Patria (Patria Finance)
Ze světa  |  08.06.2016 10:14:08

Clintonová definitivně demokratickou kandidátkou na prezidenta USA


Tak tedy Ameriku opravdu nakonec čeká souboj Clintonová-Trump. Globální finanční trhy si po včerejší noci, kdy v amerických primárkách v New Jersey a Kalifornii vyhrála H. Clintonová, mohou oddychnout, neboť v souboji o amerického prezidenta nebudou stát jen kandidáti, kteří hodlají rozbourat stávající status quo.

Jestli totiž trhy něco preferují, tak je to stabilita politických pořádků. A tu současná americká ministryně zahraničí a manželka bývalého demokratického prezidenta Billa Clintona reprezentuje dokonale. Clintonová by v prezidentském úřadě přitom nejlépe vyhovovala představě kontinuity i v ekonomické a finanční oblasti. Možná, že první žena v pozici kandidátky na post prezidenta USA by si ráda více posvítila na farmaceutické firmy, ale to by byl asi ten “nejradikálnější” krok v hospodářsko-politické oblasti, který by se od ní dal čekat. Žádné radikální a plošné navyšování minimálních mezd, žádné bourání obchodních dohod s Čínou, žádné výměny centrálních bankéřů. To je přesně ona stabilita, kterou finanční trhy potřebují.

Teď jde jen o to, zdali Clintonová dokáže dotáhnout do konce svůj dlouhodobý životní cíl a usednout v Bílém domě jako prezident. Bude to znamenat porazit zcela nevypočitatelného realitního magnáta Trumpa. Ten sice proti sobě bude mít sešikovanou hispánskou a černošskou menšinu, avšak zase se veze na vlně revolty voličů západního světa, která je namířena proti současnému establishmentu. V důsledku toho může být prezidentský souboj Clintonová-Trump daleko napínavější, než by si většina politických rádoby-analytiků dokázala před pár měsíci představit. A tak potřebný klid na práci a hladké obchodování budou mít trhy teprve až 9. listopadu, kdy budou známy výsledky prezidentských voleb a také zdali se osvědčená značka “Clinton” opět zabydlí na 4 roky v Bílém domě.

Region - forex
Zlotý s forintem včera dále posilovaly a forint dosáhl na nová měsíční maxima vůči euru. Dnes může zlotý mírně ovlivňovat i návrh zákona na vyřešení problému s hypotékami ve švýcarských francích. Detaily sice nejsou známy, ale nový návrh prezidenta Dudy se jeví přece jen příznivěji než návrhy předchozí. Včera odpoledne zlotý ale nijak zásadně nereagoval.

Dnes je v centru pozornosti zasedání polské centrální banky. To sice velmi pravděpodobně nepřinese žádné změny v nastavení měnové politiky, nicméně může být i přesto zajímavé. Důvodem je, že se loučí se svou funkcí prezident NBP Marek Belka (který může komentovat právě i nový návrh zákona o hypotékách).

Další zajímavou událostí je zveřejnění maďarské míry inflace za květen. Vyšší ceny ropy spolu se silnějším dolarem zdražily ceny pohonných hmot, což v květnu podpořilo maďarskou inflaci stejně jako vyšší ceny ovoce. K inflaci také pomohly zdražující služby, které jsou výsledkem silné soukromé spotřeby. Vyšší meziroční inflaci bude nicméně bránit relativně vysoká srovnávací základna z minulého roku.

Dluhopisy
Výnos německého desetiletého dluhopisu spadl včera na nová historická minima (končil na 0,049 %) a to nehledě na relativně uvolněnou atmosféru na akciových trzích a stabilní cenu ropy. Na jedné straně dluhopisové trhy mohou interpretovat přísněji poslední slabší čísla z trhu práce a rizika spojená s hlasováním o Brexitu. Současně ale na delších koncích výnosových křivek v eurozóně hraje čím dál větší roli postupující kvantitativní uvolňování - ECB se v nákupech dluhopisů přesouvá časem k delším splatnostem.

Komodity
Cena ropy Brent včera vzrostla na nová letošní maxima. Hlavním důvodem růstu patrně zůstává dění na nabídkové straně čili výpadky produkce v Nigérii. Pozdě večer pak ropě pomohla i data API, která ukázala na silnější pokles zásob ropy v minulém týdnu. Dnes trh sleduje především oficiální týdenní statistiky EIA.

Kromě toho EIA včera zveřejnila svůj měsíční report z trhu s ropou. Stále očekává solidní přebytek na trhu s ropou (letos kolem 1 mb/d), i když toto číslo se oproti dva až tři měsíce starým očekáváním výrazně snížilo. Hlavním důvodem jsou zmiňované nečekané výpadky produkce. Co se týče odhadu cen ropy Brent, tak EIA očekává ve druhém čtvrtletí průměrnou cenu ropy Brent na úrovni 45 USD/barel a s výraznějším zdražováním nepočítá ani ve zbytku roku. To je v souladu s naším výhledem.

Foto: Brett Weinstein - CC BY - SA 2.0

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688