TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  27.05.2016 10:34:15

Stále nejsou peníze na platy horníků OKD. Chybí 345 milionů


15. června - to je nejzazší termín, do kterého by měli mít horníci z OKD na účtu výplaty za květen. Jenže peníze zatím firma nemá. "Primárně by měl insolvenční správce usilovat o komerční financování. Tak, aby OKD udržel v provozu, tak aby bylo na výplaty," domnívá se premiér Bohuslav Sobotka.

Zda správce peníze sežene, by mělo být jasné příští týden. Při počtu bezmála 10 000 horníků a jejich průměrnému měsíčnímu platu, který je okolo 35 000 korun, by musel insolvenční správce sehnat skoro 345 milionů.

Pokud se nepodaří sehnat peníze správci, horníci se o peníze podle politiků nemusejí bát. "Ta situace se musí řešit podle zákona a ze zákona ty první tři měsíce vyřeší stát, takže je to zákonná povinnost a tam není žádná jiná možnost," uvedl například předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. "Pracovní úřad vyplatí ušlou mzdu včetně zákonného odstupného a stát se pak přihlásí do insolvenčního řízení," doplnil ho předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.   

Další výplaty už ale politici horníkům poslat nechtějí. "Není podle mě správné pomáhat jen jednomu podniku. Krachují živnostníci, podnikatelé, různé firmy a tam se stát o to nestará. Je potřeba měřit všem stejně," domnívá se šéf ODS Petr Fiala.

"Stát určitě ne. Ta firma byla vytunelovaná, byla špatně zprivatizována a paradoxně ti, kteří to privatizovali, tak to chtějí horlivě řešit. My nemůžeme jako stát pomáhat soukromým firmám. To je nepřijatelné," ohradil se tvrdě ministr financí Andrej Babiš.   

Podle Babiševláda horníkům z OKD pomáhá dost - třeba nedávno schváleným sociálním příspěvkem ve výši 8 000 korun měsíčně po dobu tří let každému, kdo odejde z dolu pracovat jinam. Tedy pokud fáral více než 15 let. Státní kasu by to mělo vyjít na více než 2,25 miliardy korun.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688