Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  13.05.2016 11:52:20

Komentáře k HDP eurozóny - potvrzení svižného tempa růstu


Zpřesněný bleskový odhad výkonu HDP eurozóny pro letošní první čtvrtletí potvrzuje, že ekonomika eurozóny rostla velmi svižným tempem.

Zpřesněný odhad hlásí pro první tři měsíce letošního roku mezičtvrtletní růst HDP eurozóny tempem 0,5 %, což je nejsilnější tempo růstu od loňského prvního čtvrtletí (předběžný bleskový odhad z dílny Eurostatu reportoval růst HDP dokonce na úrovni 0,6 %).

V rámci zveřejněných národních údajů je pak mezičtvrtletní růst HDP patrný napříč eurozónou: jediné dvě výjimky představují zatím Řecko a Lotyšsko, jejichž ekonomiky vykázaly na počátku letošního roku mírný pokles výkonu.

Eurozónu jako celek táhne silný růst HDPNěmecku a Španělku, nadprůměrně dobře si vedl ale také náš jižní soused, neboť rakouská ekonomika si připsala mezičtvrtletní nárůst 0,6 %. Excelentní růst pak dle metodiky Eurostatu hlásí Slovensko: mezičtvrtletní růst HDP 1,7 % znamená z dosud dostupných výsledků pro letošní první čtvrtletí nejsilnější růst nejen v rámci eurozóny, ale i napříč celou Evropskou unií. 

Na straně výdajů lze v případě ekonomiky eurozóny jako celku předpokládat pozitivní vliv spotřeby, zejména v případě domácností, jež profitují ze zlepšující se situace na trhu práce a absence inflačních tlaků. Mírné počasí mělo v prvním čtvrtletí také pozitivní dopad na aktivitu napříč řadou oborů, například na stavebnictví, což se zřejmě pozitivně projevilo na růstu investičních výdajů. 

Eurozóna měla do letošního roku velmi silný vstup, vyjádřeno například výkonem průmyslové výroby v měsíci lednu. V dalších měsících se ale tak silné výsledky nezopakovaly, průmysl například vykázal meziměsíční pokles výroby jak v únoru, tak v březnu. Mezičtvrtletní růst HDP eurozóny na úrovni 0,5 % se proto ve druhém čtvrtletí s velkou pravděpodobností opakovat nebude. 

Mezinárodní měnový fond ve své nedávno zveřejněné prognóze odhaduje pro letošní rok zpomalení růstu HDP eurozóny na 1,5 % poté, co v roce 2015 růst dosáhl 1,6 %. Osobně vnímám pro letošní rok jako celek riziko spíše ve směru ještě slabšího růstu, tedy růst HDP eurozóny mírně pod úrovní 1,5 %, jakkoliv je výkon HDP za první čtvrtletí příjemným překvapením.

 

Radomír Jáč
hlavní ekonom
Generali Investments CEE 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688