Výstava a dvojkoncert: nenechte si ujít dnešní pražské akce

Technologické centrum Liko Noe Hned dva počiny, které se týkají veřejného prostoru, si na středu 18. května připravila pražská Galerie Jaroslava Fragnera. V jeden večer bude zahájena výstava Fránek Architects: Míra a měřítko, přibližující tři realizace předního tuzemského ateliéru. A zároveň proběhne první dvojkoncert v rámci už tradiční Open Air Areny na Betlémském náměstí. Vystoupí na něm autorské duo Debbi Love a osobitý písničkář Kapitán Demo.

Obě akce se protínají v tématu veřejného prostoru. Jedním ze tří profilových projektů, které architekt Zdeněk Fránek pro Galerii Jaroslava Fragnera vybral, je téměř šedesátimetrová rozhledna Skywalk v areálu Dolní Morava. Odvážné hmotové řešení a sofistikovaná konstrukce zaujaly nejen domácí, ale i zahraniční odborníky. Mimo jiné i díky neotřelému uchopení míry a měřítka v místě vzniku. To bytový dům Face House, navržený do proluky vedle pražské Nemocnice Na Františku, rozpoutal debatu i mezi laickou veřejností. Více na www.gjf.cz.

"Každoročně připravíme několik výstav, které si všímají často křehkého vztahu mezi architekty a uživateli. Snažíme se dotýkat i palčivých témat, které souvisejí s estetikou nebo přijímáním na svou dobu odvážných staveb. U Zdeňka Fránka je právě toto klíčové. Záměrně se pohybuje na hraně. Nejde ani tak o provokaci, jako spíše o zjišťování, kde se nachází míra tolerance, představivosti a empatie veřejnosti," vysvětluje Dan Merta, ředitel Galerie Jaroslava Fragnera. Jeho slova ostatně platí i pro dramaturgii sezónního festivalu Open Air Arena na Betlémském náměstí, který až do podzimu představí několik výrazných představitelů soudobé alternativní hudby.

Výstava Fránek Architects: Míra a měřítko potrvá do 24. července. A kromě zmíněných dvou projektů si návštěvníci budou moci doslova osahat ještě jednu Fránkovu kreaci - energeticky pasivní technologické centrum Liko Noe, které vyrostlo ve Slavkově. Pokrokové technologie a celková konstrukce objektu ukazují, kam by se mohla či měla ubírat architektura a stavitelství v budoucnosti.

Ostatně, nemalý díl vizionářství je společným jmenovatelem pro většinu realizací a záměrů Zdeňka Fránka a jeho spolupracovníků. Už tím pronikají do životů uživatelů i diváků intenzivněji a častěji, než je u současné české architektury obvyklé.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky