Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  04.06.2016 01:33:01

3. června: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pátek mírně klesly, investory zaskočila velmi slabá data z trhu práce. Údaje vyvolaly pochybnosti o tom, zda by ekonomika USA dokázala vstřebat případné brzké zvýšení úrokových sazeb Fedu, a oslabily proto spekulace, že by centrální banka USA mohla se sazbami pohnout již v červnu nebo v červenci. Za poklesem trhu stály především akcie firem z finančního sektoru, kterým nízké úroky snižují ziskovost.

Dow v pátek klesl o 0,18 % na 17 807,06 bodu, širší S&P 500 odepsal 0,29 % na 2 099,13 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,58 % na 4 942,52 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 1,17 % na 13,47 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil téměř o deset bazických bodů na 1,7 %.

V mínusu skončily čtyři z deseti hlavních sektorů, nedařilo se finančnímu odvětví, sektoru cyklického spotřebního zboží, technologickému odvětví a sektoru zdravotní péče. Nejlepší výkon naopak podaly sektor základních materiálů, odvětví veřejných služeb a sektor necyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (3. června 2016)
Americké akcie (3. června 2016)Zdroj: Google

Americké ministerstvo práce odpoledne oznámilo, že ekonomika USA v květnu vytvořila jenom zhruba 38 000 nových pracovních míst. To je nejméně za téměř šest let. Analytici počítali se vznikem 160 000 nových příležitostí. Níže byla navíc revidována data za březen a duben.

Ekonomové předpokládají, že nejnovější data z trhu práce přimějí Fed, aby se zvyšováním svých úrokových sazeb nespěchal. "Podle mého názoru to dramaticky změní stanovisko Fedu," uvedl analytik Mark Grant ze společnosti Hilltop Securities.

Investoři v závěru týdne kromě dat z trhu práce sledovali také projevy dvou představitelů americké centrální banky, a to členky Rady guvernérů Fedu Lael Brainardové a prezidenta chicagského Fedu Charlese Evanse. Brainardová, která je hlasující členkou měnového výboru Fedu, po zveřejnění dat z trhu práce řekla, že rizika by podle ní měla Fed odradit od zbrklých kroků a centrální banka by si měla před rozhodováním o dalším nastavení sazeb počkat na více ekonomických dat. Evans, který hlasovací právo v FOMC nemá, stejně jako Brainardová naznačil, že Fed by se zvyšováním sazeb neměl spěchat. Banka by podle něj měla s tímto krokem počkat do doby, než se meziroční jádrová inflace v USA bude nacházet stabilně nad dvěma procenty.

Pozornost investorů se nyní zaměří na pondělní projev šéfky Fedu Janet Yellenové. Nejbližší zasedání Fedu, na kterém budou vedoucí představitelé centrální banky USA jednat o nastavení měnové politiky, se uskuteční v polovině června.

Za celý týden Dow klesl o 0,37 %, S&P 500 zůstal na nule a Nasdaq Composite přidal 0,18 %. V USA měl tentokrát týden pouze čtyři obchodní dny, v pondělí zůstaly burzy kvůli státnímu svátku zavřené.

Americké akcie (týden do 3. června 2016)
Americké akcie (týden do 3. června 2016)Zdroj: Google

Akcie výrobce čipů Broadcom (+4,94 %), který po konci čtvrtečního obchodování zveřejnil lepší než očekávané čtvrtletní hospodářské výsledky, přidaly v pátek témě pět procent. Podpořilo je zvýšení cílové ceny od analytiků ze společnosti MKM na 188 ze 162 dolarů.

V indexu Dow nejvíce zdražily akcie výrobce těžké stavební a těžební technikyCaterpillar (+1,93 %), chemické firmy DuPont (+1 %) a výrobce nealkoholických nápojůCoca-Cola (+0,72 %). Nedařilo se naopak cenným papírům investičních bank Goldman Sachs (-2,27 %) a JPMorgan Chase (-1,78 %), výrobce sportovního oblečení a obuviNike (-1,98 %), vydavatele platebních karet American Express (-1,39 %) nebo softwarové firmy Microsoft (-1,31 %).

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americká ekonomika v květnu vytvořila jen 38 tisíc nových pracovních míst, tedy nejméně za téměř šest let. Trh přitom odhadoval, že vzniklo zhruba 160 tisíc míst. Celková míra nezaměstnanosti nicméně spadla na 4,7 % z 5 %, čekal se pokles pouze na 4,9 %. Nečekaně špatná statistika tvorby nových míst dramaticky snižuje pravděpodobnost brzkého zvýšení sazeb v USA, protože pokračování pozitivního vývoje na trhu práce Fed opakovaně uvádí jako jednu z hlavních podmínek dalšího utažení měnové politiky. Data za březen byla navíc revidována na 186 tisíc z 208 tisíc a dubnový údaj byl snížen na 123 tisíc ze 160 tisíc.
  • Index nákupních manažerů v americkém sektoru služeb sestavovaný společnosti Markit Economics v květnu podle finálních dat dosáhl hodnoty 51,3 bodu. Předběžný odhad z konce května uváděl, že se index snížil na 51,2 bodu z 52,8 bodu. Kompozitní index nákupních manažerů dosáhl hodnoty 50,9 bodu, když v dubnu byl na 52,4 bodu. Index za sektor služeb sestavovaný institutem ISM dosáhl v květnu hodnoty 52,9 bodu. To je výrazně méně, než tvrdily odhady (55,5 bodu) po 55,7 bodu v dubnu. Klíčová je úroveň 50 bodů, která odděluje pásmo expanze aktivity od pásma její kontrakce.
  • Objem amerických továrních objednávek v dubnu vzrostl o 1,9 %, jak se čekalo, po březnovém růstu o 1,7 %. Bez dopravních prostředků však objednávky vzrostly jen o půl procenta poté, co se v březnu zvýšily procento.
  • Americká ropná společnost ExxonMobil by v příštích dvaceti až třiceti letech mohla investovat do rozvoje potenciálně obrovských zdrojů ropy a zemního plynu v břidličných formacích v Argentině přes deset miliard dolarů. Řekl to v pátek šéf firmy Rex Tillerson. Investice se týkají rozvoje geologické formace Vaca Muerta na západě země, kde už běží pilotní projekt ve spolupráci firmy XTO Energy, což je dceřiná společnost Exxonu, a argentinské společnosti Gas y Petróleo del Neuquén.
  • Druhé čtvrtletí nebude pro Citigroup snadné. Výkonný ředitel finanční skupiny Michael Corbat řekl, že očekává čistý zisk o čtvrtinu nižší než loni. Důvodem je podle něj zostřená konkurence a tvrdší regulace.
  • Zástupci internetových společností Twitter a Yahoo! nedávno jednali o možnosti fúze. Která z firem by sloučení potřebovala více, bylo zjevné z účasti na neformální schůzce na toto téma. Za Yahoo! přišla její ředitelka Marissa Mayerová, kdežto šéf Twitteru Jack Dorsey účasten nebyl.
  • Společnost TCS Capital Management, druhý největší akcionář mediální firmy CME, v období od 31. května do 2. června koupila dalších zhruba 66 tisíc akcií firmy. Nákupní ceny se pohybovaly mezi 2,49 a 2,66 USD za akcii.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy ve Spojených státech v uplynulém týdnu poprvé za 11 týdnů stoupl, zvýšil se o devět na 325. Počet aktivních vrtů pro těžbu plynu se naopak snížil o pět na 82. Růst počtu aktivních vrtů pro těžbu ropy analytici vysvětlují návratem cen suroviny k 50 dolarům za barel, tedy na úrovně, kde se producentům s vyššími náklady opět vyplácí těžit.

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu. 


Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 6. červnaOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 6. června

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 6. června a jaké zisky v rámci indexu S&P 500 a od jednotlivých společností očekávají analytici oslovení agenturami Thomson Reuters a Bloomberg? 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688