Vlada.cz (Vláda)
Investice  |  31.05.2016 09:58:53

Vláda přerušila projednávání Akčního plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích


Plán, který představuje první ucelený strategický materiál na úrovni vlády ČR specificky zaměřený na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích, předložil na jednání vlády ministr Jiří Dienstbier. Kromě Akčního plánu ministr vládu seznámil s dalšími sedmi materiály.

Akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích na léta 2016 – 2018
Ženy v České republice vydělávají v průměru o 22 % méně než muži, jejich zastoupení ve vrcholné politice a rozhodovacích pozicích je velmi nízké a i nadále čelí přímé i nepřímé diskriminaci na trhu práce.

Mezinárodní srovnání ukazují, že v oblasti rovnosti žen a mužů je Česká republika pod evropským průměrem a dobře si nevede ani v celosvětovém měřítku.  V žebříčku Světového ekonomického fóra zkoumajícího úroveň rovnosti žen a mužů ve 145 zemí světa jsme v minulém roce obsadili až 81. místo.

Záměrem Akčního plánu je prostřednictvím konkrétních úkolů uložených institucím státní správy přispět k procesu vyrovnávání zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích v naší společnosti.  
Vláda projednávání materiálu odložila.

Ministr dále předkládá:
Návrh poslance Andreje Babiše na vydání zákona o ochraně oznamovatelů trestných činů před neoprávněným postihem ze strany zaměstnavatele a o změně dalších souvisejících zákonů (sněmovní tisk č. 799)
Cílem návrhu zákona je zakotvit do našeho právního řádu zakotvit úpravu vztahů souvisejících s ochranou „oznamovatelů“ (tzv. „whistleblowing“) tak, aby oznamovatel trestného činu na pracovišti nemohl být postižen, znevýhodněn či vystaven nátlaku v souvislosti s učiněným oznámením. Jde zejména o ukončení pracovního nebo služebního poměru ze strany zaměstnavatele, ale i o přeložení, zneužití překážek na straně zaměstnavatele apod.
Vláda zaujala k návrhu neutrální stanovisko.

Návrh poslanců Věry Kovářové, Jana Farského a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (tisk č. 807)
Cílem návrhu zákona je zjednodušit pro žadatele o udělení řidičského oprávnění nebo o vydání řidičského průkazu administrativní postup při podání žádosti, a to provedením změn v zákoně o silničním provozu spočívajících především v umožnění podat žádost o vydání řidičského průkazu u kteréhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností, vydat žadateli bez zbytečného odkladu po podání žádosti u příslušného správního úřadu tzv. potvrzení o udělení řidičského oprávnění s omezenou dobou platnosti a využít aktuální fotografie vedené v evidenci občanských průkazů, evidenci cestovních dokladů nebo v informačním systému cizinců.
Vláda zaujala k návrhu neutrální stanovisko.

Návrh poslanců Martina Lanka, Marka Černocha, Davida Kádnera, Jany Hnykové, Olgy Havlové, Jiřího Štětiny, Augustina Karla Andrleho Sylora a Karla Fiedlera na vydání zákona o ochraně před ilegální migrací (tisk č. 808)
Předložený poslanecký návrh zákona o ochraně před ilegální migrací si podle jeho předkladatelů klade za cíl zpřísnit sankce za nedovolené překročení státní hranice během dočasného znovuzavedení ochrany vnitřních hranic České republiky.
Vláda zaujala k návrhu negativní stanovisko.

Vyhodnocení Obecných zásad pro hodnocení dopadů regulace z hlediska efektivity sledování dopadů na rodiny
Materiál včetně návrhu tezí pro metodiku sledování dopadů na rodiny se předkládá na základě bodu II. 1. písm. c) usnesení vlády  ze dne 8. července 2015 č. 542 k podnětu Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů ke sjednocení způsobu hodnocení dopadů na rovnost žen a mužů v Jednacím řádu vlády, Legislativních pravidlech vlády, Obecných zásadách pro hodnocení dopadů regulace (RIA) a ke sběru statistických dat členěných podle pohlaví.
Součástí Vyhodnocení Obecných zásad pro hodnocení dopadů regulace z hlediska efektivity sledování dopadů na rodiny jsou i teze pro metodiku sledování dopadů na rodiny. Teze jsou zpracovány formou testu, kdy je zapotřebí, aby předkladatelé návrhů právních předpisů v závěrečné zprávě z hodnocení dopadů regulace (RIA) k návrhu právního předpisu zpracovali v souladu s Obecnými zásadami pro hodnocení dopadů regulace, popř. v důvodové zprávě nebo odůvodnění návrhu právního předpisu v souladu s Legislativními pravidly vlády, bližší hodnocení dopadů na rodiny.
Vláda projednávání materiálu odložila.

Návrh na vstup vlády do řízení vedeného před Ústavním soudem pod spisovou značkou Pl. ÚS 15/16 o návrhu Krajského soudu v Ostravě na zrušení ustanovení § 10 odst. 3 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů
Vláda byla vyzvána, aby do 30 dnů od doručení výše uvedeného přípisu sdělila, zda využije svého práva vstoupit do předmětného řízení v postavení vedlejšího účastníka řízení a učiní-li tak, aby ve lhůtě 30 dnů ode dne doručení jejího rozhodnutí o vstupu zaslala své vyjádření k obsahu  návrhu Krajského soudu v Ostravě.
Vláda rozhodla o svém vstupu do předmětného řízení.

Výroční zpráva o činnosti Rady vlády pro národnostní menšiny v roce 2015
Předložený materiál přináší ve strukturované podobě přehled o činnosti Rady vlády pro národnostní menšiny a doplňuje tak souhrnnou Zprávu o situaci národnostních menšin v České republice za rok 2015, kterou rovněž předkládá pro schůzi vlády předseda Rady.
Vláda vzala zprávu na vědomí.

Výroční zpráva o činnosti Rady vlády České republiky pro lidská práva v roce 2015
Předložená zpráva obsahuje informace požadované v závazné osnově povinné části výroční zprávy o činnosti poradního a pracovního orgánu vlády pokud možno vyčerpávajícím způsobem a s uvedením vzájemných souvislostí
Vláda vzala zprávu na vědomí.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688