Grilování je zábava: tipy jak a na čem správně grilovat, důležité marinování

Grilování je společenská zábava

Typická vůně kořenící směsi, uvolněná a přátelská atmosféra – to je letní grilování – oblíbené hobby velké části Čechů. A přitom není grilování vlastně žádná velká věda - prostor dejte především vaším chutím a fantazii.

Pokud právě stojíte před výběrem grilu, máte hned několik možností:

1. Lávový plynový gril – jeho výhodou je, že umožňuje zdravější typ grilování, masový tuk neodkapává do ohně a teplotu můžete regulovat. Zklameme však milovníky vůně uhlí nebo dřeva, té se při grilování na lávových kamenech nedočkáte.

2. Elektrický gril – s elektrickým grilem můžete pohodlně grilovat i doma v místnosti, na zahradě však budete potřebovat přívod elektrického proudu.

3. Grily na dřevěné uhlí – grilovací klasika doprovázená nezapomenutelnou vůní.

4. Zahradní krby a grily – často díla domácích kutilů a originálních představ.

Gril udržujte jako ze škatulky, nebudete litovat

Na co je třeba nezapomínat, je pravidelná údržba vašeho grilu. Pokud nechcete, aby grilované pochoutky získaly pachuť nebo zápach, věnujte čistotě grilu a zejména roštu patřičnou pozornost. V optimálním případě by čištění grilu mělo následovat hned po grilování, kdy zbytky ještě nestihnou zaschnout. Neobejdete se bez drátěného kartáče a čisticího prostředku na gril. Vhodný je například Grilpur v rozprašovači, který tukové připáleniny rychle zlikviduje.

Rozžhavte gril včas a dostatečně

Jedním z důležitých pravidel správného „grilaře“ je grilování za správné teploty. Nejvyšší teplotu poznáte tak, že uhlíky jsou rozpálené do ruda. V takovém případě grilujte jen zprudka tenké plátky masa a ryb. Pro zeleninu a všechny ostatní druhy jídla je lepší opékání na mírnějším žáru, ten poznáte podle uhlíků pokrytých popelem.

Marinování nebo-li kouzlení s pokrmy

• A konečně se dostáváme k dobrotám. Ať si pod „dobrotami“ představíte steaky, ryby či zeleninu, nepostradatelnými na vaší hostině jsou marinády, dipy a dresinky – ať už jsou kupované nebo doma vyrobené - skvěle dochutí vaše dobroty.

• Můžeme bez ostychu říct, že marinádou každé grilování začíná. Je totiž důležité, aby se maso stihlo dostatečně uležet. Ideálně naložte maso den před plánovaným grilováním, pokud nezbývá čas, alespoň tři hodiny předem.

• Pro marinování jsou nezbytnými součástmi, olivový olej, pepř a bylinky – jaké, to záleží jen na vaší chuti a fantazii. Ty by měly podtrhnout chuť masa, ale pozor, buďte opatrní, aby chuť masa svou intenzitou marináda nepřebila.

Tip na závěr:

Mezi jeden osvědčený recept patří medová marináda. Jak na ni? Med rozmíchejte s citrónem, česnek utřete se solí, následně obojí smíchejte dohromady – marinovat takto můžete jakýkoli druh masa.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky