Pravidla STK jsou přísnější: 7 nejčastějších důvodů, proč vás vyhodí

TNBiz, 1.6.2016

Zatímco s novým autem musíte na povinnou technickou kontrolu (STK) až za čtyři roky, pak na vás prohlídka čeká každý druhý rok. Po změně zákonů jsou nyní prohlídky výrazně přísnější a důkladnější a kontroloři si všímají i věcí, které dříve přehlíželi. Seznamte se s nejčastějšími vadami, kvůli kterým vám tzv. „technickou“ dnes nedají.

1. Nesprávné rozměry pneumatik patří mezi jedny z hlavních důvodů, proč motoristé od STK odjíždějí s nepořízenou. Je potřeba dodržet správný rozměr pneumatik a ráfků, který máte napsaný ve velkém technickém průkazu vozidla. "Pozor si dejte zejména na dodržení správného profilového čísla pneumatiky,“ radí Pavel Foltýn z Auto ESA.

2. Dnes vás ale z technické vyhodí i za příliš sjeté pneumatiky nebo za různé typy pneumatik na každém kole. Každá náprava musí mít obě kola stejné specifikace, na což také někteří zapomínají. Nyní nad tím jen málokterý technik na STK přimhouří oko.

3. Únik provozních kapalin je rovněž vážná závada, kvůli které nemusíte technickou dostat. Sice se v průběhu životnosti vozidla počítá s drobnou netěsností například kolem převodovky nebo motoru, ale pokud olej z motoru viditelně odkapává, budete mít na STK velký problém. To samé platí i pro únik brzdové nebo chladící kapaliny, s tím vás také vyhodí.

4. Zejména majitelé dieselů si musí dát pozor na odstraněný filtr pevných částic. Dnešní prohlídky vyžadují napojení vozidla na diagnostiku a také vizuální kontrolu výfukového systému. Většinou to technici snadno poznají a pokud máte filtr pevných částic odstraněný, technickou kontrolou a měřením emisí neprojdete.

"Plno lidí nechce utrácet za repasi filtru pevných částic nebo jeho čistění, přitom taková práce je levnější než následná zpětná montáž celého nového filtru,“ říká Foltýn. Zatímco cena repase se může pohybovat kolem pěti až osmi tisíc korun, celý nový filtr s příslušenstvím a prací montáže vás může znovu přijít klidně na více než dvacet tisíc korun. Jeho odstranění je nesmyslné a nevyplácí se.

5. S výfukem souvisí i hlučnost, zejména pokud jste provedli na autě nějaké tuningové úpravy. Schválené doplňky homologované pro konkrétní typ vozidla a pro silniční provoz vadit nemusí, ale amatérské úpravy mají nyní mnohem větší problém. Nemusí jít ani o samotnou hlučnost, ale klidně jen o to, že použijete třeba nehomologovaný díl výfuku, například neschválený katalyzátor nebo koncový tlumič, který nemá potřebnou certifikaci pro provoz na veřejné silnici.

6. Oblíbenou úpravou je například i dodatečné zatmavení skel. Jenže minimální světelná propustnost předních bočních oken a čelního okna je stanovená zákonem a některé zatmavovací nebo reflexní folie jsou již zakázané. S takovými vás od STK rovněž vyhodí.

7. Naprosto zbytečně před STK lidé zapomínají (a také je kvůli tomu z kontroly vyhodí s nepořízenou), na nefunkční světla. "Každý si zvládne sám před STK ověřit, zda mu svítí brzdová světla, blinkry, potkávací či parkovací žárovky a podobně,“ připomíná Pavel Foltýn z Auto ESA. Navíc u většiny aut zvládne i průměrně zručný člověk výměnu žárovky svépomocí.

Pokud vás povinná technická prohlídka čeká a vy chcete bez problémů projít, obraťte se na odborný servis, který nabízí službu přípravy vozu pro STK. Pomůže například odstranit vážné vady, seřídit brzdy a podobně, takže byste pak na technické prohlídce neměli mít problém.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky