Patria (Patria Finance)
Komodity  |  07.06.2016 15:50:11

Výkonnost komodit v roce 2016 válcuje akcie i dluhopisy!


V loňském roce nemyslitelná fráze, letos tvrdá realita. Komodity od ledna svou výkonností překonávají ostatní třídy aktiv! Věřte nebo ne, sektor surovin si v roce 2016 prozatím vede lépe než dluhopisy i akcie. Měřeno komoditním indexem Bloomberg Commodity Index dokonce vstoupila tato v loňském roce zbídačená třída aktiv na býčí trh. Celkové výnosy komoditního indexu agentury Bloomberg letos dosahují více než 11 procent.

V porovnání s ostatními třídami aktiv si komodity skutečně vedou o dost lépe. Globální dluhopisy v letošním roce vynesly zhruba 6 procent a akcie pouze o něco více než 2 procenta. Komoditní index vystřelil vzhůru zejména díky ziskům ropy, zlata, zinku nebo sójových bobů. K včerejšímu datu se komoditní měřítko od svého lednového minima vyšvihlo o 21 procent a vstoupilo tak na býčí teritorium. Právě komodity zaznamenávají zdaleka nejostřejší start roku vůbec od notoricky známé rakety v roce 2008.

Celkový letošní výnos do pondělí 6.6. 2016:
-Komodity (měřené Bloomberg Commodity Indexem) +11,1 %
-Dluhopisy (měřené Barclays Global Aggregate) +6,4 %
-Americké akcie (měřeno S&P 500) +4 %
-Globální akcie (FTSE All World) +2,2 %


O tom, že investoři surovinám opět věří, svědčí nebývalý příliv kapitálu do komoditních investic. Od začátku roku do dubna přiteklo téměř 60 miliard dolarů. Investoři do největšího burzovně obchodovaného fondu sledujícího koš komodit PowerShares DB Commodity Index Tracking nalili v letošním roce prozatím 163 milionů dolarů, vloni z něj naopak více než miliardu dolarů vybrali. Komoditní hedge fondy sázející na růst nebo pokles surovin získaly jen v dubnu od investorů prostředky ve výši 1 miliardy dolarů. Pimco nedávno uzavřel tříletý komoditní fond novým investorům poté, co jeho aktiva přesáhla miliardu dolarů.

Ve srovnání s pěti posledními lety ve znamení amerického břidlicového a plynového boomu a čínského hospodářského zpomalení, které dohromady poslaly cenu většiny komodit do pekel, se jedná o obrat obrovských rozměrů. Těm, kteří neztratili naději v komoditní sektor, se tato sázka jasně vyplatila. Patnáct z dvaadvaceti futures kontraktů, které dohromady dávají index agentury Bloomberg, dosáhly v letošním roce pozitivního výnosu. Silná výkonnost komoditního sektoru odráží souběh událostí, které by se v konečném součtu daly považovat i za náhodu.

Obilniny letos získaly 16 procent poté, co silné deště a povodně zmenšily úrodu sójových bobů v Argentině a sucha se naopak podepsala na sklizni kukuřice v Brazílii. Klimatický fenomén El Nino v Jihovýchodní Asii se navíc začal projevovat na smršťování globálního trhu s cukrem. Nejlépe se z komodit dařilo sójovým krmivům a bobům, nejhůře si letos prozatím vedou káva nebo zemní plyn.

Nejen zemědělské suroviny však pomáhají ke zlepšení celkového komoditního obrázku, kromě nárůstu cen drahých kovů jako jsou zlato a stříbro, se ode dna odlepilo i zlato černé. Právě ropa v úterý překonává dokonce letošní maxima. Brent se dostal po 14 hodině nad 51 dolarů za barel, severoamerická WTI nad 50 dolarů za barel a to hlavně dílem rostoucí spotřeby benzínu a klesající produkce v USA. Průmyslové kovy, které silně závisejí na čínském průmyslu, vykazovaly smíšenou výkonnost. Zatímco zinek přinesl výnosy přes 20 procent díky omezením produkce, měď nebo nikl takové štěstí neměly.

I komoditní investoři nicméně s napětím sledují Fed. Další zvyšování sazeb americkou centrální bankou by mohlo díky následnému posílení dolaru dostat komodity pod tlak. A to nejen proto, že většina z nich je denominována v americké měně a zdražily by se tak pro zahraniční zájemce, ale i kvůli omezení úvěrů a zvyšování skladovacích nákladů.

Zdroj: FT, BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688