Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.05.2016 14:52:38

Beneš (ČEZ): Časy astronomických zisků jsou pryč, klasický trh zmizí, ceny bude určovat stát, klíčová bude existence EU


Šéf skupiny ČEZ Daniel Beneš v rozhovoru pro HN mimo jiné uvedl, že evropská energetika je na prahu největších změn od druh světové války, jež zřejmě zásadním způsobem promění celé odvětví. Podle Beneše jsou nenávratně pryč doby atronomických zisků, firmy se budou muset vypořádat s fenoménem čisté energie a je pravděpodobné, že vše skončí plnou regulací cen ze strany států.

Klasické elektrárny jsou vytlačovány nástupem nové, zelené energetiky a její stále masovější podpory shora. Nebývalý rozvoj "dotovaných" OZE způsobuje výrazné přebytky na trhu, což silně tlačí na ceny na trzích, jež se během posledních 8 let snížily o 3/4. Klasické zdroje se stále častěji dostávají do stavu, kdy producenti za odběr své elektřiny platí místo toho, aby inkasovali.

Extrémně levná elektřina pak zásadně mění podmínky na trhu v neprospěch velkých klasických producentů.

Podle Beneše si ČEZ v nových podmínkách vede v porovnání s některými konkurenty například z Německa ještě velmi dobře. přesto je zřejmé, že se ČEZ musí změnit. Jak bude podle svého šéfa vypadat za 10 let? „Bude mít velmoderní zdroje. Pojedou mu jaderné elektrárny, které znáte. Pojedou zmodernizované uhelné zdroje a budeme těsně před milníkem rozhodnutí o výstavbě dalších jaderných bloků. Vedle toho bude silně zastoupena energetika, která bude vyrábět elektřinu lokálně. Bude velký podíl samovýrobců, kteří si budou sami produkovat elektřinu. A významně se promění distribuční síť, kde zákazník bude aktivním prvkem celé soustavy. Celé to bude výrazně digitalizované. Přijdou nové technologie v řízení domácností z hlediska pohodlí, bezpečí a úspor,“ popisuje Beneš svoji vizi.

Klíčovým faktorem budou změny na straně spotřebitelů, které musí velcí hráči jako 
ČEZ podchytit, jinak jim z dlouhodobého horizontu hrozí, že zlomovou dobu v nejhorším případě možná ani nepřežijí.

Podle Beneše hraje a nadále i bude hrát v energetice důležitou roli stát z pozice vlastníka a regulátora, jež se spolu s obecnými změnami podmínek na trhu bude zákonitě také měnit. Pokud bude pokračovat tlak na ceny kvůli OZE je pravděpodobné, že dříve či později trh s energiemi zanikne, protože producenti budou závislí na podpoře státu. To by mohlo nastat klidně do roku 2050. Stát se bude muset také vypořádat s obecným trendem decentralizace, který jej pasuje do téměř výhradní role správce chodu celého systému, ale méně bude už zasahovat do složení výrobního mixu. Stát nebude určovat, kde a co, ale pouze za jakých podmínek, se může realizovat. Zcela rezignovat na zajištění energetických potřeb by ale nikdy neměl.

Důležitým politickým faktorem pro budoucí energetický trh bude také otázka fungování či přímo existence EU. Je otázkou jestli EU bude například v letech 2030 nebo 2050 ještě existovat a v jaké podobě. EU je v současnosti velmi rozpolcený projekt, který bude muset prokázat svou životaschopnost vstříc novým výzvám, mezi které bude patřit určitě také otázka energetiky.
V této souvislosti se ČEZ zapojil do tzv. Magrittovy skupiny, která sdružuje největší evropské energetiky. Ty se snaží společně jednat s evropskými i národními politiky. „Všichni mají smrt v očích, a tak se všichni se všemi radí,“ říká Beneš o této spolupráci.








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688