Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  09.06.2016 23:08:54

9. června: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek mírně oslabily. Hlavní podíl na ztrátách měly bankovní společnosti a ropné firmy, které stáhl dolů pokles cen ropy.

V závěru obchodování index Dow klesl o 0,11 % na 17 985,19 bodu, širší index S&P 500 oslabil o 0,17 % na 2 115,48 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,32 % na 4 958,62 bodu. V mírném plusu se udržela pouze odvětví necyklického spotřebního zboží a veřejných služeb, největší ztráty zaznamenaly sektory producentů základních materiálů, energetiky a financí. Mimochodem, index finančních společností je jako jediný ve ztrátě od začátku letošního roku kvůli obavám z růstu objemu nesplácených úvěrů poskytnutých energetickým firmám, nejistotě kolem vývoje úrokových sazeb a obavám ze zpomalení globálního růstu. Index volatility VIX narostl o 3,98 % na 14,64 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o více než dva bazické body na 1,6798 %.

S&P 500 (9. června 2016)
S&P 500 (9. června 2016)

"Nemyslím si, že by čtvrteční pokles byl něčím větším než výběrem zisků z předchozích růstových seancí," věří v sílu akciového trhu Robert Pavlik, stratég z Boston Private Wealth. Další tradeři ale upozorňují na den starou zprávu deníku Wall Street Journal, podle které byl slavný investor George Soros po delší odmlce opět aktivní na trhu, a to sérií medvědích sázek, nákupů zlata a podobně.

Akcie v USA kopírovaly vývoj na globálních akciových trzích, které stáhlo dolů varování šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho. Ten prohlásil, že samotná měnová politika nezamezí riziku, že by eurozóna kvůli dlouhému období slabého hospodářského růstu mohla utrpět trvalé škody na svém ekonomickém potenciálu.

Ceny ropy přerušily třídenní růst, když se obchodníci rozhodli realizovat zisky z jejich dosavadního posilování. Pokles cen ropy stáhl dolů akcie firem zaměřených na komodity. "Podle mě se vracíme do režimu, kdy se vše točí kolem ropy, protože není na trhu nic jiného, co by tradeři mohli řešit," míní J.J. Kinahan, stratég z TD Ameritrade.

"Stabilizace cen ropy okolo 50 USD za barel by byla pro trh příznivým faktorem, protože by napomohla uklidnění situace na rozvíjejících se trzích," doplňuje Jeff Kravetz z Private Client Reserve spadající pod U.S. Bank.

Japonský jen na devizovém trhu posiloval a vůči euru vystoupil až na nejvyšší hodnotu za poslední tři roky. Zájem o japonskou měnu byl vyvolán poklesem cen akcií a komodit, který mezi investory zvýšil zájem o méně riziková aktiva. Dolaru se však v závěru obchodování podařilo smazat předchozí ztráty a posílil i k dalším měnám.

Americké ministerstvo práce uvedlo, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden klesl. Naopak velkoobchodní tržby v dubnu vzrostly více, než se čekalo. Zprávy zmírnily obavy ze zpomalení ekonomického růstu ve druhém čtvrtletí, ačkoli růst zásob na druhou stranu často signalizuje ochlazování poptávky po zboží.

Euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 % na 1,1322 USD a k jenu kleslo o 0,5 % na 121,24 JPY.

Dolar vůči jenu stoupl o 0,2 % na 107,09 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar vzrostl o 0,6 % na 94,06 bodu.

Analytici podle agentury Reuters očekávají, že se dolar bude držet v úzkém rozpětí až do příštího týdne, kdy zasedá měnový výbor americké centrální banky. Se zvýšením základní úrokové sazby ale téměř nikdo nepočítá.

Světové ceny ropy po třídenním růstu oslabily. Obchodníci a investoři vybírají zisky, které jim přinesl vzestup ceny na letošní maxima. Trh oslabilo rovněž oživení kurzu dolaru, jehož oslabení přispívalo v minulých dnech k růstu cen spolu s výpadky dodávek ve světě a dalším poklesem zásob v USA. Ze zhruba dvanáctiletého minima, kde byly v lednu, se již ceny ropy téměř zdvojnásobily.

Vedle slabého dolaru ropu v minulých dnech podporovaly výpadky těžby v Kanadě a zejména v Nigérii. Středeční údaje z USA ukázaly za minulý týden výraznější pokles zásob, než se čekalo, což ropu ještě více podpořilo. Silný růst cen však může vést k oživení produkce, což by obnovilo tlak na ceny, řekli analytici agentuře Reuters.

Hlavní události čtvrtečního obchodování

  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 4. června klesl na 264 tisíc z 268 tisíc v předchozím týdnu. Čekal se nárůst na 270 tisíc. Pod hodnotou 300 tisíc se ukazatel nachází již 66 týdnů, což je nejdelší taková série od roku 1973. Počet pokračujících žádostí klesl na 2,095 milionu z 2,172 milionu. Očekávalo se 2,171 milionu.
  • Dubnové velkoobchodní skladové zásoby ve Spojených státech zklamaly trh, když jejich objem meziměsíčně stoupl o 0,6 %. Očekávalo se přitom, že stoupne jen o 0,1 % (březen: 0,2 %).
  • Index spotřebitelské důvěry agentury Bloomberg zůstal v uplynulém týdnu nezměněn na hodnotě 43,2 bodu.
  • Společnost Yahoo! obdržela několik nabídek na své základní internetové aktivity v hodnotě nejméně pět miliard USD. Druhé kolo nabídek skončilo v pondělí. Podle CNBC ale zatím není jasné, na jaký majetek nabídky přesně jsou. Každá nabídka totiž může být na trochu jiný majetek, třeba pouze na část duševního vlastnictví a realit, a nabídky se mohou opět změnit v dalším aukčním kole. Některé nabídky mají nicméně hodnotu pět miliard USD a více.
  • Pokud americké ministerstvo spravedlnosti prosadí svou, bude vítězství v patentové soudní při amerického výrobce elektronických hraček Apple nad korejským konkurentem Samsung zrušeno. Ministerstvo požádalo Nejvyšší soud, aby zrušil předchozí rozsudek odvolacího soudu, jenž nařizuje Samsungu zaplatit konkurentovi přes půl miliardy dolarů.
  • Farmaceutická společnost Pfizer dostala předběžný příznivý posudek na nový lék, opiát s dlouhodobým účinkem Troxyca ER, od panelu regulátora trhu, Správy potravin a léčiv (FDA). Úřad se názorem panelu nemusí řídit, ale obvykle tak činí.
  • Výrobce potravin a limonád PepsiCo oznámil další změnu ve složení vlajkové lodi svého portfolia, Diet Pepsi. Firma zjistila, že poslední změna receptu z loňského srpna neměla kýžený účinek, totiž zpomalení poklesu prodeje. Ve hře je nadále možnost, že Američanům prostě přeslazená napodobenina coca-coly se směšně malými bublinkami nechutná. Změna, která tuto základní charakteristiku nemá ohrozit, by měla nastat již příští týden.
  • Investiční firma RBC Capital zlepšila své hodnocení akcií společnosti LinkedIn na "outperform" ze "sector perform". LinkedIn prý na trhu ve srovnání s konkurencí drží dobrou pozici.
  • Investiční firma Axiom Capital zvýšila doporučení akcií internetového rádia Pandora na "buy" z "hold" v naději, že se Pandoře podaří vytvořit lepší službu.
  • Letecká společnost United Continental oznámila, že její tržby z prodeje letenek v květnu meziročně poklesly o 1,2 %. Jako důvody uvedla fakt, že si lidé méně kupují letenky, a relativně silný dolar.
Vyšší úrokové sazby mohou Fedu sebrat jeho nezávislost

Vyšší úrokové sazby mohou Fedu sebrat jeho nezávislost

Pokud Fed nic nezmění na svých plánech ohledně dalšího zpřísňování měnové politiky, bude mít brzy velký problém. Komerčním bankám totiž bude muset platit obrovské sumy peněz, které dost možná nezvládnou pokrýt ani výnosy z jeho gigantického dluhopisového portfolia.


John Mauldin: Rozhodující bitva centrálních bank se blížíJohn Mauldin: Rozhodující bitva centrálních bank se blíží

John Mauldin, předseda představenstva americké analytické firmy Mauldin Economics, světovou ekonomiku přirovnává k pavučině utkané z jemných nitek, jež se mohou ve vteřině zpřetrhat. Když něco takového hrozí, snaží se podle něj centrální banky zachraňovat situaci způsoby, které předtím nikdy nevyzkoušely. A mnohdy přitom nadělají více škody než užitku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688