Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  13.06.2016 15:02:40

Cena kávy stoupá, zejména pokud sladíte

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

V posledních měsících výrazně posilovaly měkké komodity, což kromě kávy a cukru zahrnuje také kakao, bavlnu a obilí. Z obilnin posílily zejména sójové boby, a to o třetinu, cukr vede s 29% nárůstem mezi měkkými komoditami.

kava

Graf: sektor měkkých komodit posílil meziročně o téměř 17 % právě díky vyšším výnosům cukru. V posledních dnech se přidává i káva, která se dostala na třináctiměsíční maximum. Zdroj: Bloomberg

Důvodem tohoto výrazného posílení cukru a v poslední době i kávy je především nepříznivé počasíBrazílii. Roli hraje také obnovená síla brazilského realu, který od ledna posílil proti dolaru o 20 %.

Obě tyto skutečnosti ovlivnily prudké posílení obou zásadních brazilských potravinových komodit.

Cukr stabilně roste už od dubna, kdy obavy z produkce v Indii a Thajsku (vyvolané suchem) podpořily posun, který ještě více posílil kvůli vlhkému počasíBrazílii. Tato situace vedla ke zpomalení procesu drcení, což způsobilo zdržení v brazilských přístavech. K zácpám docházelo proto, že lodě čekaly na dodávky cukru ve chvíli, kdy byly nasmlouvány velké zásilky na zámořské trhy, mezi nimiž vede Čína.

Hedgeové fondy na vývoj pozitivně zareagovaly a dosáhly rekordní dlouhé pozice kolem 223 000 futures a opčních lotů s hodnotou blížící se 5 mld. USD. Ačkoli fundamentální ukazatele, jako je rostoucí světový deficit cukru, situaci zatím napomáhají, je momentálně v pořádku držet prodlouženou dlouhou pozici. Poté, co cena vyskočila na své maximum od roku 2013, je trh vystavený možnému nebezpečí likvidace dlouhých pozic.

Obchodníci s kávou Arabica jsou frustrovaní neschopností komodity dostat se z poměrně úzkého rozmezí, v kterém se drží posledních 16 měsíců. Několik nepovedených pokusů oběma směry zapříčinilo nárůst spekulativních sázek, které byly náhle ukončeny prudkým obratem.

V posledním týdnu jsme zaznamenali další pokus o růst. Dnes ráno káva dosáhla úrovně 1,45 dolarů/libra. Původně byl tento pohyb způsoben přesahem nákupů díky obecnému nárůstu poptávky po zemědělských komoditách v posledních měsících.

Tento týden byl hlavní nárůst způsoben předpovědí mrazů v Brazílii, která je největším světovým pěstitelem kávy Arabica. Tato skutečnost by v následujících dnech mohla poškodit úrodu. Trh napjatě sleduje počasí, aby zjistil, zda půjde opět jen o neúspěšný pokus prorazit rozmezí.

Fundamentální ukazatele se mohou objevit na straně podpory, ale hedgeové fondy udělaly pro nejnovější posílení své. Býčí sázky na cukr jsou na rekordní úrovni a právě minulý týden dosáhly hedgeové fondy čisté krátké pozice po dvou týdnech prudkého prodeje, kdy došlo ke snižování dlouhých pozic a rozšiřování krátkých. V posledním nárůstu hrálo výraznou roli právě krytí krátkých pozic.

Pokud v následujících týdnech nedojde k poškození úrody, mohla by káva stejně rychle klesnout, jako vyskočila vzhůru, a fondy by opět mohly zůstat na suchu. Tím lze vysvětlit rekordně dlouhou pozici cukru, protože oživení, které vidíme od dubna, neposkytuje fondům žádné důvody k obavám vzhledem k tomu, jak mělké korekce se zatím objevily.

O autorovi:

Ole Hansen je odborníkem na obchodování s využitím všech druhů investičních nástrojů. Může se pochlubit více než dvacetiletou zkušeností v oboru investic a obchodování. Do Saxo Bank přišel v roce 2008 a stal se součástí jejího strategického a analytického týmu jako vedoucí strategie komodit. Před příchodem do Saxo Bank Ole Hansen 15 let pracoval v Londýně, kde byl zodpovědný za chod obchodního výkonného týmu pro multi-asset FuturesForex hedgeové fondy. V současné době se soustředí především na vývoj komodit. Jeho týdenní zpráva na téma komodity je pravidelně publikována online i v tištěných médiích po celém světě.

 

 

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688