Barbora Dlabáčková (MasterCard)
Osobní finance  |  13.05.2016 14:12:46

Pryč s plnými kapsami – nastupují digitální peněženky

Peněženky slouží od pradávna k ochraně a přenášení osobních cenností. Podoba peněženek se během staletí značně proměnila, dnes jsou převážně vyrobeny z kůže. Změnil se i obsah. Kromě mincí a bankovek s sebou běžně nosíme platební karty, věrnostní kartičky, různé typy průkazů a účtenek. S rostoucí IT gramotností současné civilizace se tak zintenzivňuje propojenost člověka s informačními technologiemi a stále více věcí si již ukládáme v digitální podobě na různá paměťová média a cloudy. K uspokojení potřeb člověka dnešního digitálního světa je tak nutné, aby ruku v ruce s klasickými peněženkami byly k dispozici i digitální peněženky, tedy peněženky nové generace umožňující digitalizaci obvyklého obsahu těch klasických s propojením do světa elektronických služeb internetu.

 

Současným trendem je, že zákazníci upřednostňují v souvislosti s výběrem zboží, placením nebo doručením zásilky pohodlí a rychlost, kterou jim nakupování na internetu přináší. Spotřebitelé již nemusí nutně nosit v kapse peněženku, ale postačuje, aby měl její digitální ekvivalent v mobilním telefonu. Na našem trhu, ale i v zahraničí je již řada takovýchto digitálních peněženek. V principu jde vždy o nějakou formu nativní mobilní aplikace či webového účtu, kde se uživatel registruje a připojuje nějaký zdroj finančních prostředků. Tímto zdrojem jsou platební karta nebo bankovní účet, případně kombinace obojího. Podle způsobu a typu připojení či čerpání prostředků z tohoto zdroje tak můžeme peněženky rozdělit na peněženky „karetní“ a peněženky “kreditní“.

 

Karetní peněženky bezpečným způsobem zprostředkovávají údaje o registrované platební kartě, aby uživatel nemusel při nákupech v e-shopech tyto údaje přepisovat, ale mohl jednoduchým výběrem, kliknutím či stisknutím označit kartu, jíž chce provést platbu, a potvrdil tento požadavek zadáním specifického PINu či otisku prstu. Tento typ peněženky využívá pro platbu tradičních karetních akceptačních sítí, což zajišťuje univerzální použitelnost. Příkladem je peněženka Incard MasterPass. Druhou formou jsou tzv. „kreditní peněženky“. Jde v principu o založení virtuálního účtu spravovaného danou aplikací, kdy na tento účet převádím prostředky, abych si vytvořil tzv. kredit, jenž následně čerpám do výše jeho zůstatku. V některých případech je možné hybridní řešení, které  při nedostatku kreditu umí realizovat platbu proti registrované platební kartě či bankovnímu účtu.

 

Elektronické peněženky si tak postupně klestí cestu ke stále širší uživatelské základně, ať již díky novým technologickým platformám, které usnadňují jejich vytvoření, či změně spotřebitelských zvyklostí. Ačkoliv jsou digitální peněženky jednoznačně pohodlnější než klasická platba online kartou, stále ještě nejsou dominantní záležitostí.  Na vině jsou neznalost, ale i obavy. Nejčastějším důvodem je obava o bezpečnost karty. Dá se s jistotou říci, že tyto obavy jsou zbytečné v případě certifikovaných peněženek, jako jsou např. všechny peněženky s logem MasterPass, za jejichž certifikací stojí karetní schéma MasterCard. Existuje zde celý soupis bezpečnostních pravidel a procedur, které musí takováto peněženka splnit. Díky tomu pak poskytuje vyšší míru bezpečnosti než ta tradiční kožená peněženka, ale současně se snižuje i riziko fishingu údajů o platební kartě, jelikož uživatel nemusí nikde tyto údaje obchodníkovi zapisovat.

 

Luděk Slouka, CEE Senior Product Manager MasterCard

Logo MasterCard MasterCard (NYSE: MA) je jednička v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách. Provozuje nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti MasterCard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi.
Více informací na: www.mastercard.com







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688