Grilování je zábava: tipy jak a na čem správně grilovat, důležité marinování
Typická vůně kořenící směsi, uvolněná a přátelská atmosféra – to je letní grilování – oblíbené hobby velké části Čechů. A přitom není grilování vlastně žádná velká věda - prostor dejte především vaším chutím a fantazii.
Pokud právě stojíte před výběrem grilu, máte hned několik možností:
1. Lávový plynový gril – jeho výhodou je, že umožňuje zdravější typ grilování, masový tuk neodkapává do ohně a teplotu můžete regulovat. Zklameme však milovníky vůně uhlí nebo dřeva, té se při grilování na lávových kamenech nedočkáte.
2. Elektrický gril – s elektrickým grilem můžete pohodlně grilovat i doma v místnosti, na zahradě však budete potřebovat přívod elektrického proudu.
3. Grily na dřevěné uhlí – grilovací klasika doprovázená nezapomenutelnou vůní.
4. Zahradní krby a grily – často díla domácích kutilů a originálních představ.
Gril udržujte jako ze škatulky, nebudete litovat
Na co je třeba nezapomínat, je pravidelná údržba vašeho grilu. Pokud nechcete, aby grilované pochoutky získaly pachuť nebo zápach, věnujte čistotě grilu a zejména roštu patřičnou pozornost. V optimálním případě by čištění grilu mělo následovat hned po grilování, kdy zbytky ještě nestihnou zaschnout. Neobejdete se bez drátěného kartáče a čisticího prostředku na gril. Vhodný je například Grilpur v rozprašovači, který tukové připáleniny rychle zlikviduje.
Rozžhavte gril včas a dostatečně
Jedním z důležitých pravidel správného „grilaře“ je grilování za správné teploty. Nejvyšší teplotu poznáte tak, že uhlíky jsou rozpálené do ruda. V takovém případě grilujte jen zprudka tenké plátky masa a ryb. Pro zeleninu a všechny ostatní druhy jídla je lepší opékání na mírnějším žáru, ten poznáte podle uhlíků pokrytých popelem.
Marinování nebo-li kouzlení s pokrmy
• A konečně se dostáváme k dobrotám. Ať si pod „dobrotami“ představíte steaky, ryby či zeleninu, nepostradatelnými na vaší hostině jsou marinády, dipy a dresinky – ať už jsou kupované nebo doma vyrobené - skvěle dochutí vaše dobroty.
• Můžeme bez ostychu říct, že marinádou každé grilování začíná. Je totiž důležité, aby se maso stihlo dostatečně uležet. Ideálně naložte maso den před plánovaným grilováním, pokud nezbývá čas, alespoň tři hodiny předem.
• Pro marinování jsou nezbytnými součástmi, olivový olej, pepř a bylinky – jaké, to záleží jen na vaší chuti a fantazii. Ty by měly podtrhnout chuť masa, ale pozor, buďte opatrní, aby chuť masa svou intenzitou marináda nepřebila.
Tip na závěr:
Mezi jeden osvědčený recept patří medová marináda. Jak na ni? Med rozmíchejte s citrónem, česnek utřete se solí, následně obojí smíchejte dohromady – marinovat takto můžete jakýkoli druh masa.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Jak se provádí odhad ceny nemovitosti?
- Zahradníkovo jaro: Jak si usnadnit domácí pěstování zeleniny
- Pobřeží Egejského moře - ideální tip na všechny typy dovolené
- Jak na výběr čerpadla pro filtraci a vypouštění bazénu?
- Začínáme se sladkovodním akváriem: Malý průvodce pro začátečníky
- Co je třeba vědět, než se pustíte do stavby skleníku, bazénu či chatky? Jak na drobné zahradní stavby podle nového stavebního zákona