Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.05.2016 17:18:22

Brazílie: Politická krize, hospodářská recese, olympijské fiasko a druhý nejvýkonnější akciový trh


Válka na brazilské politické scéně se možná blíží svému vrcholu. Po nesčetných peripetiích, korupčních skandálech a nařčeních z pokusů o státní převrat se zdá, že tamní senát bude již tuto středu hlasovat o tom, zda dočasně zbaví prezidentku Rousseffovou funkce a obviní ji z nelegálního využívání státních bank k zalepení díry ve státním rozpočtu. Mocenské boje se ale v následujících dnech dost možná ještě přiostří.

Nepokoje na politické půdě sužují Brazílii v době, kdy se latinskoamerická země potýká s propuknutím epidemie viru Zika, korupčním skandálem nedozírných rozměrů kolem státní ropné společnosti Petrobras sahajícím až do těch nejvyšších pater tamní politiky, téměř dvoucifernou mírou inflace, stoupající nezaměstnaností a suma sumárum nejhorší hospodářskou recesí za poslední čtvrtstoletí. Ekonomický útlum doslova vysává státní pokladnu a ztěžuje vládám i na lokální úrovni poskytování základních služeb. Méně než 100 dní před letními Olympijskými hrami v Riu tamní úřady varovaly, že jim jednoduše dochází hotovost k financování státních úředníků, paliva do policejních aut či údržby nemocnic.

Brazilské olympijské fiasko?

Srpnová Olympiáda může nakonec skončit slušným fiaskem. Neprodané vstupenky na sportovní klání se začínají nebezpečně hromadit a místní si je nemohou dovolit. Na prodej je stále více než polovina lístků. Již nyní zcela zoufalou finanční situaci Ria de Janeira zdá se zrovna prodeje vstupenek nevylepší. Samotné Rio opravdu není ve stavu, kdy by si mohlo dovolit jen pomyslet na skupování zbylých lístků a jejich rozdaní místím školám nebo charitě.

Ačkoliv 11 miliard, které Brazílie za letní olympiádu utratila se nevyrovná bezmála 13 miliardám, které vydal za hry Londýn v roce 2012, ušlé příjmy z prodeje vstupenek by výrazně ohrozily ekonomickou bilanci pořádání her na brazilské půdě. Virus Zika, prezidentka na pokraji odvolání z funkce a žalostná hospodářská situace i stále větší množství násilných zločinů však nepůsobí na zahraniční návštěvníky zrovna jako lákadlo. V případě Ria měly ale tržby z prodeje vstupenek pokrýt 16 procent provozních nákladů města pro celý letošní rok.

Druhý nejvýkonnější akciový trh na světě

Brazilská aktiva nicméně žalostnému politickému i hospodářskému stavu navzdory letos posilují ve velkém. Real proti dolaru přidal téměř procento. Od počátku roku díky nadějím investorů na změnu v návaznosti na odvolání nynější prezidentky Rousseffové posílil real proti americké měně o více než 13 procent. Futures na brazilský akciový index Ibovespa získaly dnes více než procento a index zahájil úterní obchodní seanci zhruba půlprocentním růstem. Brazilským akciím se od začátku roku dařilo ještě lépe než domácí měně a přidaly dokonce více než 18 procent. Paradoxem zůstává, že právě recesí zmítaná Brazílie má prozatím v letošním roce akciový trh s druhou nejlepší výkonností na světě.


Brazilský akciový index Ibovespa od počátku letošního roku.

Nejasností nejen kolem Olympiády zůstává prozatím víc než dost. Zda bude letošní letní Olympijské hry zahajovat ještě nepříliš populární Dilma Rousseffová nebo viceprezident Michel Temer jako zcela nová zástupná hlava státu je zatím ve hvězdách. K oficiálnímu odstartování obžaloby prezidentky Senát potřebuje prostou většinu hlasů. Kolik lidí si však samotný výkop her vychutná naživo, odhalí až nadcházející měsíce.

Zdroj: BBG, FT

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:36  Ranní shrnutí (19.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   8:31  Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688