Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  18.05.2016 15:31:09

Co se děje s Netflixem, ptají se investoři


Jednou si nahoře, jindy dole. I tak by se dala popsat výkonnost akcií společnosti Netflix Inc. Ta v letošním roce dává zapomenout na loňské výsledky, kdy akcie Netflixu za rok připsaly téměř 130 procent a staly se nejlepšími ve výkonnosti v rámci indexu S&P 500. V letošním roce zatím akcie firmy ale odepisují 20 % ze své hodnoty a všichni se ptají: „Co se děje“?

Příběh Netflixu: Z akciového nebe na zem 

Netflix poskytuje služby streamovaných médií na vyžádání a podle zjištění zpravodajského serveru CNN se výkonnost akcií společnosti podepsala na tom, že se firma stala nejhorší ve skupině akcií, označovaných zkratkou „FANG“. Do ní patří kromě akcií Netflixu i cenné papíry společnosti Facebook, Amazon a Google. Komentátor zpravodajského serveru CNN označil výkonnost akcií Netflixu za příklad toho, že co jde jednou nahoru, musí jít i dolů. A investoři Netflixu tento rok zjišťují, jak tvrdě na ně doléhá pravda tohoto přísloví.

Akcie Netflixu se podle CNN obchodují za 330násobek odhadovaných příjmů roku 2016. A to je dělá nejdražšími v indexu S&P 500. Akcie Netflixu jsou oceněny dvojnásobně výš než ostatní drahé akcie v indexu, jako jsou nyní Salesforce, Chipotle či Amazon. Největším problémem se zdá být podle CNN prémiová cena akcií Netflixu. Brání totiž cenové konkurenci s akciemi Amazonu, Hulu, Apple a dalších firem. Navíc - BBC dokonce uvedla, že pracuje na konkurentovi Netflixu, který by se měl jmenovat Britflix.

Důvodem silného oslabování akcií Netflixu, ke kterému došlo v dubnu 2016, se stala prognóza společnosti o mezinárodním růstu předplatitelů jejich služeb. Ta totiž otevřela diskuze o tom, zda je Netflix schopný získávat dostatek nových zákazníků a současně s tím se investoři začali dotazovat, zda je prostě pravda to, že akcie firmy se obchodují za neudržitelných podmínek na vysoké ceně a příliš dlouho.

Odhady počítají s růstem příjmů Netflixu

CNN upozorňuje na to, že je důležité si uvědomit, že investoři stále čekají u Netflixu velké nárůsty. Analytici odhadli, že firma v tomto roce předvede růst tržeb o téměř 30 procent a v roce 2017 o dalších 25 procent. Sám fakt nárůstu tržeb ale nemusí automaticky znamenat, že akciový růst Netflixu přijde v brzké době znovu na pořad dne. Odhady vývoje ceny akcií firmy ale naznačují, že Neftlix nebude levný ani v roce 2017. Cena akcií Netflixu má totiž být na úrovni osmdesáti pěti násobku hodnoty odhadovaného zisku na rok 2017.

Zájem o nákupy akcií Netflixu ale i přes popisované komplikace neochabl. Jak totiž zjistil server CNN u datového specialisty Factset Research, čtyři z pěti největších institucionálních vlastníků akcií Netflixu - obři správce podílových fondů Capital Research & Management, Vanguard, Fidelity a T. Rowe Price - v prvním čtvrtletí 2016 nakoupili do svých portfolií další akciové podíly Netflixu. CNN proto usuzuje, že obavy ze vstupu dalších hráčů do streaming video služeb mohou být trochu přehnané. Mnoho významných investorů totiž i nadále akciím Netflixu věří. „Nesmíte ale zapomínat, že akcie nejsou pro lidi se slabým srdcem. Akcie budou, stejně jako streamovací služby Netflixu, občas v problémech, neboť uvíznou v režimu ukládání do vyrovnávací paměti,“ uzavírá zpravodajský server CNN.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688