Patria (Patria Finance)
Komodity  |  09.06.2016 09:25:27

Rozbřesk – Ropa dále láme rekordy, ale delší výnosy zůstávají překvapivě nízko


Cena ropy míří vzhůru a od lednových minim už si připsala skoro 100 %. Zajímavé je, že se to zatím vůbec neodráží ve výnosech dlouhých evropských dluhopisů. Ba naopak, výnos desetiletého německého bundu se pohybuje poblíž svých historických minim. Přitom právě pokles cen ropy srazil na začátku roku delší evropské výnosy dolů. A teď jako by se jim nechtělo sledovat ropu zpátky směrem vzhůru. Proč a co můžeme čekat dál?

Za prvé, svoji roli může sehrávat zrychlení tisku peněz v eurozóně - ECB v březnu rozhodla, že bude dluhopisy z trhu skupovat rychleji (tempem 80 miliard eur/měsíc). Na trzích jako je německý, kde jsou výnosy dluhopisů do pěti let pod depozitní sazbou ECB (-0,40 %), je přitom ECB odsouzena k nákupu výhradně delších cenných papírů. To je voda na mlýn dluhopisům s dlouhou splatností.

Za druhé, dluhopisoví investoři mohou mít na rozdíl od jiných trhů větší pochybnosti o udržitelnosti dražší ropy. Zda tomu tak je, uvidíme. Také nejsme fanoušky pokračujícího růstu cen ropy.
Za třetí, dobrým důvodem proč se dlouhé výnosy a ropa rozešly, může být skutečnost, že za poklesem ropy na začátku roku stály jiné faktory, než stojí za jejím růstem dnes. Za poklesem ceny ropy na začátku roku stály podle našeho názoru primárně obavy o zdraví globální poptávky (strach ze slabší Číny), zatímco za jejich růstem dnes stojí nabídkové faktory (výpadky produkce v Kanadě a Nigérii). V této optice tak za poklesem výnosů a dlouhodobých inflačních očekávání na začátku roku nestála přímo cena ropy, ale strach o globální poptávku…, který současně táhl dolů i ceny ropy.

Ať už hraje zásadní roli jakýkoliv faktor, jasné je jedno. Krátkodobá vazba delších evropských výnosů na ceny ropy zeslábla. To ale neznamená, že německé výnosy zůstanou do nekonečna přikovány u nuly. Dlouhodobá vazba delších výnosů na inflaci funguje dál. Pokud tedy v druhé polovině roku uvidíme vyšší inflaci, měl by se delší konec německé křivky posunout výše. Bude to ale ještě chvíli trvat.

Region - forex
Zlotý pokračuje ve spanilé jízdě. Během tohoto týdne již polská měna vůči euru posílila asi o 1,6 %. Těší ji patrně zejména měkčí návrh řešení problému hypoték ve švýcarských francích (i když detailnější informace prozatím nejsou známy). Včera trhy sledovaly zejména zasedání centrální banky.

Ani na svém posledním zasedání v jejím čele prezident Belka nedal trhům šanci uvažovat o tom, že by se NBP chystala k nějaké měnové akci. Deflace je Výborem měnové politiky (RPP) totiž stále brána jako dočasný faktor hnaný nižšími cenami ropy, přičemž centrální banka stále očekává stabilní růst HDP podporovaný zejména soukromou spotřebou a výhledově i vyššími investicemi financovanými z fondů EU. Prezident NBP Belka navíc upozornil, že negativní míra inflace se odehrává v situaci, kdy míra nezaměstnanosti je na historických minimech a reálné mzdy rekordně rostou. V takové makroekonomické situaci je tedy preferována stabilita úrokových sazeb, když prezident NBP opět upozornil na krátkodobou hrozbu v podobě britského referenda o Brexitu.

Ačkoliv Belku na postu guvernéra NBP příští týden již vystřídá současný člen RPP Glapinski, tak podle nás nelze očekávat, že by v následujících měsících mělo dojít ke změně politiky NBP. Ta zůstane zřejmě velmi konzervativní, což konec konců potvrdili i výroky nových členů RPP, kteří se účastnili tiskové konference. Ti stejně jako Belka omítali úvahy novinářů o snížení oficiálních úrokových sazeb, což je pochopitelně pro zlotý dobrá zpráva.

Dnes bude trhy zajímat údaj o české inflaci za květen. Po minule překvapivě vyšším růstu by se tentokrát inflace mohla na chvíli opět mírně snížit. Za meziročním očekávaným poklesem je vyšší srovnávací základ z loňského roku. Nicméně nepředpokládáme, že by toto snížení inflace mělo příliš dlouhého trvání. V cenách se začne ve větší míře odrážet zdražování pohonných hmot z titulu růstu cen ropy na světových trzích, které spolu s růstem cen ve službách posune inflaci na podzim do blízkosti jednoho procenta. Dosažení inflačního cíle však i tak připadá v úvahu nejdříve až v průběhu roku 2017.

Dluhopisy
Výnosy německých dluhopisů se dál pohybují v blízkosti historických minim a to nehledě na rostoucí ceny ropy a stabilní akcie (více viz úvodník).

V nejbližší době nečekáme, že se výnosy bezpečných dluhopisů otočí. Naopak v předvečer britského referenda může poptávka po nich zůstat silná. Na druhé straně věříme, že do konce roku se s vyšší inflací delší konce křivky pomalu posunou výš.

Komodity
Cena ropy Brent se včera vyšplhala na nová letošní maxima a od lednových minim se již zvýšila o 100 %. Včerejší data o zásobách v USA za minulý týden se na ceně bezprostředně projevila spíše lehce negativně (patrně kvůli růstu zásob produktů včetně benzínu), nicméně nakonec asi převážil pokles zásob ropy a cena pozdě večer mírně vzrostla.

Pozornost trhu může pozvolna začít směřovat k měsíčnímu reportu z trhu s ropou z dílny Mezinárodní energetické agentury (IEA), který bude zveřejněn příští úterý. Bude zajímavé, jak agentura (z fundamentálního pohledu) zhodnotí poslední vývoj cen ropy, respektive jejich výrazný nárůst.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   6:52  Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Kryštof Míšek (Argos Capital)
Po 17:26  Cena hliníku poskočila o 4 % na nové sankce X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688