Med je drahý: cena medu roste, zaplatíme až 200 Kč

TNBiz, 15.5.2016
Med je drahý

Půl kila lesního medu stojí v jednom z pražských obchodů 100 korun, kilogram vychází na dvě stovky. Vedle byl jiný lesní med dokonce za 159 korun za 650 gramů. Na farmářských trzích stojí 900 gramů lesního medu 199 korun.

"Posledních pět let minulých bylo katastrofálních, med nebyl téměř žádnej," nechal se slyšet jeden ze včelařů Evžen Báchor. Podle posledních průzkumů stál med průměrně v dubnu 215 korun. Hranici dvouset korun překročil loni v prosinci.

"Myslím, že cena se bude držet, u nás je v porovnání se zahraničím stále nízká, doháníme určitý evropský průměr," odhaduje Miroslav Peroutka z Českého svazu včelařů. Na cenu a množství medu mohla mít vliv i nákazová situace. Mnoho včelstev totiž loni postihlo onemocnění varroáza.

V loňském roce se počet vzorků s roztoči, kde jich bylo více než tři, pohyboval kolem 11 000. Letos je to ale o třetinu méně. Výskyt varroázy ale i včelího moru mohou teď včelaři sledovat i na speciálním webu Státní veterinární správy. Ceny letošního medu může ovlivnit ale ještě počasí.

"Těžko říct, kolik bude medu, i když je republika malá, jsou rozdíly ve snůšce," vysvětlil Peroutka. Například severomoravští včelaři si podle svazu stěžují na deštivé počasí a odhadují, že medu moc nebude.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky