Lékárna hlásí: chybí léky, ty volně prodejné i na předpis

TNBiz, 16.5.2016

Například na framykoin se ptají lidé v ordinacích neustále. Desítky let jím byli totiž zvyklí léčit drobná zanícená zranění. Teď jim v domácích lékárničkách chybí. Lokálních antibiotik chybí ale více, kromě Framykoinu třeba mast na likvidaci bakterií v nose nebo tobolky k léčbě močových infekcí, ušní kapky nebo třeba čípky pro děti při otoku hrtanu. To jsou běžně používané léky, které teď prostě nejsou.

"Je to standardní součást léčby a proto čeští pacienti při výpadku těchto přípravků si oprávněně stěžují," uvedl vedoucí lékarny Michal Hojný. Na pultech lékáren nechybí jen hojně užívané léky, které jsou na předpis, ale i ty, které si můžete sami koupit.

Například dezinfekční kapky do očí. "To je běžná dezinfekce, někomu začíná zánět spojivek, tak to používá a může si to koupit sám, není to na recept," vysvětlila praktická lékařka Irena Kudrnovská. Podle lékárníků jsou výpadky léků stále častější.

"Ten problém je vzrůstající, čím dál větší množství léčivých přípravků na trhu chybí a to i naprosto běžných," uvedl Hojný. Od začátku roku Státní ústav pro kontrolu léčiv eviduje přerušení nebo ukončení dodávek u téměř 600 léčivých přípravků.

Nejjednodušší řešení je u léku, který má na českém trhu náhradu, to znamená, že je tady lék se stejnou účinnou látkou, jen je od jiného výrobce. V tom případě se pak pacientovi léky prostě jen zamění.

Pokud tomu tak není, hledá se alespoň lék s podobnou účinnou látkou, jako je to třeba právě u framykoinu, který identickou náhradu na českém trhu prostě nemá. Další možností je, že některé přípravky mohou takzvaně namíchat přímo v lékárnách. To ale nedělají zdaleka všechny.

Nejhorší je pak situace, kdy vypadne nenahraditelný lék, který je pro některé pacienty životně důležitý. Státní ústav pro kontrolu léčiv okamžitě informuje ministerstvo zdravotnictví a to podniká kroky, aby léčbu pacientům nějakým způsobem zajistilo.

Léčivý přípravek se pak může nakoupit v zahraničí anebo může ministerstvo povolit takzvaný specifický léčebný program. To znamená, že se ze zahraničí může dovézt náhradní lék, který u nás není registrovaný a jinak se na českém trhu nesmí vydávat.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky