Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  17.05.2016 10:25:44

Komentáře k HDP - potvrzení výjimečnosti loňské expanze, stále ale slušný růst


Výsledek růstu české ekonomiky v prvním letošním čtvrtletí potvrzuje předpoklady o výjimečnosti loňské expanze. Zpomalení meziroční dynamiky zapadá do obrázku pozorovaném i v ostatních zemích středoevropského regionu, pro které je společným znakem konec podpory v podobě dočerpání eurofondů z předchozího rozpočtového období. Na rozdíl od Polska a Maďarska se však Česko v úvodu roku vyhnulo mezikvartálnímu poklesu ekonomiky. Meziroční růst se na rozdíl od mezikvartálního odchyluje od tržních očekávání směrem nahoru, což naznačuje, že ekonomika v předchozím období rostla o něco silněji, než bylo doposud uváděno. Na poklesu meziroční dynamiky se z části podílel technický vliv v podobě změn u daní z tabáku, které citelně podpořily růst v loňském prvním kvartálu. Zpomalení pak rovněž odráželo slabší aktivitu ve zpracovatelském průmyslu. Bez zjevných známek ochlazení se na druhé straně zřejmě obešla spotřeba domácností i exportní aktivita. Předpokládáme, že jak soukromá spotřeba tak zahraniční obchod budou hlavními tahouny růstu v celém letošním roce. Vyšší než očekávaný růst HDP na začátku roku nás vede k úvahám o revizi celoročního odhadu směrem nahoru z dosavadních 2,2 procent.

 

Patrik Rožumberský
Ekonom
UniCredit Bank Czech Republic, a.s.



 

Předběžný údaj o výkonu HDP za letošní první čtvrtletí potvrzuje, že česká ekonomika pokračuje v růstu.

Pokračující růst české ekonomiky je v regionálním kontextu pozitivní zprávou: je dobré připomenout, že koncem minulého týdne ohlásily jak Maďarsko, tak Polsko překvapivý mezičtvrtletní pokles HDP.

Mezičtvrtletní růst HDP na úrovni 0,5 % vyšel velmi blízko našemu odhadu (ten činil 0,4 %). Meziroční růst HDP na úrovni 3,1 % je naopak výraznější, než co by na základě původně reportovaných dat odpovídalo uvedenému půlprocentnímu mezičtvrtletnímu růstu. Dá se tedy předpokládat, že se dočkáme pozitivních revizí údajů o výkonu HDP za předchozí čtvrtletí: na tyto případné revize za předchozí čtvrtletí, stejně jako na detailní údaje o vývoji HDP v prvních třech měsících letošního roku, musíme počkat na detailní zprávu, kterou ČSÚ zveřejní počátkem června (3. června).

Meziroční růst HDP 3,1 %, tak jak je reportován pro letošní první čtvrtletí, znamená, že růst české ekonomiky může být letos nakonec silnější, než se dosud předpokládalo.

Většina aktuální odhadů se pohybovala mírně pod 2,5 %, naše prognóza růstu HDP pro letošní rok činí 2,2 %. Pro případné revize výhledu růstu HDP pro celý letošní rok chci ale vyčkat na zpřesněná a detailní čísla o výkonu HDP za letošní první čtvrtletí, jež vyjdou počátkem června.

Pro srovnání: ČNB ve své nedávno zveřejněné prognóze počítala pro letošní první čtvrtletí s meziročním růstem HDP na úrovni 2,6 %, pro celý letošní rok pak prognóza ČNB počítala s růstem české ekonomiky na úrovni 2,3 %.

Jak konstatuje samotný Česká statistický úřad, hlavním tahounem růstu české ekonomiky je momentálně spotřeba domácností. Růst spotřeby domácností je podporován zlepšující se situací na trhu práce: klesá nezaměstnanost, poměrně výrazně roste zaměstnanost, zrychluje se růst mezd. Spotřeba domácností bude hlavním motorem růstu české ekonomiky i v dalších čtvrtletích a tedy i za rok 2016 jako celek.

Sečteno a podtrženo: předběžný údaj o výkonu české ekonomiky za první tři měsíce letošního roku rozhodně není zklamáním.

Česká ekonomika si vede dobře i v regionálním kontextu a meziroční růst HDP za letošní první čtvrtletí navíc naznačuje, že se dočkáme pozitivních revizí údajů o výkonu české ekonomiky za čtvrtletí minulá.

 

Radomír Jáč
hlavní ekonom
'
Generali Investments CEE

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688