Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  25.05.2016 18:00:42

ERÚ bude v případě nových tarifů pokračovat samo

Speciální komise pro přípravu pravidel pro počítání cen dle nových tarifů zřízená při Energetickém regulačním úřadu končí. Předsedkyně úřadu ji rozpustila.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková dne 19. května 2016 ukončila činnost Tarifní komise projektu Nové tarifní struktury (NTS). Další práce na úpravě Nové tarifní struktury bude pokračovat převážně v rámci ERÚ a následně bude konzultována s odborníky i širokou veřejností. „K ukončení činnosti Tarifní komise jsem se rozhodla proto, že směřování úprav projektu Nové tarifní struktury a práce Tarifní komise byla i nadále zatížena myšlenkami prvotního matematického modelu Nové tarifní struktury vycházejícího z Národního akčního plánu pro chytré sítě,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Zrušení komise se jeví jako logický krok, protože byla odborným článkem Řídícího výboru pro NTS, který Vitásková zrušila v únoru. Komise se skládala ze zástupců ERÚ, Ministerstva průmyslu a obchodu, EGÚ Brno, a.s., ČEPS, a.s., ČEZ Distribuce, a.s., E.ON Distribuce, a.s., PREdistribuce, a. s., ČEZ Prodej, s.r.o., E.ON Energie, a.s., Pražské energetiky, a.s., OTE, a.s. a Sdružení velkých spotřebitelů energie.

ERÚ také informovalo, že Vitásková v těchto dnech jedná se zástupci společnosti NET4GAS, s.r.o., (NET4GAS), která je významným provozovatelem plynovodů , o budoucích rozvojových infrastrukturních projektů. Jde především o využití stávající plynárenské přepravní infrastruktury a budoucí investice do nových přepravních tras přes ČR. Výsledky těchto jednání by se mohla promítnout do konečných cen plynu v ČR. O poklesu zisku společnosti NEt 4 Gas v loňském roce jsme informovali. „Z pohledu ERÚ je nezbytné, aby byla zachována schopnost společnosti NET4GAS provozovat bezpečně a spolehlivě přepravní soustavu a aby tato soustava byla udržována a rozvíjena v takovém rozsahu, který je garantován v koncových cenách hrazených konečnými spotřebiteli v ČR,“ uvádí se v tiskové zprávě regulátora.

„Plně chápu složitou situaci investorů, kdy po unbundlingu (oddělení obchodu a sítí) je návratnost každé nové investice velmi komplikovaná a z tohoto titulu důsledně akcionáři hodnocena. Na druhé straně je povinností národního regulátora chránit komplexně zájmy spotřebitelů v České republice,“ řekla Alena Vitásková k probíhajícím jednáním.

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688