Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  09.05.2016 06:00:42

Česko čeká grilování kvůli jaderné bezpečnosti. I přes skandály nejspíš uspěje


I skandál s kontrolami v českých jaderných elektrárnách je domácí jaderná bezpečnost v nejlepším pořádku. Vyplývá to ze zprávy, kterou ČR musí pravidelně předkládat Mezinárodní agentuře pro atomovou energii. Materiál teď míří do vlády.

Příští hodnotící zasedání smluvních stran Úmluvy o jaderné bezpečnosti, které je Česká republika členem, se má konat už příští rok na jaře v rakouské metropoli Vídni. Podle zprávy vypracované Státním úřadem pro jadernou bezpečnost spolu s odborníky z ČEZu jsou veškeré bezpečnostní mechanismy chránící atomovou bezpečnost v ČR bez problémů. A to i přes skandály s kontrolami v obou elektrárnách. Jedná se totiž o jaderné elektrárny v Dukovanech na rozhraní Vysočiny a Jihomoravského kraje a v jihočeském Temelíně, ale třeba i výzkumné reaktory, mezisklady použitého paliva nebo úložiště radioaktivního odpadu.

„Úmluva je jediným současným mezinárodněprávním nástrojem na posuzování jaderné bezpečnosti v mezinárodním měřítku. Předpokládaný výsledek tohoto hodnocení tak bude významným argumentem pro obhajobu vysoké úrovně jaderné bezpečnosti v ČR,“ stojí v dokumentu, který má Ekonomický deník k dispozici. Hodnocení stavu pak připadá na každé tři roky. Úmluvu o jaderné bezpečnosti ratifikoval tuzemský Parlament už před více než dvaceti lety. Česko navíc stálo u zrodu závazného dokumentu, který členské státy zavazuje k přísnému dodržování podmínek využívání atomové energie.

„Na základě předchozích hodnotících zasedání lze reálně předpokládat, že Národní zpráva ČR bude přijata smluvními stranami pozitivně,“ uvádí autoří materiálu, který teď vládě předkládá Státní úřad pro jadernou bezpečnost pod vedením předsedkyně Dany Drábové. A to i přes předpoklad, že pro českou jadernou energetiku vyplynou ze zasedání jistá doporučení.

„Nebyl nalezen stav, který je nutné bez prodlení řešit. Elektrárna je schopna bezpečně zvládnout i vysoce nepravděpodobné extrémní havarijní stavy, aniž by došlo k ohrožení jejího okolí,“píše se v dokumentu jak v případě Dukovan, tak Temelína. Veškeré studie a anylýzy jednoznačně ukazují na vysokou úroveň zajišťování jaderné bezpečnosti bloků v obou jaderných elektrárnách a bezpečnost v nich odpovídá aktuálním požadavkům a mezinárodním standardům. „Tento stav je průběžně prověřován a posuzován z hlediska nejnovějších poznatků vědy a techniky. Jsou naplánovány a prováděny nezbytné aktivity tak, aby bylo možno i v budoucnu tento stav udržet, resp. dále zlepšovat,“ stojí ve zprávě úřadu Dany Drábové.

Dukovanský skandál

Úroveň ochrany před jaderným nebezpečím by neměly narušit ani nedávné skandály s nedostatky v kontrolách svarových spojů potrubí, které později odhalily i skutečně vadné spárové spoje. Na starost je měla externí firma, kterou si ČEZ najímal. Průšvih nakonec vyústil k odstavení celkem tří ze čtyř jaderných bloků v dukovanské elektrárně, což energetickému gigantu způsobilo škodu ve výši 2,5 miliardy korun. Neplánovaná odstávka tak trvala od poloviny loňského září až do konce prosince. ČEZ dokonce podal podnět k prošetření policií.

Nedostatky o revizi prováděné externí firmou odhalila přitom rutinní kontrola. Nevyhovující rentgenové snímky, které musí být součástí dokumentace, byly mimo jiné nejen velice nekvalitní, navíc pořízené jen z jedné strany, namísto požadovaných třech stran.  Kontrola se proto musela provést znovu, jenže do té doby se provoz bloků musel zastavit. „Bude to  mít vliv na naše provozní výsledky, ale naší absolutní prioritou je bezpečnost. A my chceme mít naprostou jistotu,“ prohlásil tehdy ředitel moravské elektrárny Miloš Štěpanovský.

I přes velký skandál ale bezpečnost ohrožena nebyla. V případě zfušovaných RTG snímků šlo podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost o tenké trubky určené k měření, nikoli o žádné důležité potrubí, například tlakové nádoby reaktoru.

Úspory na kontrolách

Ačkoli Drábová z kauzy vinila ČEZ a jeho politiku levnějšího najímání dodavatelských firem, ČEZ viděl pochybení právě u externí firmy. Za kontroly potrubí tehdy odpovídala firma Tediko. I tento problém podle zprávy ČEZ řeší.  „Provozovatel také zahájil analýzu své organizační struktury i činností dodavatelských firem s cílem připravit a realizovat nezbytná organizační opatření. Ta mají obecně zlepšit kontrolu práce dodavatelských firem včetně konkrétních opatření v oblasti provozních kontrol svarových spojů,“ uvádí nyní SÚJB ve zprávě pro vládu.

Kontroly se nevyhnuly ani mladší sestře atomových DukovanTemelínu. Vedení jihočeské elektrárny nejprve nařídilo provést kontroly celkem třiceti vybraných svárových spojů, které dopadly dobře. Jenže kvůli dukovanské zkušenosti museli i Jihočeši zevrubně prověřit i další svary, a to v násobně větším počtu. V dalším kroku tak bylo prověřeno celkem 572 spojů, kde už se ovšem chyby našly. „Hloubková prověrka provádění, vyhodnocování a dokladování kvality svarů nakonec odhalila nedostatky i zde a z toho důvodu byla nařízena plošná systematická kontrola,“ vysvětluje Národní zpráva.

Atomový zákon

Před ostatními státy, které se k mezinárodní úmluvě o jaderné bezpečnosti připojily, se bude Česko zpovídat i z požadované legislativy. Kromě jiného je na spadnutí i nový tomový zákon, který upravuje poněkud zastaralou stávající normu z roku 1997. Zákon, který teď míří ve sněmovně do třetího čtení, zahrnuje nejen doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii, zavádí novou koncepci radiační ochrany před ionizačním zářením zejména pro příslušné pracovníky, ale přináší i nové technické požadavky, kritéria, ale také technické požadavky a procesní pravidla pro spouštění nových bloků jaderných elektráren.

Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky, který Sobotkova vláda přijala loni v červnu, počítá také s rozšířením o jeden blok v jaderné elektrárně v Dukovanech a jeden v Temelíně s možností rozšíření na další dva jaderně energetické bloky v případě obou elektráren.

 

Vendula Stallerová


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

31.05. 22:07  JE Dukovany (Majda K.)
31.05. 22:05  JE Dukovany (Majda K.)
28.05. 17:58  názor (Horpak)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688