STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  17.05.2016 12:25:16

Peer to peer lending a kauza Lending Club

Autor: Bc. Marta Nevrklová

Pokud hovoříme o peer to peer lending, mluvíme o půjčování peněz ostatním lidem prostřednictvím internetových platforem. Velice rozšířené je P2P lending v USA a Velké Británii, kde má asi desetiletou historii.

P2P půjčky původně vznikly jako lék na stínové praktiky finančního sektoru. Namísto jednání s firmami plných zisku chtivých prodejců, mohli obyčejní lidé používat technologii, která jim virtuálně umožnila vzájemný obchod tváří v tvář.

V České republice už se P2P půjčky také objevují, zatím však stále spíše ve fázi rozvoje. Jde například o společnosti Zonky, Benefi nebo Bankerat. Tuzemský trh je tak oproti tomu americkému velmi malý co do objemu a samozřejmě i z hlediska historie.

Snížené důvěryhodnosti čelí aktuálně společnost Lending Club, která je globálním lídrem mezi alternativními půjčkami typu peer to peer. Utpěla díky manipulaci s daty na balíku půjček. V závislosti na informaci poklesly akcie firmy. Na české provozovatele P2P půjček by však kauza neměla mít žádný zásadní vliv, jak říkají odborníci.

Kauza spočívá v tom, že společnost Lending Club uváděla věřitele  v omyl, neboť se rozhodla prodat balík půjček, které však nebyly takové, za jaké je společnost vydávala. Snažila se tím ovlivnit scoring ve svůj prospěch a investor tedy nakoupil hůře než mu bylo Lending Clubem nabízeno.

Pokud investor uvažuje o podobné investici měl by se zajímat nejprve o rizika a zajištění, ne o pouhý potenciální výnos. Je třeba odhadnout pravděpodobnost nesplácení dlužníka, a protože v tuzemsku se podíl nesplacených půjček v bankovním sektoru pohybuje nad  5 %, můžeme tuto hodnotu považovat za minimální hranici. Ačkoli platformy nezapomínají zmiňovat důkladné prověřování žadatelů, pravděpodobně nebudou mít vyšší úspěšnost, nežli mechanismy bankovního sektoru. Je tedy třeba sledovat platformy, kde jsou půjčky zajištěny majetkem, a nebo kde má platforma fond, ze kterého tyto špatné úvěry kryje.

Dále je žádoucí sledovat existenci sekundárního trhu, kde je možnost danou investici prodat jiným invetsorům. V České republice však toto kritérium platformy investorům zatím neumožňují.

Rizikem je samozřejmě i možný krach společnosti provozující platformu nebo riziko měnové, jelikož je třeba počítat s investicí spíše v měnách jako je euro nebo libry. Hrozbou pro českého investora je tak potenciální budoucí posílení české koruny vůči zmíněným měnám.

Peer to peer půjčky si zakládají především na důvěře a kauzy jako je například tato mohou trhem velmi snadno otřást kdekoliv na světě.

Peer to peer lending a kauza Lending Club

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688