Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  27.05.2016 14:47:36

Sněmovna schválila nový atomový zákon, nahradí dosavadní normu


Sněmovna schválila nový atomový zákon. Nahradí dosavadní, již zastaralý zákon z roku 1997 a transponuje také nové evropské směrnice.

Nový atomový zákon zpřesňuje technické požadavky a procesní pravidla pro provoz stávajících a spouštění nových bloků jaderných elektráren. Nyní ho dostane k projednání Senát a poté k podpisu prezident.

Zpřesněním technických požadavků i úpravou procesních pravidel napomůže nový zákon státní správě daleko efektivněji usměrňovat kroky při umisťování, výstavbě, uvádění do provozu a provozu nových bloků jaderných elektráren, uvádí vláda.

Zákon také stanovuje, co jsou to citlivé činnosti podle zákona o ochraně utajovaných skutečností. Osoby, které budou tyto citlivé záležitosti související s jadernou energií vykonávat, budou potřebovat bezpečnostní prověrku. Vláda uvádí, že Národní bezpečnostní úřad bude muset nově prověřit nejméně 2700 osob. Tuto zátěž však podle vlády ve svém současném složení nezvládne, proto bude muset přijmout asi devět nových zaměstnanců. Vedle těchto nákladů by nový atomový zákon další náklady pro státní rozpočet podle vlády už přinést neměl.

Poslanci schválili návrh výboru pro životní prostředí, který zvyšuje jednorázový příspěvek obcím z jaderného účtu za to, že v jejich katastru bylo stanoveno chráněné území pro ukládání jaderného odpadu do podzemí. Vláda navrhla původně 30 milionů korun, výbor tuto částku zvýšil až na 50 milionů korun.

Neuspěl poslanec Václav Zemek (ČSSD), který chtěl ze zákona vypustit tresty pro vlastníky obytných budov, v nichž byla zjištěna vysoká hodnota radonu. Tito vlastníci jsou podle zákona povinni učinit potřebná opatření k nápravě, a pokud je nesplní, navrhla vláda až čtvrtmilionovou pokutu. Zemek chtěl ustanovení o pokutě vypustit, povinnost přijmout opatření by ale zůstala. Neuspěl ani další jeho návrh zmírnit podmínky například pro geology. Navrhl, aby nepotřebovali povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), například když chtějí sbírat minerály z odvalů a odkališť po těžbě.

Sněmovna naopak schválila návrh Jana Birkeho (ČSSD) na snížení sazby pravidelného poplatku pro původce jaderného odpadu, který provozuje jadernou elektrárnu. Poplatek se má vypočítat jako sazba násobená množstvím vyrobené elektřiny v megawatthodinách. Vláda původně navrhla, aby sazba činila až 80 korun za megawatthodinu, Birkeho návrh ji ale stanovil přesně na 55 korun.

Pokud bude zákon schválen, bude čekat na „svého hlavního dohližitele“, tedy zmocněnce  pro jadernou energii. Do tendru vyhlášeného ministerstvem průmyslu a obchodu se přihlásilo pět uchazečů, jejich jména ministerstvo odmítlo komentovat. Ekonomickému deníku se však dvě z nich podařilo zjistit a zveřejnit v textu Známe první jména kandidátů na zmocněnce pro jádro.

–chl–, –čtk


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688