STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  10.06.2016 15:50:05

BREXIT: Jaké budou následky?

Autor: Bc. Filip Machač

Asijské akcie se v pátek značně stáhly z toho důvodu, že v současnosti investoři hledají bezpečnější aktiva pro vložení peněžních prostředků. Tento fakt je způsoben zejména díky obavám z referenda, které se bude konat 23. června a mohlo by mít za následek výstup Británie z Evropské unie.

Obdobný trend naznačují i Evropské trhy, kdy britský index FTSE 100 a francouzský CAC 40 otevřeli o 0,2 % níže a německý DAX začal obchodní den s nižší hodnotou o 0,1 %.

MSCI index se snížil o 0,8%, i přesto má však nakročeno k týdennímu zisku 1,4%. Japonský Nikkei uzavřel obchodní den na nižší úrovni o 0,4% a týdenní ztráty evidují 0,25 %. Hong Kong's Hang Seng index také sklouzl o 0,7 %, i přes to míří k týdennímu zisku 1 %.

,,Z průzkumu veřejného mínění vyplynulo, že existují značné obavy z odchodu Velké Británie z Evropské unie.“ uvedl Tatsushi Maeno, výkonný ředitel PineBridge Investments."Za těchto podmínek nelze nakupovat riziková aktiva, i kdybychom chtěli.“ dodal.

Index S&P 500 poklesl o 0,17 % , ale zůstal jen asi 15 bodů pod jeho rekordním zavíracím maximem.

Nová minima naopak hlásí výnosy globálních dluhopisů, jelikož investoři hledají bezpečnější dluhopisy také díky obavám z referenda konajícího se 23. června.

Výnosnost německých desetiletých obligací se ve čtvrtek ocitla na rekordním minimu 0,023 %, kdy naposledy byly obchodovány s 0,038 % výnosem a britské se dostaly na historická minima a to 1.222 %.

Opačný trend naznačují evropské dluhopisy, které si pozici vylepšily díky intervencím Evropské centrální banky.

V Japonsku výnosy z desetiletých státních dluhopisů klesly na mínus 0,150 %, což se výrazně přiblížilo rekordním minimům, které činily mínus 0,155 %.

Výnosnost amerických desetiletých státních obligací se dostala na svá měsíční minima a to ve čtvrtek na 1.659 % po poklesu z 1.6782 %.

Dolarový index se vyšplhal o 0,3 % zejména díky poklesu dávek v nezaměstnanosti a relativní slabosti jiných měn vůči dolaru.

Švýcarský frank vzrostl za posledních pět dní o 1,6 %, což je největší týdenní nárůst od března roku 2015. Vůči euru se dostal ve čtvrtek na osmitýdenní maximum a to 1.0886 franků za euro, což nasvědčuje týdennímu nárůstu o 1,8 %.

Euro pokleslo o 0,6 % na 1,1295 USD za euro po předešlém čtyřtýdenním maximu 1,1416 USD. Britská libra sklouzla o 0,1 % na 1,4444 USD za libru, když maximum tohoto týdne, kterého bylo dosaženo v úterý, činilo 1,4664 USD a poukazuje na pokles v tomto týdnu o 0,5 %.

Náklady na preventivní zajištění proti výkyvům směnného kurzu britské libry, které se v příštím měsíci očekává, budou značně vysoké a jednoměsíční volatilita sterlingu nejspíše narazí na sedmiletá maxima.

Ceny ropy také ustupují

Ceny ropy klesají i přes přetrvávající hrozby radikálů proti nigerijského ropného průmyslu a strach z dalších bezpečnostních incidentů, které by postihly stávající zásoby ropyBrent futures sklouzly o 0,7 % na 51,60 USD za barel poté, co ve čtvrtek vzrostly na 52,86 USD. Obdobný vývoj zaznamenala ropa WTI, která také poklesla o 0,7 % na 50,18 USD.

Brexit

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688