Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  25.05.2016 22:54:32

25. května: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy zamířily do plusu hned po zahájení středeční obchodní seance a své zisky do konce obchodování ještě zvýraznily. Optimismus byl podporován zdražováním ropy. Trh tak navázal na úterní růst, který byl nejsilnější od března.

Index Dow přidal 0,82 % na 17 851,51 bodu, S&P 500 posílil o 0,7 % na 2 090,54 bodu a Nasdaq Composite shodně přidal 0,7 % na 4 894,89 bodu. Posílilo devět z deseti hlavních odvětví, na červené nule zůstaly sektor síťových společností. Nejvíce se dařilo sektorům energetiky, základních materiálů a financí. Index volatility VIX klesl o 3,61 % na 13,9 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelý bazický bod na 1,8699 %.

S&P 500 (25. května 2016)
S&P 500 (25. května 2016)

"Posledních několik dnů dostávají SHORT sázky docela za uši," uvedl J.J. Kinahan, stratég z TD Ameritrade.

Solidní výkon finančního sektoru inspiroval Jima Cramera, každodenního věštce ze CNBC, k řečem o nové utajené rally. "Podle mě jde o další utajenou rally (stealth rally)," míní Cramer. "Nikdo o ní nemluví a lidé se stále hrnou z akciového trhu. Doporučuji na něm zůstat, dnešek je prvním dnem nové rally." Jako kdyby se třeba úterní růst nepočítal, ale budiž, je to Jim Cramer. Rally je podle něj o tom, zda Janet Yellenová v pátečním veřejném vystoupení vyjádří důvěru v americkou ekonomiku.

S vírou v další rally se neztotožňuje Todd Gordon z TradingAnalysis.com. Podle něj chybí aktuálnímu růstu především větší účast investorů. A všímá si divergence mezi akciovým a dluhopisovým trhem. "Na dluhopisovém trhu není akciová rally potvrzena prodejním tlakem a růstem výnosů," uvedl Gordon ve vysílání CNBC. "Pokles cen dluhopisů (na grafu jako ETF s označením TLT – pozn. red.) bude teprve potvrzením akciové rally."

Akciová rally zatím není potvrzena odklonem od dluhopisového bezpečí
Akciová rally zatím není potvrzena odklonem od dluhopisového bezpečí

Akcie čínského internetového prodejce Alibaba (-6,84 %) však klesly poté, co firma oznámila, že americké úřady vyšetřují, zda její účetní praktiky neporušují federální zákony.

Americký dolar ve středu během dne dále zpevňoval, zejména vůči euru a japonskému jenu. Vliv na něj má očekávané zvýšení úrokových sazeb, k němuž by americká centrální banka mohla podle analytiků přistoupit již v červnu nebo červenci. Dolar k euru vystoupil nejvýše za deset týdnů, později ale zisky vůči euru odevzdal.

Na trhu sílí spekulace, že Fed zvýší základní úrok již v červnu nebo v červenci. Na blížící se zvýšení základních úrokových sazeb už minulý týden ukázal zápis z dubnového zasedání měnového výboru Fedu a tento týden tyto spekulace posílily komentáře představitelů centrální banky. Obchodníci nyní čekají na páteční komentář šéfky Fedu Janet Yellenové. "Investoři začali vážně uvažovat o vyhlídkách zvýšení úroků na začátku léta," řekl agentuře Reuters analytik z investiční společnosti Aberdeen Luke Bartholomew.

Ministři financí eurozóny nad ránem schválili uvolnění 10,3 miliardy eur Řecku. Shodli se i na principech zmírnění dluhové zátěže této jihoevropské země. Podle analytiků je oddlužení vnímáno jako pozitivní pro euro. I proto se možná ve středu nakonec stalo vítězem seance.

Euro na devizovém trhu posílilo vůči dolaru i jenu. Dolar v minulých seancích rostl díky očekávání, že centrální banka USA již v červnu nebo červenci zvýší úrokové sazby. Část investorů se ale ve středu v průběhu dne rozhodla vydělat na tomto posledním růstu a dolar prodávala, napsala agentura Reuters.

Euro vůči dolaru posílilo o 0,1 % na 1,1153 USD a k jenu stouplo o 0,3 % na 122,86 JPY. Dolar k jenu vzrostl o 0,2 % na 110,16 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar klesl o 0,2 % na 95,40 bodu.

Světové ceny ropy pokračovaly v růstu a vyšplhaly se do těsné blízkosti 50 dolarů za barel, odpoledne ji ale nepřekročily. Ceny tlačí vzhůru hlavně zpráva o překvapivě prudkém poklesu zásob suroviny ve Spojených státech a také výpadky dodávek na různých místech světa.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy v USA minulý týden klesly o 4,2 milionu barelů. Ačkoli je to mnohem více než 2,5 milionu barelů, jež předpovídali analytici v anketě agentury Reuters, není to tak výrazný pokles, jaký v úterý avizovala organizace API. Ta uvedla, že zásoby klesly o 5,2 milionu barelů.

K růstu cen ropy přispívají i výpadky v těžbě, například v důsledku požárů v Kanadě či násilí v Libyi a Nigérii. "Konečně opouštíme stav nadbytečných dodávek, ve kterém jsme žili od poloviny roku 2014," uvedl k tomu analytik Bjarne Schieldrop z finanční společnosti SEB.

Cena Brentu se začátkem letošního roku v důsledku převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let propadla pod 30 dolarů za barel. Obavy ohledně nadbytečných dodávek na trh sice od té doby polevily, Brent však zůstává hluboko pod úrovněmi z poloviny roku 2014, kdy se jeho cena pohybovala v blízkosti 115 dolarů za barel.

Hlavní středeční události na amerických trzích

  • Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy v USA minulý týden klesly o 4,2 milionu barelů. Ačkoli je to mnohem více než 2,5 milionu barelů, jež předpovídali analytici v anketě agentury Reuters, není to tak výrazný pokles, jaký v úterý avizovala organizace API. Ta uvedla, že zásoby klesly o 5,2 milionu barelů.
  • Index cen domů FHFA stoupl v dubnu meziměsíčně o 0,7 % (odhad: 0,5 %, březen: revize na 0,5 % z 0,4 %) a meziročně o 6,1 % (březen: 5,6 %).
  • Index nákupních manažerů v oblasti služeb v květnu předběžně 51,2 bodu (odhad: 53,1 bodu, duben: 52,1 bodu). Celkový index (včetně průmyslu) předběžně klesl na 50,8 bodu z 52,8 bodu.
  • Americký softwarový gigant Microsoft plánuje další zeštíhlení své divize pro výrobu chytrých telefonů, které bude zahrnovat zrušení až 1 850 pracovních míst.Oznámila to ve středu firma, která tak podle agentury DPA reaguje na slabý zájem o své smartphony. Dodala, že opatření bude spojeno s odpisy hodnoty majetku a restrukturalizačními náklady v rozsahu kolem 950 milionů dolarů.
  • Americká automobilka Ford Motor svolává v Severní Americe do servisů asi 271 000 pick-upů F-150, které mohou mít problém s brzdami. Informovala o tom agentura AP.
  • Burzovní orgány v USA začaly vyšetřovat čínskou společnost Alibaba Group Holding. Chtějí zjistit, zda internetový prodejce svými účetními praktikami neporušil americké federální zákony, uvedla v úterý firma. Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) Alibabu mimo jiné požádala o dokumenty a informace, které se týkají postupů při konsolidaci zisků a transakcí se spřízněnými stranami.
  • Společnost AT&T, která je druhým největším mobilním operátorem ve Spojených státech, má zájem o internetové aktivity Yahoo!. Agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje uvedla, že AT&T již učinila nabídku na převzetí těchto aktivit. Společnost Yahoo! své základní internetové aktivity nabídla k prodeji v březnu. AT&T se původně rozhodla, že nabídku nepodá. Představitelé AT&T ani Yahoo! se ke zprávě nechtěli vyjádřit.
  • Americké antimonopolní úřady vyšetřují Anheuser-Busch InBev kvůli novým pobídkám pro distributory, které údajně znevýhodňují konkurenční firmy.
  • Amazon plánuje vytvořit dva tisíce pracovních míst na plný úvazek.

Výsledková sezóna

  • Tržby amerického klenotnictví Tiffany se v prvním finančním čtvrtletí snížily meziročně o 7,4 % na 891,3 milionu dolarů. Zaznamenaly tak nejvýraznější propad od vrcholu světové finanční krize v roce 2009. Společnost se potýká s negativními dopady silného dolaru. Ten odrazuje zahraniční turisty od nákupů v USA a současně snižuje hodnotu zahraničních příjmů podniku. Akcie ve středu po počátečních ztrátách nakonec +0,06 %.
  • Výsledky HP ve 2FQ2016: Očištěný zisk na akcii 0,41 USD (odhad: 0,38 USD), tržby 11,59 miliardy USD (odhad: 11,72 miliardy USD). Firma čeká v tomto kvartálu zisk na akcii 0,37-0,40 USD (odhad: 0,40 USD) a za celý rok 1,59-1,65 USD (sníženo z 1,69 USD) na akcii (odhad: 1,59 USD). Akcie ve středečním after-marketu zhruba -3 %.
Americké akcie: Hádky býků s medvědy už dlouho nemají výsledek, tento graf ale dává za pravdu pesimistůmAmerické akcie: Hádky býků s medvědy už dlouho nemají výsledek, tento graf ale dává za pravdu pesimistům

Analytici jsou v posledních měsících spíše opatrní, pokud jde o růstový potenciál amerických akcií, vyloženě pesimistické scénáře ale veskrze odmítají. Zaprvé se jim to nehodí do krámu, drobní investoři přece nemají rádi medvědí komentáře a brokerská oddělení bank naopak milují klientské poplatky. No a zadruhé není kondice americké ekonomiky zase tak špatná, aby řečem o recesi a hlubokých poklesech na trzích někdo přikládal velkou váhu. 


5 důvodů, proč bude dolar posilovat

5 důvodů, proč bude dolar posilovat

Slabý americký dolar je dobrý pro americkou ekonomiku i pro akcie amerických společností, které většinu své produkce vyvážejí za moře. Zdá se, že i centrální banka by si uměla představit měnu na nižších úrovních než v posledních týdnech. Proč ale oslabování dolaru v nejbližší době možná nebude až tak žhavým tématem?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688