Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  26.05.2016 17:41:24

V severní Americe se musí stříbro na ražbu mincí dovážet

Stříbro, stejně jako zlato, představuje vhodnou alternativu k zabezpečení bohatství. Investoři jsou si toho plně vědomi a právě na oba kovy teď obracejí svou pozornost, výrazně pak na stříbro. Na jedné straně jsme svědky enormního nárůstu poptávky po stříbře, kdy investoři navyšují své portfolio o stříbrnou rezervu, na straně druhé straně však taky rostou problémy jednotlivých mincoven tento zájem uspokojovat. Projevují se výpadky v dodávkách, protahují dodací lhůty a zvyšují schodky ve výrobě. Jaký byl konkrétní vývoj v minulých letech?

Severoamerická domácí nabídka stříbra utrpěla v roce 2015 další velký deficit. Zaměřme se na prodeje dvou základních stříbrných mincí – kanadské Maple Leaf a americké American Eagle. Z oficiálních údajů kanadské královské mincovny je patrné, že prodeje Maple Leaf rostly – oproti roku 2014 činil loňský nárůst 18 % (z 29,2 na 34,3 milionů uncí).

Produkce Maple Leaf

V prvním čtvrtletí roku 2015 zaznamenal prodej Maple Leaf meziroční nárůst o 700 000 uncí, což je cca 8,5 %. Dočasný pokles nastal v meziročním srovnání kvartálů druhých (o 400 000 uncí), zbytek roku 2015 se pak už ale Maple Leaf nesly na vlně výrazného nárůstu prodejů. Ve druhé polovině roku 2015 se totiž projevoval nedostatek v uspokojování dodávek a prodej Maple Leaf dosáhl rekordních 18,6 milionů uncí (oproti stejnému období roku 2014, kdy činil celkový prodej 13,8 Moz).

Následující graf zobrazuje společnou produkci dvou nejznámějších mincoven a společný prodej mincí American Eagle a Maple Leaf.

Produkce stříbra

 

Společná americká a kanadská produkce stříbra v roce 2001 dosáhla 96,6 Moz, zatímco celkový prodej stříbrných mincí Maple a Eagle byl jen 9,2 Moz. Znamená to tedy, že prodeje představovaly pouze 9 % z této celkové produkce obou zemí. Vývoj byl poměrně setrvalý až do roku 2007. V roce 2008 ale nastal výrazný zlom – tehdy činila spotřeba již téměř polovinu ze společné dodávky USA a Kanady. Další změna přišla s rokem 2011, kdy došlo k deficitu mezi dodávkami a celkovou spotřebou. Produkce činila 53,7 Moz, spotřeba byla o 9,4 Moz vyšší (tedy 63,1). Následující rok nastal drobný přebytek, nicméně od roku 2013 nastoupil výrazný růst a dá se předpokládat, že i letošek přinese velmi zajímavá čísla a překoná i rok 2015. Ten totiž suverénně lámal rekordy – prodeje zaznamenaly 11% nárůst a rozdíl mezi celkovou produkcí a prodeji obou zemí vystoupal na bezmála 34 milionů uncí. (Dodejme ještě, že srovnáváme pouze stříbrné mince American Eagle a Maple Leaf, přičemž výroba ostatních producentů tyto hodnoty ještě podstatně navyšuje.)

 Při pohledu na celý 15letý cyklus je patrné, že se výroba dostala z přebytku v období let 2001–2010 (a přechodně v roce 2012) do deficitu. Tento trend dál pokračuje a vše nasvědčuje tomu, že i rok 2016 bude velice dobrý. Zatímco po dobu 10 let stačila na pokrytí poptávky domácí produkce, další roky přinesly propad a USA i Kanada musely na výrobu svých mincí začít stříbro dovážet. Vloni to bylo již zmíněných 34 milionů uncí. Dá se tedy očekávat, že zatímco produkce bude letos nadále klesat, prodeje mincí budou opět lámat rekordy. To by mělo být pozitivní vliv i na cenu stříbra.

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688