Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  26.05.2016 13:10:40

Luxusní Tiffany - Nejostřejší propad tržeb od finanční krize; Akcie za rok -34 %


Silný dolar spolu se slabou poptávkou nejen ze strany turistů, ale i domácích spotřebitelů na nejdůležitějším trhu v USA se odrazily na tržbách luxusního klenotníka Tiffany tak citelně, že v prvním fiskálním čtvrtletí zaznamenal jejich zdaleka nejostřejší propad od vrcholu globální finanční krize. Propad tržeb i zisku přitom americké klenotnictví očekává i pro celý letošní rok.

Srovnatelné tržby Tiffany zklamaly odhady ve všech regionech, nejen v domácích Spojených státech. Celkové příjmy ve čtvrtletí do 30. dubna klesly o 7,4 procenta na 891,3 milionu dolarů. Analytikům, jejichž odhad na úrovni 915 milionů dolarů byl o něco optimističtější než realita, tak přinesly zklamání. Zisk padal již šestý kvartál v řadě a dosáhl 0,69 dolaru na akcii neboli 0,64 dolaru očištěný o daňové úlevy.

Tiffany doplácí na pro americkou společnost nepříznivou situaci na trhu. Silný dolar ukrajuje z tržeb zahraničních turistů v USA, domácí spotřebitelé taktéž neutrácejí tolik, co dříve, což potvrzuje například i další americká značka Ralph Lauren. Zahraniční návštěvníci přitom představují více než 25 procent tržeb klenotnictví v USA. V hlavním butiku Tiffany v New Yorku na Páté Avenue jsou turisté zdrojem dokonce 40 procent příjmů. Newyorská společnost se snaží tržby zvýšit novými řadami produktů včetně luxusních hodinek.

Oproti některým konkurenčním společnostem z odvětví Tiffany zaznamenala růst tržeb v Číně i v Jižní Koreji. Nepřinesly však klenotnictví příliš velké uspokojení kvůli strmému propadu, který naopak Tiffany zaznamenala v Hongkongu. Ten je pro výrobce šperků a hodinek v poslední době poměrně tvrdým oříškem. S propadem vývozu švýcarských hodinek do Hongkongu se potýká i luxusní holding Richemont, pod jehož křídla se řadí mimo jiné klenotnictví Cartier. V Evropě, stejně jako i jiné značky, Tiffany poznamenal úbytek turistů po teroristech útocích v Paříži i Bruselu.

Srovnatelné tržby klesly v globálním měřítku v prvním čtvrtletí bez ohledu na vliv měnových kurzů o 9 procent, tento vývoj silně zaostal za očekáváním trhu nastaveném na poklesu o 4,6 procenta. Zaostaly za očekáváním napříč všemi regiony, přičemž nevýraznější propad má na kontě Evropa následovaná Asií a Pacifikem a Amerikou. Potvrdil se trend znatelný na výsledcích velké části konkurence v sektoru luxusu, podle něhož je Japonsko jedním z mála růstových trhů na poli luxusního zboží a to i díky útratám čínských turistů. Tamní tržby vzrostly ve sledovaném období o 5 procent.

Akce luxusního klenotníka Tiffany za poslední rok



Bídné výsledky ovlivňují i cenu akcií amerického klenotníka. Titul jen od počátku tohoto roku ztratil zhruba 18 procent. Po zveřejnění výsledků sice akcie Tiffany zaznamenaly značný propad až o více než 3 procenta, ztráty ale do konce středeční seance umazaly a zavřely takřka beze změny na bezmála 64 dolarech. Za poslední rok nicméně titul odepsal okolo 34 procent.

Zářnější zítřky v blízké budoucnosti Tiffany nečeká. Stejně jako kupříkladu britská Burberry i americký klenotník odhaduje, že obtížné prostředí na trhu luxusního zboží přetrvá a celosvětové čisté tržby klenotníka by se tak mohly v aktuálním roce propadnout v řádu nižších jednociferných procent. Již dříve společnost upozornila, že její zisk by se měl pohybovat v rozmezí nulové změny až poklesu v řádu středních jednociferných procent.

Zdroj: BBG, RTRS

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688