Vlada.cz (Vláda)
Investice  |  07.06.2016 09:50:41

Tripartita jednala o řešení situace v OKD a o mzdách ve zdravotnictví


Na Úřadu vlády zasedla v pondělí 6. června 2016 Rada hospodářské a sociální dohody ČR. Hlavními tématy jednání bylo zdravotnictví a růst mezd zaměstnanců ve zdravotnictví, zřízení pracovní skupiny pro řešení situace v OKD a Novelizace zákoníku práce.

Akční plán Zdravotnictví 2017

Tripartita projednala navýšení plateb na zdravotní pojištění za státní pojištěnce o 3,6 miliardy korun. Navýšení plateb za státní pojištěnce pomůže zajistit prostředky na růst mezd ve zdravotnictví. Desetiprocentní platový nárůst ve zdravotnictví podpořily odbory, nemocnice, lékařská komora i pacienti. Bude se jednat o nárůst platů v tabulkové části.

V rámci kvalifikačních požadavků se hovořilo o tom, že zdravotní sestry v budoucnu nebudou potřebovat vysokoškolský diplom, nově jim postačí maturitní vysvědčení a roční nástavba na vyšší odborné škole. U lékařů se navrhuje, aby kvůli atestační přípravě nemuseli dlouhé měsíce trávit nutně ve velkých fakultních nemocnicích. Zákon upravující vzdělávání lékařů v současné době prošel ve sněmovně prvním čtením.

Zřízení pracovní skupiny RHSD pro řešení situace v OKD

Za účelem řešení situace v OKD byla zřízena speciální pracovní skupina Rady hospodářské a sociální dohody, v jejímž čele stojí předseda vlády Sobotka a v pozici výkonného místopředsedy je ministr průmyslu a obchodu Mládek. V pracovní skupině zasednou zástupci státu včetně Českého báňského úřadu, zástupci zaměstnavatelů, odborů, zástupci Moravskoslezského kraje a města Karviné a zmocněnci pro strukturálně znevýhodněné regiony.

Zřízení pracovní skupiny avizoval předseda vlády již na jednání dne 23. května 2016 v Ostravě a je také okamžitou reakcí vlády na žádost insolvenčního správce, který se na předsedu vlády obrátil dopisem na konci minulého týdne. Pracovní skupina by měla identifikovat rizika spojená s útlumem těžby.  Dále premiér Bohuslav Sobotka informoval o tom, že požádal ministra Mládka, aby do vlády ve spolupráci s resorty financí a práce a sociálních věcí návrh na další postup zejména v souvislsoti vyplácením mezd.

Tripartita dále uzavřela projednávání novelizace zákoníku práce, navrhované změny směřují k prohloubení flexibility základních pracovněprávních vztahů za současného posílení ochrany postavení zaměstnance. Dalšími body jednání byl  Národní program podpory rozvoje cestovního ruchu v regionech, průběžná zpráva zpráva o iniciativě Průmysl 4.0 a aktualizace Akčního plánu podpory malých a středních podnikatelů.

Příští jednání plenární schůze RHSD se skuteční 25. července 2016 od 9 hodin.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688