Nové bydlení: kvalitu šetrných staveb prověří důkladná měření a testy

V současné době rostou nároky zájemců o nové bydlení. Kromě lokality a ceny bytu je stále více zajímá také jeho kvalita, zdravé vnitřní prostředí a úspora provozních nákladů. Než přistoupí ke koupi nemovitosti, chtějí mít jistotu, že se jim daná investice vyplatí. Developerská společnost JRD jim svými environmentálně šetrnými projekty vychází vstříc. Využívá moderní technologie, minimalizuje energetickou náročnost budov a zakládá si na precizním provedení, jež ověřují nezávislí odborníci řadou speciálních měření od termovize přes Blower-Door test až po kontrolu inspektorů nemovitostí.

Kvalitní stavba je základ pro zdravé a úsporné bydlení

Širokou škálou testů nechává JRD ověřit všechny detaily stavby ještě před předáním nových bytů jejich majitelům. Používá například měření vzduchotěsnosti budovy metodou Blower-Door test nebo bezkontaktní měření povrchových teplot fasád termovizní kamerou, které slouží spolu s dalšími testy k ověření celistvosti tepelné izolace. Výsledky potvrdí, zda nedochází k narušení obvodových zdí nebo ke vzniku tepelných mostů. To by mohlo mít za následek únik tepelné energie do venkovního prostředí nebo zvýšení vlhkosti v bytech. „Velmi dbáme na precizní provedení každé stavby a využití nejmodernějších technologií a materiálů, které se snažíme spolu s dodavateli také inovovat. Chceme pro naše klienty vytvářet domovy se zdravým vnitřním prostředím a úsporným provozem, kde se jim bude spokojeně žít. Abychom splnili jejich očekávání, musíme před předáním bytů zachytit a následně opravit i tu nejdrobnější vadu. Testy jsou pro nás i zákazníka dokladem, že stavba odpovídá těm nejpřísnějším měřítkům,“ říká Jan Řežáb, majitel JRD.

Termovizní kamerou byla provedena u druhé etapy projektu Ecocity Malešice zkouška ČSN EN 13187.Termovize jasně odhalí rozdíly

Měření termovizní kamerou z exteriéru proběhlo rovněž u tří energeticky úsporných budov z druhé etapy projektu Ecocity Malešice . „Developer nechal po dokončení stavby zkontrolovat, zda je teplotní pole fasády projektu kompaktní bez významných anomálií, což se po prostudování výsledků měření opravdu potvrdilo. Srovnání těchto energeticky úsporných budov s termovizními snímky 30 let starého nezatepleného panelového domu a zděného domu z let 1996 až 1998 jasně poukázalo na kvalitativní rozdíly vzniklé nezateplením objektu, případně nesprávně položenou izolací,“ vysvětluje autorizovaný inženýr Viktor Zwiener, specialista akreditované zkušební laboratoře Atelier DEK. Jan Řežáb k tomu dodává: „Tato měření dokládají, jak velký rozdíl je mezi kvalitními energeticky úspornými novostavbami a špatně postavenými a nezaizolovanými domy, kterých je v Česku většina. Obyvatelům takových domů se nekvalitní provedení promítne i do jejich peněženek, protože kvůli únikům tepla mají velké náklady na vytápění.“

Termovizní kamerou byla provedena u druhé etapy projektu Ecocity Malešice zkouška ČSN EN 13187.

Výsledky měření akreditované zkušební laboratoře Atelier DEK – termovizní snímky srovnávaných budov vzniklé za obdobných klimatických podmínek:

Pozn.: V případě měření fasády v chladném období je za dobrý stav považována teplota fasády blížící se teplotě okolního vzduchu. V místě tepelných mostů je vnější povrchová teplota vyšší než v charakteristickém výseku konstrukce.

Nezateplený panelový dům z 80. let 20. století vyšel z měření nejhůře. Tepelně se zde propisuje ocelová výztuž v panelech, spáry mezi nimi nebo otopná tělesa. Na snímku je patrné, že některá otopná tělesa jsou zapnutá na nižší výkon nebo zcela vypnutá. Není přerušen ani tepelný most u balkónových nosníků.

U zděného domu z let 1996 až 1998 se lokálně tepelně propisují stropní desky a svod dešťového potrubí zabudovaný v zateplovacím systému. Zde je oslabena tloušťka tepelné izolace. Na snímku jsou také patrné ložné a styčné spáry mezi zdícími prvky, což ale není vada, protože se jedná o vlastnost systému.

U budovy z druhé etapy Ecocity Malešice se pouze mírně propisují kotvy zateplovacího sytému, což není vada, ale vlastnost systému. Teplotní pole fasády je celistvé bez významných anomálií.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba