Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  25.05.2016 07:23:01

Nejbohatší prodávají mezi prvními

Poznat, kdy jde na finančních trzích opravdu do tuhého, je nelehký úkol i pro zkušené investory. Možná ale ne úplně pro všechny, jak ukazuje nová studie. Podle ní má minimálně jedna skupina investorů něco jako šestý smysl, který ji před hlubokými propady na trzích varuje.

"Data o obchodování s akciemi a akciovými podílovými fondy z let kolem finanční krize z roku 2008 ukazují, že nejvíce v kritických chvílích prodávají lidé s nejvyššími příjmy," shrnuje závěr nové studie expertů z University od Michigan a Ohio State University jeden z jejích autorů Daniel Reck. Studie vycházela ze zhruba 273 milionů dokumentů amerického daňového úřadu (IRS) o obchodování na finančních trzích. "Je sice složité říci, jak moc nejbohatší lidé prodeji přispívají k celkovému poklesu trhů, jisté ale je, že přinejmenším ovlivňují celkovou volatilitu," říká Reck.

"Zjistili jsme, že objem prodejů jedné desetiny procenta lidí s nejvyššími příjmy prudce rostl od září 2008 až do začátku roku 2009, přičemž růst prodejů byl spojený se zvýšenou volatilitou měřenou indexem VIX," vysvětluje Reck. Nejvýrazněji objemy prodejů bohatých investorů rostly na začátku masivního propadu akciových indexů.

Zvýšení volatility o 10 % vyvolalo nárůst objemu prodejů lidí s nejvyššími příjmy o 3,3 % a nárůst volatility o 25 % přinesl zvýšení objemu prodejů superbohatých o téměř 8 %. Podobný vývoj lze sledovat rovněž u křivky reprezentující jedno procento lidí s nejvyššími příjmy, zatímco v případě investorů s nižšími příjmy objemy prodejů ve stejném období zhruba stagnovaly, nebo dokonce mírně klesaly. Vliv ostatních faktorů, jako jsou věk, pohlaví nebo rodinný stav, na chování investorů podle studie prokázat nelze.

Změny objemu prodejů akcií a akciových podílových fondů podle výše hrubých příjmů investorů
Změny objemu prodejů akcií a akciových podílových fondů podle výše hrubých příjmů investorů

Ještě patrnější jsou změny objemu prodejů investorů z různých příjmových skupin na grafu normalizovaném podle průměrného podílu jejich prodejů na celkových prodejních objemech.

Změny objemu prodejů akcií a akciových podílových fondů podle výše hrubých příjmů investorů (normalizováno podle průměrného podílu prodejů na celkovém objemu)
Změny objemu prodejů akcií a akciových podílových fondů podle výše hrubých příjmů investorů (normalizováno podle průměrného podílu prodejů na celkovém objemu)

Jedním z možných vysvětlení je podle autorů studie to, že bohatí lidé mají celkově větší expozici vůči rizikovějším aktivům, tedy mimo jiné akciím. "Je to ovšem jen spekulace," upozorňuje Reck. Druhým možným vysvětlením je podle něj to, že bohatí lidé umějí lépe časovat trh, a třetí možné vysvětlení, které nabízí, je, že méně majetní investoři nejsou na rozdíl od bohatých lidí ochotni z pozic vystupovat se ztrátou.

"Podle tradičního pohledu vývoj cen aktiv na finančních trzích ovlivňují jednotlivé zprávy, naše zjištění ale naznačují, že ve skutečnosti mohou trhy fungovat trochu jinak," říká Reck. Na otázku, zda byly vyšší prodeje vysokopříjmových lidí v druhé polovině roku 2008 jedním ze spouštěčů propadů trhů, nebo před sebou máme jen potvrzení spekulace, že bohatí lidé dokáží časovat trh lépe než ostatní investoři, ale jasnou odpověď nenabízí.

"V tuto chvíli je stále příliš brzy na to, abychom mohli dělat jasné závěry. Máme data, víme, že (bohatí) prodávali, a můžeme tyto prodeje spojit s maximy na akciových trzích. Na to, abychom se jednoznačně přiklonili na jednu nebo druhou stranu, to ale nestačí," uzavírá Reck.

Americké akcie: Hádky býků s medvědy už dlouho nemají výsledek, tento graf ale dává za pravdu pesimistům 

Americké akcie: Hádky býků s medvědy už dlouho nemají výsledek, tento graf ale dává za pravdu pesimistům

Analytici jsou v posledních měsících spíše opatrní, pokud jde o růstový potenciál amerických akcií, vyloženě pesimistické scénáře ale veskrze odmítají. Zaprvé se jim to nehodí do krámu, drobní investoři přece nemají rádi medvědí komentáře a brokerská oddělení bank naopak milují klientské poplatky. No a zadruhé není kondice americké ekonomiky zase tak špatná, aby řečem o recesi a hlubokých poklesech na trzích někdo přikládal velkou váhu.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688