Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  11.05.2016 00:41:20

10. května: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily úterní seanci zhruba půlprocentním růstem a během dne zisky navyšovaly. S&P 500 nakonec zaznamenal nejprudší vzestup za dva měsíce. K růstu trhu velkou měrou přispěl internetový obchod Amazon, jehož akcie se vyšplhaly na nové rekordní maximum. Energetické společnosti navíc těžily z rostoucích cen ropy.

Dow posílil o 1,26 % na 17 928,35 bodu, širší S&P 500 připsal 1,25 % na 2 084,39 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 1,26 % na 4 809,88 bodu. Index volatility VIX klesl o 6,59 % na 13,63 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se mírně zvýšil na 1,753 %.

V plusu skončilo všech deset hlavních sektorů, nejvíce se dařilo sektoru základních materiálů a energetickému odvětví, nejmenší zisky si naopak připsaly sektor veřejných služeb a odvětví zdravotní péče.

Americké akcie (10. května 2016)
Americké akcie (10. května 2016)Zdroj: Google

Akcie farmaceutické společnosti Allergan (+5,28 %) přidaly přes pět procent poté, co firma oznámila, že se díky vysoké poptávce po botoxu a hlavních lécích ze svého portfolia vrátila v prvním čtvrtletí k zisku. Firma současně oznámila, že koupí zpět vlastní akcie za deset miliard dolarů. Čistý zisk podniku v prvních třech měsících roku činil 255,7 milionu USD po ztrátě 512,7 milionu USD loni. Celkové příjmy firmy se zvýšily o 48 % na 3,8 miliardy dolarů, z toho příjmy z prodeje botoxu stouply meziročně z 84 milionů na 637,5 milionu USD.

Vyšší ceny ropy byly podporou pro akcie největší veřejně obchodované ropné společnosti světa ExxonMobil (+1,6 %) i pro cenné papíry jejího konkurenta Chevron (+0,92 %).

Akcie Amazonu (+3,43 %) se díky více než 3% růstu dostaly na nové zavírací maximum 703,28 USD, intradenní maximum titulu bylo 704,55 USD. Společnost v úterý spustila novou videoslužbu, která představuje přímou konkurenci pro videoserver YouTube. Služba s názvem Amazon Video Direct umožňuje uživatelům umisťovat na internet videa a vydělávat na nich.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Zaměstnanci největší světové sociální sítě Facebook tendenčně manipulovali s výběrem zpráv do sekce trendů, tedy neustále aktualizovaného seznamu uživatelsky nejoblíbenějších zpravodajských témat. Lidé, jímž se ve firmě říká kurátoři zpráv, vytlačovali z této nabídky konzervativní témata a uměle do ní vkládali témata jiná, která mezi uživateli nezískala dostatečnou oblibu. Technologickému zpravodajskému serveru Gizmodo to řekl nejmenovaný bývalý pracovník Facebooku, který ve funkci kurátora rovněž pracoval.
  • Írán si bude u mezinárodní justice stěžovat na Spojené státy kvůli zabavení dvou miliard dolarů z peněz Teheránu zmrazených v USA z doby sankcí. Na shromáždění v jihoíránském Kermánu to v úterý řekl prezident Hasan Rúhání. Spojené státy v dubnu oznámily, že peníze použijí k odškodnění asi tisíce příbuzných obětí atentátů vyprovokovaných nebo podporovaných Teheránem.
  • Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) přestala coby jednotná organizace v podstatě existovat. Na dobu, kdy mohla určovat podmínky na světovém trhu s ropou, by se mělo zapomenout. Agentuře Reuters to sdělil šéf největší ruské ropné společnosti Rosněfť Igor Sečin. Nejnovější výroky patří k těm nejtvrdším, jaké kdy na adresu ropného kartelu učinil.
  • Americká vláda zkrátila finance některým nevládním agenturám, které pracují v Sýrii.Důvodem je přeplácení tureckých dodavatelů základních potřeb, které agentury distribuovaly mezi oběti konfliktu. Americká Agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID) v prohlášení oznámila, že pozastavuje financování 14 organizací a jednotlivců zapojených do programu pomoci.
  • Americká společnost Microsoft uzavře příští měsíc v Číně svůj portál internetových služeb MSN. Na čínském trhu ale hodlá zůstat, sdělil v úterý softwarový gigant.
  • Piper Jaffray snižuje doporučení na akcie výrobce hraček Hasbro na "neutral" z "overweight".
  • Bernstein zvyšuje cílovou cenu akcií Amazon.com na 1 000 USD ze 770 USD.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Jedna (ne)opodstatněná kritika oblíbeného Jedna (ne)opodstatněná kritika oblíbeného "Sell in May" aneb Proč (ne)nakoupit v listopadu za víc

Je tady květen a s ním přichází na akciových trzích období považované za "těch horších" šest měsíců roku. Historie dává tomuto tvrzení za pravdu, ale to neznamená, že je letos do podzimu na akciovém trhu potřeba počítat se ztrátami.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688