0,1% růstu po +0,1 % v dubnu. Meziročně naopak zrychlily růst na 1,2 % z předchozích 0,9 %.
  • Podle investora Rona Barona bude mít společnost Tesla Motors do deseti či dvaceti let tržní kapitalizaci kolem 700 miliard dolarů, což je více než 20násobek současné hodnoty.
  • Celgene ohlásila program zpětného odkupu akcií v objemu 3 miliardy dolarů, který zahajuje ihned.
  • Credit Suisse snižuje doporučení na akcie Best Buy na "neutrální" z "outperform", jejich cílovou cenu upravuje na 31 z 36,50 USD.
  • Bank of America Merrill Lynch zvyšuje doporučení na akcie U.S. Steel na "neutrální" z "underperform".
  • BMO začíná pokrývat akcie salesforce.com s doporučením "outperform" a cílovou cenou 98 dolarů.
  • Deutsche Bank zvyšuje doporučení na akcie Abercrombie & Fitch na "držet" z "prodat".
  • Goldman Sachs snižuje doporučení na akcie Cisco Systems na "neutrální" z "kupovat".
  • Jefferies začíná pokrývat akcie Procter & Gamble s doporučením "kupovat".

Pokračování shrnutí obchodování v USA najdete na Investičním webu.

1957: Rok, kdy se navždy změnil svět investic. Nebo snad ne?1957: Rok, kdy se navždy změnil svět investic. Nebo snad ne? 

Analyzovat historii dění na trzích je jako sledovat film pozpátku. Když víte, jak všechno dopadlo, neustále musíte přemýšlet nad zím , proč se některé věci neodehrály jinak. Juval Noach Harari, autor knihy Sapiens: A Brief History of Humankind, dokonce tvrdí, že čím více toho o současném stavu víme, tím méně pochopitelný pro nás historický vývoj je. Příkladem budiž to, co se na trhu stalo v roce 1957.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688