STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  11.05.2016 14:30:26

Wal-Mart: Blíží se konec dlouhodobého trendu?

Autor: Bc. Jiří Jahoda

Největší světový maloobchodník Wal-Mart Stores, Inc. (WMT) začátkem týden reportoval své výsledky fiskálního roku spolu s dalšími plány možného budoucího vývoje společnosti. Ke včerejšímu dni se WMT rozhodl také podat žalobu na US provozovatele platebních karet společnost VISA, za údajné „omezování“ služeb pro své zákazníky. Jak tyto fundamenty mohou ovlivnit budoucí vývoj akcií WMT?

WMT je od začátku roku tlačen doslova býčím trendem. Společnost v maloobchodních tržbách vykazuje největší obrat ze všech obchodníků v USA a to ve výši přesahující 480 mld. USD. Suma tržeb je výsledkem jak již zaběhnutých prodejen, kterých je bezmála více než 11.500, tak výsledkem nově vzniklého „e-commerce field“ neboli rozvozu potravin do domu ve vybraných městech USA, který od začátku dubna začal fungovat ve více městech.

Od nové služby zaměřené na rozvoz čerstvých potravin si WMT slibuje hlavně upevnění maloobchodní pozice na trhu, kterým chce dát najevo svému největšímu konkurentovi Amazon.com (AMZN), že právě WMT je i nadále jedničkou v oblasti čerstvých potravin. AMZN na US trhu začal, nově potraviny distribuovat pod značkou AmazonFresh. Prodej potravin přes internet v USA meziročně vzrostl o 12 %.

WMT ve svém reportu uvádí čistý zisk okolo 15 mld. USD, ovšem jde o číslo o 1 mld. nižší než v předcházejícím roce. Zdaněný zisk poté meziročně poklesl o 8 % na 4,57 mld. USD. Za nižším ziskem stojí silný dolar, který WMT způsobil prodejní ztrátu ve výši 12 mld. USD. Společnost ovšem předpokládá nárůst prodejů o 3-4 %, zejména význam pak přikládá sílícímu e-commerce. WMT neustále čelí tlakům ze strany odborů, které se permanentně dovolávají zvýšení mezd, což vede k odčerpávání zisku společnosti. WMT je také často kritizován za způsoby, jakým jedná a zachází se svými zaměstnanci.

V dlouhodobém horizontu dle odhadů analytiků je společnost podhodnocena s výhledem na 12 měsíců a většina se shoduje na nákupu (BUY), případně držení (HOLD) akcie.

Společnost ke včerejšímu dni po skončení obchodních hodin oznámila, že podává žalobu na společnost VISA kvůli údajnému „omezování“ služeb pro zákazníky ve svých prodejnách. Jedná se o způsob placení a jejich zabezpečení. Aktuálně v prodejnách jde platit pouze přes magnetický čip, který postrádá jakékoliv „modernější“ prvky zabezpečení. WMT se dlouhodobě domáhá, aby jejím zákazníkům byly umožněny bezpečnější platby přes PIN. VISA argumentuje technologickou náročností pro zavádění daného způsobu plateb do všech prodejen WMT po celé USA.

Možný spor může přinést zajímavou spekulační příležitost v návaznosti na to, jak investoři a trh budou na danou zprávu reagovat. Zda krátkodobě klesne důvěra ve WMT a utvoří se možnost pro vstup do short pozice. Současně naopak v delším horizontu může dojít ke změně platební technologie v celém řetězci a potažmo zkvalitnění služeb, které vyústí v zájem o akcie a růst jejich ceny.

Wall-Mart Stores Inc. (WM) 6 months chart

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)

Přečtěte si také:

30.09.2005Wal-Mart se chystá navýšit svůj podíl na japonské společnosti Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
10.04.2003Americký retail až na Wal-Mart v poklesech Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688