Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  18.05.2016 13:43:05

Burberry: Další propad zisku, zpětný odkup za 150 mil. GBP a ambiciózní plán úspor


O tom, že odvětví luxusního zboží prochází složitým obdobím, není pochyb a na vlastní kůži to pocítila i britská Burberry, která zveřejnila již druhý propad celoročního zisku v řadě. Se zpomalující poptávkou po šátcích a baloňácích s tradičním kostkovaným vzorem od Spojených států až po Asii největší britský výrobce luxusního zboží ohlásil značné chystané úspory. Plánuje ušetřit až 100 milionů liber ročně.

Upraveny zisk před zdaněním spadl o 10 procent na 421 milionů liber, což zhruba odpovídá očekáváním trhu. Plánovaných úspor nákladů by měla Burberry dosáhnout do roku 2019. Britská luxusní společnost upozornila, že zisky v roce 2017 se budou blížit spíše spodní hranici odhadovaného pásma. Šetření by mohlo na nějakou dobu uchlácholit investory, kteří neskrývají obavy o schopnosti generální ředitele Christophera Baileyho zvládat efektivně post generálního i kreativního ředitele společnosti najednou.

Zpropadená Asie

Analytici se shodují, že klíčovým úkolem pro britskou značku bude vytvoření zcela nové poptávky. V současnosti Burberry trpí oproti konkurentům z odvětví relativně vysokou závislostí na čínském trhu. Propad poptávky nejen na čínské pevnině tak uškodil britské Burberry o něco více než kupříkladu luxusnímu holdingu LVMH. Výrobce luxusního zboží s kostkovaným vzorem se asi nejvíce negativně dotkl propad poptávky v Hongkongu. V Japonsku, které si oproti zbytku asijského regionu jediné vedlo celkem dobře, má Burberry jen málo butiků a nemohla tak na rozdíl od dalších firem ze sektoru těžit z přesunu nákupů čínských spotřebitelů z Hongkongu do Japonska. Tržby se nicméně v japonských prodejnách Burberry v loňském roce více než zdvojnásobily. Z celkového objemu tržeb však konkrétně Japonsko tvoří pouhá 2 procenta.

Ambiciózní plán
Investory dnes mohl potěšit plán Burberry na zpětný odkup akcií až za 150 milionů liber, který bude zahájen již v letošním roce. Dalším pozitivním znamením je dividenda na akcii, kterou by společnost chtěla ve fiskálním roce 2017 udržet minimálně na úrovni z roku 2016. Program úspor a zvyšování produktivity se jeví jako velice ambiciózní. Provozní náklady skupiny by se díky němu měly snížit o 10 procent. Polovina úspor by přitom měla pramenit ze změn ve fungování společnosti a to zjednodušováním procesů nebo odstraňováním duplicit. V letošním roce by mohla Burberry ušetřit náklady ve výši 20 milionů liber. Zároveň očekává pozitivní vliv pohybu měnových kurzů na úrovni zhruba 10 milionů liber, což je méně než odhadovala minulý měsíc.

Burberry nepočítá s tím, že by se poptávka po luxusním zboží letos nějak výrazně změnila k lepšímu, naopak se domnívá, že globální poptávka po luxusu zůstane i nadále tlumená a poroste maximálně v řádu nízkých jednociferných procent. Většina růstu v sektoru by přitom měla přijít od nových i stávajících čínských spotřebitelů, ať už při nákupech doma nebo v zahraničí. Z pohledu kategorie produktů se Burberry chce soustředit na prodeje kabelek. V tomto segmentu je totiž slabší než srovnatelná konkurence, doplňky ovšem rostou rychleji než například oblečení.



Akcie Burberry v reakci na dnes zveřejněné hospodářské výsledky v Londýně otevřely poklesem o více než 2 procenta. Je za poslední měsíc akcie Burberry odepsaly přes 13 procent za poslední rok dokonce bezmála 40 procent.

Zdroj: BBG, RTRS, FT

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688