STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  13.05.2016 09:05:09

Dvě akcie, které by vám neměly uniknout!

Autor: Bc. Filip Machač

Společnostem Expedia a Amazon se otevírá velký prostor pro zlepšení svých pozic v příštím desetiletí. Technologický sektor často láká investory, kteří se orientují na vysoké příjmy. Nicméně akcie charakteristické vysokým růstem jejich ceny mohou také způsobit značné ztráty, čemuž by měl každý obchodník věnovat značnou pozornost. Proto by se investoři neměli orientovat na absolutní výše prodeje a velikost příjmů z nich plynoucích. Místo toho by se měli zaměřit na samotnou pozici společnosti, její možný růst a orientovat se na příjmy v rámci dlouhodobého horizontu.

Společnosti, které odpovídají tomuto profilu a očekávají velké výnosy v dlouhodobém horizontu, jsou EXPEDIA (EXPE) a Amazon (AMZN).

Expedia Inc.

Tato společnost ovládá asi 75% trhu s on-line cestovními kancelářemi (OTA) v USA a 10% podílu na trhu po celém světě. Expedia dále vlastní rozsáhlé portfolio dalších OTA, včetně Travelocity, Orbitz, Wotif, Trivago a Venere. Nedávno také získala Airbnb hlavního rivala Homeaway za 3,9 miliardy USD a své portfolio očistila o méně výkonné čínské OTA Elong (LONG).

Nejvýznamnějším konkurentem Expedie je Priceline (PCLN), který má sice menší podíl na tuzemském trhu, ale naopak větší podíl v zámoří. I přes zmíněná fakta v posledních několika čtvrtletích Expedia rozdrtila Priceline v růstu tržeb a to díky robustním rezervacím na trhu USA. Hrubé rezervace Expedie vzrostly o 32% za minulé čtvrtletí. Tento pozitivní vývoj je i díky nedávno uzavřeným akvizicím se společnostmi Orbitz a Homeaway. Mimo tyto akvizice a odprodeje Elong se rezervace zvýšily o 13%. Priceline vzrostly rezervace za poslední čtvrtletí o 21%. Oba OTA hlásí vysoké zisky dosažené díky hotelovým a leteckým rezervacím.

Expedia očekává, že její upravený EBITDA poroste až na 45% v roce 2016, kdy převážná většina růstu bude ve druhé polovině tohoto roku. Analytici společnosti predikují další nárůst výnosů v následujících pěti letech a to o 26 %.

Expedia

Amazon.com, Inc.

Při celkové hodnotě společnosti více než 300 miliard USD a P/E kolem 280 USD se zpočátku zdá hloupé, že by Amazon mohl stále růst během několika let. I přesto Chamath Palihapitiya, zakladatel a CEO VC firm Social Capital, předpovídá přesně takovou budoucnost Amazonu.

Palihapitiya očekává, že by se tržní hodnota Amazonu mohla zvýšit téměř desetkrát až 3 biliony USD během následujícího desetiletí a to díky cloud platformě AWS (Amazon Web Services). Tomuto trhu v současnosti dominuje e-commerce, kterému by Amazon vytvořil silnou konkurenci a získal si pevný podíl na tomto trhu. AWS se stal nejziskovějším obchodem Amazonu v minulém roce, kdy generoval 9% celkových tržeb společnosti a 56% provozního zisku v minulém čtvrtletí. Provozní zisk se vyšplhal na neuvěřitelných 211% neboli 604 milionů USD v průběhu zmíněného čtvrtletí, což v porovnání se ztrátou v prvním čtvrtletí minulého roku, která byla ve výši 57 milionu USD, je velmi pozitivní obrat. Meziroční tempo růstu ve výši 10 miliard USD dělá z AWS v současnosti největší platformu, která poskytuje společnosti konkurenční výhodu, jež se odráží v poskytování nižších cen a výhodnější podmínek, než je schopna nabízet konkurence.

Na druhou stranu pokud bude AWS pokračovat v obdobném trendu a zvyšovat zisky Amazonu, vytláčet své cloudové soupeře z trhu, nadále rozšiřovat pole podnikání, může cena jeho akcií v budoucnu klesat. Nicméně analytici předpokládají díky vysokému P/E , že dojde k růstu zisku v tomto roce na 326% následovaný dalším zvýšením o 83% v roce následujícím.

Amazon

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688