STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  01.06.2016 13:09:52

Exxon Mobil: akcie padají i navzdory doporučení Wells Fargo

Autor: Bc. Jiří Jahoda

Wells Fargo zlepšila investiční doporučení pro největšího amerického ropného giganta Exxon Mobil Corporation (XOM), ovšem akcieúterý i přes pozitivní očekávání zažily propad 1,10 %. XOM od počátku letošního roku doprovází býčí trend, ve kterém akcie posílala až o krásných 14 %.

O akciích ropných společností je známo, že jsou citlivé na vývoj ceny ropy na světovém trhu. Ceny ropy se od počátku dubnu opět dostávají do vyšších čísel, což je velmi pozitivně vnímáno nejen ropnými a energetickými společnostmi, ale také bankami, které reportují investiční doporučení. Wells Fargo ke včerejšímu dni zlepšila doporučení pro držbu akcie XOM na tzv. „outperform“, ovšem navzdory očekávání analytiků trhu tuto zprávu nepřijal, alespoň v takovém smyslu, v jakém bylo předpokládáno.

Wells Fargo dodává, že XOM je jednou z nejlepších akcií (top picks) z odvětví ropy a zemního plynu, kterou lze v současnosti obchodovat či držet. Objevují se náznaky, že XOM pravděpodobně nedosáhne původního objemu produkce, který původně společnost plánovala, ale na druhé straně je očekáváno navýšení výplaty dividendy na akcii. Wells Fargo dodává, že XOM má jednu z nejsofistikovanějších obchodních strategií spolu s kvalitním distribučním modelem, což společnost dělá zajímavou. Navíc dojde-li ke stabilizaci na trhu s ropou, XOM z toho vyjde jako „vítěz“ napříč ropnými společnostmi i jinými podniky, které se váží na ropné produkty, dodává WFC.

Co se týká ostatních investičních doporučení, tak TheStreet akcii řadí do kategorie C, což je typické pro „hold“, obdobné informace podává rovněž Nasdaq, který akcii řadí také do „hodl“ neboli „wait“.

TheStreet navíc shrnuje silné a slabé stránky společnosti. Mezi nejsilnější patří především přiměřená cenová úroveň, neboli cenová kategorie, ve které se XOM obchoduje napříč trhem. Je zde dobrý poměr cena akcie a rentabilita (vhodná informace především pro dlouhodobé investory). Mezi slabé stránky patří klesající marže, které jsou zapříčiněny především nízkou cenou ropy, ovšem tento aspekt se brzy může změnit. Společnost dále čelí nízkému provoznímu cash flow v porovnání s jejími největšími konkurenty, zde by mohlo hrozit, že společnost nedostane svému slibu vůči akcionářům a nevyplatí „vyšší“ dividendu než předpokládá.

XOM ke včerejšímu dni ohlásila, že obnovila spuštění svého hydrogenerátoru poblíž Los Angeles, jehož produkce je 149 500 barelů denně. Společnost dále v návaznosti na plnění svého produkčního plánu chce reinstalovat další kompresory, tak aby byly využity veškeré dostupné zdroje. Reinstalace je plánována na 10. června a spuštění „potencionálního“ výkonu by mělo být pak 15. června.

XOM patří mezi populární US akcie, které jak se zdá, jsou v dobré kondici. Většina analytiků se více přiklání k dlouhodobějšímu obchodování, neboť akcie jsou silně korelovány na trh s ropou. Řada investorů čeká na začátek července, neboť to by měly zveřejněny první předběžné výsledky za 2Q 2016 a cena ropy by mohla být vyšší. Spolu s růstem výkonu objemu těžby by společnost mohla být ještě zajímavější.

EXXON

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688