STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  12.05.2016 12:35:21

Amazon překonal další maximum

Autor: Bc. Jiří Jahoda

Amazon.com, Inc. (AMZN) překonal hranici 715 USD, což je nejvyšší cena vůbec, za kterou se AMZN kdy obchodoval. Akcie tohoto gigantu patří mezi jedny z těch „dražších“ a to je i důvod proč mnoho převážně drobných investorů či spekulantů tuto akcii nevyhledává. AMZN nyní zaznamenává téměř neuvěřitelný nárůst tržní hodnoty, po březnovém propadu na úroveň 488 USD za akcii se nyní firma nachází na svém historickém maximu. Je toto maximum dlouhodobě udržitelné? Kam až AMZN může růst?

AMZN v uplynulém kvartále při zveřejnění finančních výsledků zcela rozdrtil své konkurenty z oblasti retailu v USA. Gigant, který se koncentruje zcela pouze na e-commerce, také v loňském otevřel svůj první kamenný obchod v USA a další expanzi nechce vyloučit. Společnost, která vyrostla výhradně na technologiích, zcela pohltila své konkurenty v USA v oblasti maloobchodu.

Asi nejvýznamnější kategorií v poslední době tvoří segment s oděvy. Právě tyto produkty vystřelily tržby a potažmo cenu akcií vzhůru. AMZN zvýšil za 1Q prodej oděvů o neuvěřitelných 19 %, zatímco ostatní konkurenti se v průměru pohybovali na pouhých 1-5 %. Za pozornost také stojí zmínka, že AMZN od roku 2014 mezikvartálně rostl téměř 28 % s prodeji oděvů, kdežto ostatní konkurence s oděvy v průměru pouze 3-4 %.

V předešlých dnech nejvýznamnější konkurenti v oblasti retailu Target Corp. (TGT), Macy’s, Inc. (M) a Wal-Mart, Inc. (WMT) reportovali pokles příjmů a zisku na akcii, kdežto výsledky AMZN jako jediné společnosti zaznamenaly nárůst. Tento report navíc přišel v době, kdy akcie atakovala maximum své předešlé cenové úrovně 690 USD z období konce předchozího roku. Tuto hranici spolu s pozitivními výsledky společnosti za 1Q se nyní podařilo prolomit a akcie zaznamenává stále nová maxima. Investiční banka Cowen predikuje, že AMZN má nakročeno k tomu stát se jedničkou na US trhu s oděvy do konce roku 2017.

Aktuální otázkou také je, zda se AMZN již nenachází na úrovni nadhodnocení a zda akcie má potenciál růst stále více. Cílová hodnota dle Nasdaq se pohybuje okolo 792 USD, doporučené cílové hodnoty investičních bank jsou také velmi optimistické, některé dokonce pracují s hranicí okolo 1.000 USD. AMZN je pod stále zvětšujícím se tlakem sledovanosti, denně vychází neuvěřitelné množství zpráv a navíc je velmi těžké sledovat každý krok takovéhoto technologického gigantu.

Akcie je dlouhodobě na vzestupu a s odkazy na výsledky hospodaření společnosti tento trend bude pravděpodobně i nadále přetrvávat. Situace pro vstup do short pozice či nějakého většího poklesu je v současnosti velmi těžko predikovatelná. Většina analytiků se přikládá držet akcie AMZN spíše dlouhodobě než čistě spekulativně.

AMZN graf

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.07.2022Apple a Amazon překonali odhady Wall Street X-Trade Brokers (XTB)
15.07.2020Tesla jako další Amazon Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688