Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  10.06.2016 14:43:15

Energetickou firmu Dong Energy katapultovalo IPO na pozici evropského premianta


Dánská společnost Dong Energy A / S se stala největší evropskou primární emisí v tomto roce, když ocenění společnosti dosáhlo 98,2 miliardy dánských korun. Dánská utilita se tak může podle agentury Bloomberg přeměnit na „obra“ segmentu energií z obnovitelných zdrojů. Firma na trhu prodala 17,4 procentní podíl za 235 dánských korun za akcii. Upisovací cena akciového podílu tak pomohla dosáhnout ocenění celé společnosti na 98,2 miliardy dánských korun.

Společnost byla založena před 10 lety sloučením státních dánských společností na těžbu ropy a zemního plynu a pěti regionálních energetických společností. Postupem času se firma vypracovala do pozice největšího světového provozovatele pobřežních větrných parků. Manažery primární emise akcií Dong Energy byly investiční banky J. P. Morgan Securities Plc, Morgan Stanley & Co International plc, Nordea Markets, Citigroup Global Markets Limited, Danske Bank A / S, UBS Limited, ABG Sundal Collier ASA, Rabobank U. A. a RBC Europe Limited.

Podle Clause Hjorta Frederiksena, dánského ministra financí, kterého citovala agentura Bloomberg, „Měli o akcie Dong Energy eminentní zájem nejen retailoví investoři, ale i institucionální obchodníci." Podle něj má tak největší světový provozovatel pobřežních větrných parků „solidní základ zachovat a rozvíjet svoji pozici jedné z předních zelených energetických společností světa.“ Během prvního dne obchodování s akciemi připsaly cenné papíry Dong Energy v Kodani přes 10 procent na 258,50 koruny za akcii.

Hodnotou společnosti se Dong Energy A / S stala šestou největší společností v Dánsku a překonala oceněním i pivovar Carlsberg A / S. Státem kontrolovaná společnost uvedla, že nebude vydávat nové akcie, ale IPO získala více než 36 000 nových vlastníků. Největším vlastníkem firmy ale zůstává i přes IPO dánský stát, který drží přes 55 procent akcií, následovaný ve vlastnictví podílu Goldman Sachs. Wallstreetská banka ale po IPO jasně zdůraznila svůj závazek být dlouhodobým držitel akcií společnosti. Privátním investorům bylo přiděleno asi 10 procent akcií.

Vlastnická struktura Dong Energy A / S


 

Zdroj: Bloomberg

Podle propočtů agentury Bloomberg může hrubý výnos vzrůst na 19,7 miliardy dánských korun, pokud ovšem dojde k dalšímu uvolnění akciového podílu. Ve hře je zobchodování dalších 10,9 milionů akcií a rozhodnutí o navýšení počtu akcií musí být učiněno do 8. července 2016. Dong Energy A / S vlastní nyní více než čtvrtinu světových kapacit pobřežních větrných elektráren, je významným hráčem na trhu ve Velké Británii a Německu a nedávno otevřela pobočku ve Spojených státech amerických a na Tchaj-wanu.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688