České kuchařky se zajímají o kvalitu koření, které používají

jak kořeníme v Česku

To vyplývá z nejnovějšího výzkumu společností TNS Aisa na téma „Koření a Češi“, kde svou spokojenost s kvalitou koření na českém trhu vyjádřilo 81 % respondentek.

Není koření jako koření a neliší se zdaleka jen cenou. Cena při nákupu koření rozhoduje spíše u žen, které ho používají jen sporadicky. Pro zkušenější kuchařky je však důležitější jeho kvalita. Kvalitní koření posuzují hlavně podle jeho vůně, značky a intenzity chuti. Za nejoblíbenější značku v kategorii koření zvolila více než polovina respondentek českou Vitanu.

Přísná legislativa

Kromě toho, že kvalitu koření posuzují subjektivně samy spotřebitelky, tak je i přísně kontrolována. V České republice podléhají výrobci přísným potravinářským normám a kontrole ze strany státních orgánů. „Jako domácí výrobce musíme splňovat kvalitu koření podle požadavků české legislativy, což neplatí pro dovozce z jiných zemí. Takže naše koření je z hlediska kvality pod mnohem větším drobnohledem, než je tomu u některých dovážených výrobků,“ říká Vladimír Macek, ředitel vývojového oddělení společnosti Vitana.

Kořenicí trendy

Největší oblibě se u českých žen těší jednodruhové koření. Mezi vůbec nejpoužívanější druhy patří jednoznačně paprika, pepř a kmín.

Koření nejčastěji nakupujeme v běžných obchodech společně s ostatními potravinami, ale zhruba třetina spotřebitelek si pro koření do své kuchyně ráda zajde i na trh nebo do specializovaného obchodu. „Při nákupu na trhu je ovšem potřeba být obezřetný, neboť kvalita koření není ničím zaručena. Delším skladováním na světle a teple rychle ztrácí svoje aroma i chuť,“ dodává Vladimír Macek.

S dostupností i sortimentem kvalitního koření je spokojeno 84 % dotázaných. Ale s tím, jak se částečně mění náš jídelníček, tak roste i zájem o exotičtější a méně známé druhy. Jde například o vanilku, badyán, kurkumu nebo méně známé bylinky.

Několik praktických tipů, jak používat koření v kuchyni

1. Koření nakupujte vždy od ověřených a důvěryhodných výrobců. Vzhledem k riziku nižší kvality koření a možného výskytu škodlivých látek se nedoporučuje nákup koření na trzích a stáncích.

2. Koření skladujte při pokojové teplotě v uzavřených a nejlépe tmavých nádobách, aby neztratilo své aroma a chuť.

3. Koření je lepší skladovat celé, nemleté nebo nedrcené. Nejlepší je ho umlít nebo nadrtit až před samotným přidáním do jídla.

4. Mleté koření vydrží v kořence přibližně půl roku. Nejpozději po roce se doporučuje zásobu koření obměnit.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření