Naše zahrada: jak snadno udělat ze zahrady ideální místo pro odpočinek i posezení s přáteli

Rádi byste se s příchodem teplých jarních dní přesunuli z pohodlí domova na svoji zahradu či zahrádku, ale po zimních měsících váš „venkovní domov“ k relaxaci ani ke grilování s přáteli příliš nevybízí? Poradíme vám, jak pomocí několika „detailů“ uděláte ze své zahrady místo, kam se budete rádi vracet nejenom vy, ale i celá vaše rodina a přátelé.

Cesta k dobře vypadající, ale zároveň i funkční zahradě je především ve správném plánování. Než tedy začnete se samotným nakupováním a venkovními úpravami, v klidu se po zahradě projděte a vše promyslete. Přísloví “dvakrát měř a jednou řež” je totiž i v tomto případě více než trefné. Zabetonovaný bazén nebo pergola se totiž s největší pravděpodobností budou už jen velmi špatně přemisťovat.

Květiny a stromy jako základ zahrady

Živý plot zajistí soukromí, stromy zase stín pro odpočinek a nejrůznější druhy keřů či květin nejenom skvěle doplní prázdná místa, ale navíc vám přinesou spoustu radosti. Kombinace a dobře zvolené umístění všech těchto dřevin, rostlin a keřů nakonec jako celek udělá ze zahrady útulné a příjemné prostředí.

Zajistěte si pohodlné sezení

I když je piknik s přáteli jistě příjemným zpestřením zaběhnutých stolovacích zvyklostí, jíst u stolu je přeci jenom pohodlnější. S pořízením zahradního nábytku, u kterého budete moci večeřet, bavit se s přáteli nebo v létě pracovat, tedy neotálejte. Sortiment je v dnešní době už natolik rozmanitý, že si z nejrůznějších materiálů, barev a tvarů jistě vyberete to, co odpovídá nejenom konceptu zahrady, ale i vašemu vkusu.

Náš tip: Před nákupem promyslete, kde bude zahradní nábytek umístěný. Pokud na něj čas od času zaprší, přizpůsobte výběru materiál, abyste ho za rok nemuseli vyměnit za nový.

Nejoblíbenější zahradní činnost většiny Čechů?

Grilování je v posledních letech snad jednou z nejoblíbenějších zahradních činností a většina z nás si bez něj léto ani nedovede představit. Grilováním si nejenom zpříjemníte posezení s přáteli, ale navíc na grilu vykouzlíte takové delikatesy, které se vám v domácí kuchyni rozhodně uvařit nepovedou. Alespoň malý gril na dřevěné uhlí v hodnotě pár set korun, který pro začátek postačí, by na vaší zahradě tedy rozhodně neměl chybět!

I před sluníčkem se občas potřebujeme schovat

I když jsou letní přeháňky či sluneční paprsky zpravidla příjemné, pokud déšť trvá už moc dlouho a paprsky přidávají na intenzitě, většinou uvítáme možnost se někde schovat. Možnosti krytých posezení můžete vybírat z nejrůznějších typů pergol či altánů. Pokud je navíc necháte z části obrůst popínavými rostlinami, jistě se stanou jedinečným prvkem vaší zahrady.

Náš tip: Pokud nemáte na zahradě dostatek místa pro stavbu krytého posezení, podobnou funkci jistě splní i rozměrnější slunečník.

Nezbytní pomocníci, kteří ušetří nejenom čas, ale i energii

I když se vaše i partnerovy peníze vyčleněné na revitalizaci zahrady mohly lehce vyčerpat, kvalitní ruční nářadí, sekačka na trávu, kolečko, elektrické zastřihovací nůžky nebo křovinořez, které pomůžou s údržbou, ušetří čas i energii, by vám i přesto chybět neměly. „Pokud vám na dovybavení zahrady nestačí úspory, jednoduché řešení je sjednání půjčky. Některé společnosti vám, jako páru, nabídnou výhodnější podmínky úvěru. Jde o tzv. partnerské půjčky, díky kterým dosáhnete na nižší úrok a můžete si společně půjčit více peněz,“ radí Cyril Křůpala, marketingový a obchodní ředitel společnosti Cofidis.

Náš tip: Pokud chcete při dovybavování zahrady ještě více ušetřit, rozhodně se vyplatí sledovat akce a sezónní nabídky. Ty přináší slevy nejenom na zahradní nářadí a nábytek, ale například i na bazény nebo zahradní houpačky, které z vaší zahrady udělají ještě lepší místo k relaxaci.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada