Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Dávky a příspěvky  |  26.05.2016 06:00:42

Mimořádné dávky horníkům by mohly vyjít až na 350 milionů


Ministerstvo průmyslu a obchodu už má plán, jak pomůže horníkům ve firmách v insolvenci či úpadku. Využije stávajících sociálních center ve státních podnicích DIAMO či Palivovém kombinátu Ústí. Celkové náklady by mohly dosáhnout 350 milionů korun.

Podřízení ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) v posledních týdnech intenzivně připravovali změnu několika zákonů, aby i po právní stránce vyřešili, jak pomoct horníkům v OKD. Navrhují změnit zákon č. 98/1987 Sb., o zvláštním příspěvku horníkům, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů. Současné právní úpravy totiž nepamatovaly na případ, kdy firma, která má vyplácet „zvláštní příspěvky“ horníkům je sama v insolvenci, nebo úpadku a nemá peníze na to sociální dávky vyplácet.

Stanovuje se proto možnost přechodu práv a povinností k výplatě zvláštního příspěvku oprávněným osobám z poskytovatele zvláštního příspěvku, který se ocitne v insolvenci, na stát reprezentovaný Ministerstvem průmyslu a obchodu (dále jen „ministerstvo“) s tím, že na základě veřejnoprávní smlouvy může tuto povinnost k jeho výplatě oprávněným osobám převzít subjekt (státní podnik), jehož zakladatelem je ministerstvo. Konkrétně by se jednalo o státní podnik DIAMO nebo Palivový kombinát Ústí, státní podnik,“ uvádí se v předkládací zprávě, kterou budou projednávat ministři Sobotkova kabinetu.

Tyto subjekty, s nimiž ministerstvo uzavře veřejnoprávní smlouvu o pověření k činnosti plátce, by měly posuzovat nově podané žádosti o přiznání zvláštního příspěvku a tuto zvláštní sociální dávku oprávněným osobám vyplácet. „Důvodem pro navrhované řešení je skutečnost, že oba uvedené subjekty mají ve své organizační struktuře již dnes vytvořena tzv. sociální centra, která v současné době vyplácejí zvláštní příspěvky přiznané na základě zákona č. 154/2002 Sb., o přechodném financování některých sociálně zdravotních dávek horníkům, tzn. zvláštní příspěvky, na které vznikl nárok oprávněným osobám v období do 31. 12. 1992,“ uvádí se dále ve zprávě.

Úředníci odhadují, že celková maximalistická částka by za roky 2016 až 2031 mohla dosáhnout výše cca 350 mil. , což v průměru představuje cca 22 mil. /rok. Zároveň předpokládají, že stát, coby jeden z věřitelů může zpětně podle novely insolvenčního zákona získat až 30%, tedy více než 100 milionů korun do státní kasy.

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688