Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.06.2016 10:31:55

Čína stárne, přijdou dvě fáze dopadů na globální ekonomiku


Čínská populace začíná dramaticky stárnout. Fialově je v následujícím grafu vyznačen historický vývoj a predikce podílu lidí starších 60 let na celkové populaci. Šedě je vyznačen vývoj růstu populace v produktivním věku:

Stárnutí čínské populace sebou přinese pokles míry úspor. Pokud jej nebude doprovázet pokles míry investic, můžeme čekat, že vnější přebytky této země postupně zmizí. Čínská ekonomika se tak přesune do situace, kdy bude vytvářet vnější deficity a postupně se budou snižovat zásoby jejích aktiv držených v zahraničí. Takový vývoj je pozitivní pro zbytek globální ekonomiky, protože Čína se ze země s vnějšími přebytky stane zemí deficitní. Nicméně pro finanční trhy by mohly být postupné prodeje čínských aktiv držených v zahraničí negativní.

Trend snižování zásoby čistých vnějších aktiv už začal – viz následující obrázek (jejich vývoj v poměru k nominálnímu produktu). Do roku 2006 Čína prudce akumulovala tato aktiva, poté ale přišel zlom a od roku 2007 se vnější aktiva snižují. V současné době dosahují hodnoty méně než 15 % nominálního HDP, což zhruba odpovídá úrovni z přelomu tisíciletí:

Stárnutí populace znamená i pokles potenciálního růstu čínské ekonomiky. Tento trend pak dlouhodobě působí proti efektu popsanému výše: Čínské dovozy budou zpočátku stimulovány poklesem míry úspor, ale nakonec dojde k jejich útlumu právě kvůli sníženému tempu růstu. Podobně se bude vývoj projevovat i na poptávce po komoditách a energiích. Stárnutí populace v Číně se tak na globální ekonomice tedy pravděpodobně projeví ve dvou fázích. První z nich bude dominovat pokles míry úspor, který podpoří dovozy o poptávku ve zbytku světové ekonomiky. Postupně ale začne dominovat pokles potenciálního tempa růstu čínské ekonomiky a nastane druhá fáze, kdy budou dovozy naopak slábnout.

Zdroj: Natixis

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688