Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  25.05.2016 15:42:17

3 faktory, které pohnou akciovými trhy - Brexit, Fed a Čína


Nejeden z investorů a analytiků je nyní toho názoru, že s akciovými trhy hýbou zejména krátkodobé pohyby sentimentu. Jinak řečeno, není tu žádný nosný trend, ať už pozitivní, či negativní. Podle mne je to do značné míry pravda a celkově to zapadá do obrázku „býkomedvěda“. Kolegové z Danske Bank se ale i přes tyto tržní tišiny pokusili nějaké hybné faktory najít a s jejich závěry se dá určitě souhlasit. Podívejme se na ně – jde o Brexit, Fed a Čínu.

Brexit pravděpodobně nebude...

Prvním faktorem je intenzivně diskutovaný Brexit. Podle DB je pravděpodobné, že UK v EU zůstane, poukazují na to i průzkumy veřejného mínění a sázkové kanceláře, podle kterých je pravděpodobnost Brexitu jen kolem 30 %. O celé věci už toho bylo napsáno dost. Ekonomicky Brexit i přes tvrzení jeho zastánců asi moc smysl nedává, ale peníze nejsou všechno, takže výsledek předem jasný přece jen určitě není. Já bych v této souvislosti chtěl poukázat na jeden zajímavý a také ryze praktický jev.

V podobných situacích typu „A nebo B“ jsou hodnoty a ceny aktiv teoreticky průměrem jejich hodnot ve scénáři A a ve scénáři B. To ale znamená, že cena na trhu není nikdy fakticky „správně“ a ať už se naplní jakýkoliv scénář, cena se pohne. Praktický příklad: Pokud nastane situace A, hodnota nějaké akcie je 100 , pokud situace B hodnota je 0 . Obě situace mají pravděpodobnost 50 % a cena na trhu se tak podle obecně přijímané logiky nejdříve usadí na 50 . Což znamená, že ve chvíli, kdy bude situace jasná, se cena pohne výrazně nahoru, či výrazně dolů (i když byla předtím „matematicky“ na správné úrovni). Přesně toto je případ Brexitu, i když s jinými vahami a odhady hodnot.

..Fed sazby v červnu pravděpodobně nezvedne

Fedu jsem se zde věnoval v několika svých posledních příspěvcích, proto jen krátce zmíním, že sazby v červnu pravděpodobně (a snad) nezvedne. K tomuto odhadu a také přání mě nevede touha po nějaké likviditou nafouknuté bublině, ale asymetričnost rizik, kterým americká a následně i celá globální ekonomika nyní čelí.

Celé současné monetární dilema a vlastně i všechny pokrizové stimulační snahy se dají shrnout do varianty starého známého rčení: Za provázek se dá lehce zatáhnout, ale tlačí se na něj dosti obtížně. Jinak řečeno, centrální banka je schopná relativně jednoduše zatáhnout za záchranou brzdu, ekonomiku utlumit a snížit inflaci. Se šlapáním na plyn je to ale mnohem složitější, protože monetární „provaz“ se při tlaku kroutí a tlaky nepřenáší dále. Pokud si tedy nejsme dostatečně jisti, lepší je natahat (nezvyšovat sazby), protože stejně jednoduše zatlačit pak v případě omylu nepůjde.

...a čínská past (ne)sklapne

Posledním faktorem, o kterém DB hovoří, je síla globálního oživení. V tomto kontextu je nyní rozhodující zejména vývoj v USA a v Číně, protože právě tyto dvě ekonomiky poskytují největší naději na silnější růst. Vývoj v USA je úzce propojen s Fedem – viz předchozí příspěvky (a výše prezentované řádky). Zůstává nám tedy Čína, o níž v poslední době uvažuji jako o možné skryté pasti. Důvod je jednoduchý: Pokud skutečně probíhá cyklické oživení, dochází k němu na pozadí pokračujících strukturálních problémů: Vysokých dluhů, nadbytečných kapacit a v konečném důsledku režimu pravděpodobně neslučitelnému s dlouhodobým ekonomickým rozvojem jakékoliv země.

V této situaci můžeme v podstatě uvažovat dvěma směry: Cyklické zlepšení umožní provést i hlubší strukturální reformy bez toho, aby si země musela projít velkou ekonomickou a sociální bolestí. Jde o ideální scénář, ale ono bohužel platí, že k nepopulárním krokům se odhodláme až poté, co je jasné, že současný systém už skutečně nefunguje (či dokonce škodí). Pokud by tomu tak bylo, pak je vlastně každé cyklické oživení, které v konečném důsledku jen zvýší dluhy a nadbytečné kapacity, značně kontraproduktivní. Z investičního hlediska je pak dokonce onou pastí. Ta do sebe stříbrným pozlátkem natáhne investory, aby nakonec sklapla ve chvíli, kdy se cyklické oživení vyčerpá a ukáže se, že vše je ještě horší, než na začátku.

Podle DB je každopádně krátkodobější výhled skutečně pozitivní a příčinou je vývoj popsaný v následujícím grafu: Na čínském realitním trhu dochází ke znatelnému obratu, což by se mělo projevit ve stavebnictví a s ním propojených sektorech. A to vše už tvoří dost velkou část čínské ekonomiky na to, aby se její růst udržel na relativně vysokých číslech.



Cyklický obrat možná nastává i v čínském výrobním sektoru (viz vývoj a projekce PMI v druhém grafu). Z něj je pak zřejmé i vysoká citlivost všech EM akciových trhů na vývoj v čínském výrobním sektoru. To na druhou stranu možná ukazuje na rozsah potenciální pasti. Nyní ale hudba hraje, bude se tančit.




Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.11.2022Toto je faktor, který může odstartovat famózní akciovou rally Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
11.10.2021Komentář portfolio manažera: Které faktory ovlivní vývoj středoevropských trhů? NN Investment Partners (NN Investment Partners)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688