Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.05.2016 09:57:54

Roste pravděpodobnost trojího zvýšení sazeb do konce roku 2017


Kandidát na číslo tohoto týdne je 165 000. Týká se květnové tvorby pracovních míst v USA, která bude spolu s dalšími daty z trhu práce zveřejněna v pátek. Podle FT je právě úroveň kolem 165 000 pracovních míst hranicí, pod kterou bude Fed hodně váhat s červnovým zvýšením sazeb. Například Commerzbank tvrdí, že přijde zklamání, protože tvorba pracovních míst dosáhne pouze 150 000. Jenže do tohoto výsledku by se měla podle banky výrazně promítnout stávka ve Verizonu, která by jej měla snížit o celých 40 000. Takže o tento faktor upravená tvorba pracovních míst by naopak byla velkým potěšením. Bude ale Fed zveřejněná čísla „upravovat“ o faktor Verizon? A bude se trh domnívat, že Fed čísla upraví?

Na položené otázky odpověď neznám, ale podle mne je v podobných úvahách důležité neztratit pojem o tom, co je v konečném důsledku rozhodující. Klíčové je, zda americká ekonomika sílí. Z investorského hlediska je pak nutné sledovat i to, jak se toto oživení promítá do tvorby korporátních zisků a jak do požadované návratnosti. Tedy jak tlačí na růst bezrizikových výnosů na straně jedné a pokles rizikových prémií na straně druhé. Ideálem by pak bylo oživení, které umožní korporátnímu sektoru zvyšovat tržby a následně zisky. Ve stejnou dobu by sice rostly sazby a výnosy vládních dluhopisů, klesalo by ale riziko a tudíž i rizikové prémie. Celková požadovaná návratnost a náklad kapitálu by tak mohl vcelku také klesnout. Toto je základní mustr, skrz který je dobré se na současný vývoj dívat. Pokud naopak sledujeme jen sazby vytržené z kontextu, můžeme se vydat hodně špatnou cestou. I když dav nás na ní zas a znovu láká.

V jednom z posledních příspěvků jsme se dívali na to, jak trhy hodnotí pravděpodobnost zvýšení sazeb v červnu. Připomeňme, že pokud by šlo o zvýšení sazeb „správné“ (odrážející znatelné zlepšení v ekonomice) šlo by o velmi dobrou zprávu. Nyní se stejnou perspektivou podívejme na očekávané zvyšování sazeb do konce roku 2017.

Na samém počátku ledna letošního roku trhy s futures indikovaly, že do konce roku 2017 budou sazby zvýšeny čtyřikrát. Pak se trhy rychle přiklonily k tomu, že dojde pouze ke třem zvýšením a záhy opět rychle slevily na pouhá dvě zvýšení (žlutě). V únoru už mělo velikou pravděpodobnost pouze jedno zvýšení a určitou pravděpodobnost začala dostávat i možnost žádného zvýšení. Od té doby se mezi sebou o většinovou pravděpodobnost perou jedno a dvě zvýšení, v posledních týdnech má cca 10 – 30 % pravděpodobnost dokonce trojí zvyšování sazeb.

Základní logika přitom zůstává stejná i u tohoto obrázku: Čím více „správných“ zvýšení sazeb, tím lépe, protože tato normalizace sazeb by pouze reagovala na normalizaci v samotné ekonomice. Vývoj posledních týdnů by tak naznačoval na pozitivní změny. Bohužel tu je ale i možnost „špatného“ zvýšení sazeb – snaha o normalizaci za každou cenu. A jak ukazuje prosincové zvýšení sazeb, o jaký druh jde, předem vědět nebudeme. A dokonce ještě ani dlouho po něm. Kráčíme v mlze.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688