Novinky při čištění ulic: odtažené auto musí vrátit na původní místo

TNBiz, 12.5.2016

Stejně jako se hospodyňky pouštějí do jarního úklidu bytu, vrhají se v těchto dnech na úklid i silničáři. Čištění ulic je teď v mnoha městech na denním pořádku. Řidiči ho ale často ignorují a vystavují se tak vysokým pokutám.

Silničáři čištěný úsek označují alespoň sedm dní dopředu, řidiči tedy mají dostatek času se na situaci připravit. V daném termínu pak musí ulici uvolnit. Někteří ale značku schválně ignorují nebo si zákazu stání nevšimnou. Potom má majitel silnice právo nechat překážející vůz odtáhnout.

Po skončení čištění je ale povinen vrátit auto na místo, odkud bylo odstraněno. Podle nové vyhlášky, která začala platit na začátku tohoto roku, je situace ještě malinko jiná. Pokud není možné auto vrátit na původní místo, například proto, že tam zatím zaparkoval někdo jiný, musí být umístěno na jiné vhodné místo v bezprostředním okolí. Ideálně tak, aby bylo z původního místa viditelné.

Pokud se odtahovce nepodaří najít vhodné místo, třeba proto, že jsou ulice přeplněné, oznámí vlastník silnice řidiči místo, kde je možné si auto vyzvednout a za jakých podmínek. Auta obvykle končí na záchytných parkovištích. Neukázněný řidič by v takovém případě měl zaplatit pouze za odtah, nikoli za parkovné. Částka se v každém městě liší, pohybuje se ale od tisíce korun výš.

Pokutě se vyhnete pouze v případě, že prokážete závažné důvody, které vám znemožnily auto z ulice včas odstranit. Těmi může být například pobyt v zahraničí nebo nemoc. V minulosti platilo, že řidiči museli platit jak odtah, tak parkovné na záchytném parkovišti, kde si museli auto také sami vyzvednout. Tak to nadále funguje v případě, že vám auto odtáhnou po porušení klasického zákazu stání. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky