Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Státní rozpočet  |  30.05.2016 06:30:42

Bitva o státní rozpočet. Půl bilionu na dávky, šest miliard na cvičení ve školách

Dnes se dá očekávat velmi horké pondělí ve Strakově akademii, sídle vlády. Jednak by se měl řešit nový „protikuřácký“ zákon z dílny o víkendu horečně pracujícího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, hlavně se ale bude diskutovat o návrhu státního rozpočtu.

Na dnešním zasedání vlády určitě také dojde na „plísnění“ ministra financí Andreje Babiše, který se nezúčastnil pátečního koaličního jednání ohledně „zpackaného“ hlasování o Němečkově protikuřáckém návrhu, protože byl na výjezdu v Uherském Hradišti. Ekonomický deník se však domnívá, že dnes to bude právě Babiš, kdo bude mít hodně navrch. On drží státní kasu a ti, kdo po něm chtějí něco navíc nebudou moc útočit. Základní ukazatele jsou jasné (celkem 1 297,6 mld. , což je plus  46,7 mld.), hlavní politická předvolební témata také – přidat učitelům a lékařskému personálu.Na tom i panuje shoda, ale po „komedii“ ve Sněmovně v minulém týdnu není jisté, co z dohodnutého platí a co ne. Podívali jsme se však na jiné části návrhu státního rozpočtu.

Půl bilionu na dávky – a bude hůř

V příštím roce by stát měl zaplatit 535,2 miliardy korun na sociálních dávkách, což je o 18,1 miliardy více, než v letošním roce. V procentech vyjádřeno pak 3,5. „Pro rok 2018 se počítá s celkovou částkou ve výši 554,4 mld. a pro rok 2019 s částkou 569,3 mld. ,“ uvádí se v předkládací zprávě, kterou budou ministři projednávat.

„V rámci výdajů na sociální dávky tvoří více než 77 % výdaje na dávky důchodového pojištění, což je v absolutním vyjádření skoro 413 mld. . Na celkovém přírůstku sociálních výdajů se podílejí 11,7 mld. , tj. 64,6 %. V meziročním přírůstku výdajů na důchody je zohledněna jak očekávaná valorizace důchodů k 1. lednu 2017, tak i obměna důchodců v tom smyslu, že ze systému vypadávají důchodci s nižšími příjmy a naopak do něj vstupují důchodci s vyššími důchody, zároveň se počítá i s přírůstkem počtu důchodců. Vláda navrhuje zvýšení  průměrného starobního důchodu k 1.1. 2017 o cca 200 , tj. o 1,8 %, což je více než by bylo podle vývoje spotřebitelských cen a vývoje reálné mzdy,“ uvádí detaily o mandatorních sociálních výdajích úředníci ministerstva financí.

Výdaje na dávky nemocenského pojištění jsou ovlivněny několika faktory – pracovní neschopností, počtem pojištěnců, parametry konstrukce dávek a vývojem mezd. Navrhuje se zvýšení výdajů v roce 2017 oproti schválenému rozpočtu roku 2016 o 1,5 mld.

Navrhované zvýšení výdajů u dávek státní sociální podpory a dávek pomoci v hmotné nouzi je způsobeno posílením výdajů na dávky, které souvisejí s bydlením, tj. příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení.

Dobrovolní hasiči dostanou půl miliardy za dva roky

Z materiálu mimo jiné vyplývá, že dobrovolní hasiči by měli v letech 2017-19 dostat na svou činnost o 250 milionů korun ročně více, než dosud. Otázkou však je, kam až peníze doputují a zda budou účelově vázané. „Každá koruna dobrá. Jsme lidem na malých městech nejblíž a můžeme v lecčems pomoci. Ovšem musí to mít logiku. Loni nám dali pár desítek tisíc korun na vybavení, ale řekli detailně, co si můžeme koupit. Ty věci jsme ale nepotřebovali. Nyní máme dostat nové auto do 3,5 tuny, ale nesmíme si na něm, z důvodů dodržení dotačních podmínek, udělat nutné úpravy, aby se zvýšila užitková hodnota pro zásahy,“ uvedl jeden z členů dobrovolných hasičů ve východočeských Skřivan.

Vnitro kromě peněz na dobrovolné hasiče získá také 1,1 miliardy korun na větší zajištění bezpečnosti státu. Kromě vnitra se na uprchlické krizi „sveze“ také ministerstvo zahraničních věcí, které v roce 2017 dostane o 362,2 mil. více na kurzové kompenzace a také v „souvislosti s připravovanou pomoci uprchlíkůmTurecku (částka 242 mil. pro rok 2017, částka 118 mil. pro rok 2018, částka 22,5 mil. pro rok 2019). Rozpočet počítá i s příspěvkem ČR do Česko-německého fondu budoucnosti v letech 2018 až 2027 (rok 2017 částka 50 mil. , rok 2018 částka 75 mil. , rok 2019 částka 75 mil. ).

Na sportování na školách 6 miliard za 3 roky

Více by mělo dostat také ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Čtyřicet milionů koruna zajištění konání kontinentálního poháru a v atletice, který se bude konat v Ostravě. Závod se koná nepravidelně a je specifický tím, že v něm startují výběry jednotlivých kontinentů. Ostrava v kandidatuře porazila polskou Bydhošť. „Další výdaje na sportovní aktivity v roce 2017 až 2019 vč. podpory plávání ve školách v kapitole MŠMT jsou uvažovány v celkové výši 6 mld. (navýšení v jednotlivých letech: částka 1 712, 8 mil. pro rok 2017, částka 1 671 mil. pro rok 2018 i pro rok 2019,“ uvádí zpráva.

 

Jiří Reichl

ppa


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

30.05. 08:47  Duchod (delegát XVII. sjezdu KSČ)
30.05. 08:34  Duchod (delegát XVII. sjezdu KSČ)
30.05. 07:25  Duchod (HOMo)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688