Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  21.05.2016 07:15:42

Německo jelo téměř celý den na zelenou energii, Portugalsko ještě déle

Čisté energetické zdroje dokázaly minulou neděli zásobovat Německo téměř celý den. Angela Merkelová má v ruce další argument pro odstavení jaderných a tepelných elektráren.

Sluneční a větrná energie dodávala minulý víkend do německé elektrické sítě 45,5 gigawattů, zatímco poptávka dosáhla úrovně 45,8 gigawattů. Ceny energie se podle agentury Bloomberg dokonce na 15 minut dostaly do záporných hodnot – megawatthodina stála minus 50 eur.

Německo však není první takový případ. Evropské země staví další a další obnovitelné energetické kapacity s cílem omezovat emise uhlíku a zajistit svou energetickou bezpečnost. Loni například došlo k tomu, že dánské větrné farmy vyrobily v jednu chvíli 140 % poptávky. Před necelými dvěma týdny se podobný kousek povedl také ve Velké Británii, kde po celé čtyři hodiny nebyla vyrobena žádná elektřinauhelných elektrárnách.

„Události, jako jsou tyto, připomínají, že bychom možná měli kvůli přílišné nabídce elektřiny trochu brzdit,“ řekl energetický analytik Bloombergu Monne Depraetere. „Z dlouhodobého hlediska je to signál, že bychom se měli začít vážně zabývat způsobem, jak energii efektivně skladovat,“ dodal. Obnovitelné zdroje se vyrovnaly s poptávkou vlastně jen díky tomu, že Německé má velkou exportní kapacitu elektřiny. Takže i když solární a větrné zdroje kulminovaly, konvenční elektrárny stále dodávaly do sítě necelých 8 gigawattů.

Bezprecedentní příklon Angely Merkelové k zelené energii výrazně snížil marže uhelným a plynovým elektrárnám, zatímco ceny elektřiny pro konečné spotřebitele u našich západních sousedů výrazně vzrostly. Zvýšený objem přetoků elektřiny rovněž vytvořil tlak na elektrickou síť, což přimělo Německo zvažovat možnost odstřihnout některé pobřežní větrné elektrárny od sítě, pokud ty lokální jsou už jen horko těžko schopny ustát nápor dodávané obnovitelné energie.

„Pokud by Německo bylo ostrov a nedisponovalo žádnými exportními kabely, nebylo by technicky možné se spolehnout jen na zelenou energii. Vždy je zapotřebí udržovat v chodu nějaký konvenční zdroj jako zálohu pro případ, že zajde slunce nebo přestane foukat vítr,“ dodal Depraetere. Německo spotřebovávalo 100 energie z obnovitelných zdrojů, ale je velmi nepravděpodobné, že se něco takového bude brzy opakovat,“ uzavřel Depraetere.

Po Německu také Portugalsko

Krátce na to, co Německo pokrylo svou 4hodinovou spotřebu elektřiny z téměř 100 procent obnovitelnými zdroji, se podobný kousek povedl také v Portugalsku. Zatímco Německo zelenou energii využívalo 4 hodiny, Portugalsku se „zelenilo“ celé 4 dny, jak informoval list The Guardian.

Spotřeba elektřiny byla v této zemi zcela pokryta solárními, větrnými a vodními zdroji a tento stav trval nepřetržitě celých 107 hodin. „Je to významný úspěch pro tuto evropskou zemi. To, co se dnes jeví jako mimořádné, bude již za pár letEvropě běžné,“ řekl Guardianu šéf společnosti SolarPower James Watson. Energetický transformační proces nabírá na obrátkách a události, jako jsou tyto, jej budou v rámci Evropy ještě více urychlovat,“ dodal Watson.

V minulém roce zajišťovaly větrné elektrárny spotřebu elektřinyPortugalsku z více než jedné pětiny. Všechny obnovitelné zdroje pak ze 48 procent. Podobně na tom bylo se 42 procenty Dánsko. Ve Španělsku obnovitelné zdroje pokryly 20 procent spotřeby elektřiny, v Německu 13 % a ve Velké Británii 11 procent.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688