Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  08.05.2016 17:30:42

Vládním koordinátorem pro digitální agendu se má stát Tomáš Prouza

Návrh Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) na zřízení vládního zmocněnce pro digitální agendu doznal zásadní obrat.

Podle zjištění Ekonomického deníku totiž nebude zřízena nová funkce, jak původně navrhovalo MPO, ale roli „digitálního zmocněnce“, nově „vládního koordinátora pro digitální agendu“, má převzít vládní zmocněnec pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Jak vyplývá z materiálů, které má Ekonomický deník k dispozici, jedná se o návrh, který vládě předloží na základě dohody s MPO sám premiér Bohuslav Sobotka. Jde tak o změnu, která vychází vstříc například požadavkům Svazu průmyslu a dopravy, o nichž již Ekonomický deník informoval. Jak se v samotném matriálu uvádí, jedná se o výsledek vyhodnocení připomínek k návrhu, který již vládě předložilo MPO.

Důvodem této změny, tj. sloučení funkce vládního zmocněnce pro digitální agendu s funkcí vládního zmocněnce pro evropské záležitosti, je zejména fakt, že „podřízenost koordinátora předsedovi vlády zajistí této agendě adekvátní prioritu a dostatečnou váhu koordinátora při kooperaci se všemi dotčenými resorty a dalšími ústředními orgány státní správy“.

Dalším důvodem pro jmenování vládního zmocněnce pro evropské záležitosti vládním koordinátorem pro digitální agendu je „evropský rozměr digitální agendy“. „Zásadní je kromě přípravy vládních iniciativ na národní úrovni také evropský rozměr digitální agendy, resp. vliv debaty v EU na národní aktivity. EU se této tématice věnuje velmi intenzivně, na základě přijetí Strategie jednotného digitálního trhu jsou v orgánech EU postupně projednávány dílčí unijní legislativní a nelegislativní návrhy. Tyto iniciativy mnohdy zásadně mění regulatorní prostředí pro rozvoj digitální ekonomiky v EU (viz např. obecné nařízení o ochraně údajů a dojednání nové rámcové dohody EU s USA o předávání osobních údajů). ČR by měla být na takto důležité diskuse řádně připravena“, stojí v návrhu, který do vlády předkládá Úřad vlády ČR.

Podle návrhu navíc „ČR mnohdy nedisponuje k těmto návrhům dostatečně propracovanými a vyargumentovanými stanovisky a v některých případech není vedena hlubší expertní meziresortní debata“. Naproti tomu „Úřad vlády (Sekce pro evropské záležitosti) se koordinaci politik na národní úrovni dlouhodobě věnuje a má značné zkušenosti s komunikací jak s národními gestory, tak s orgány Evropské unie a dalšími členskými státy“.

Posledním z důvodů, proč premiér Bohuslav Sobotka navrhuje vládě jmenování Prouzy je to, že „státní tajemník pro evropské záležitosti se digitální agendou dlouhodobě zabývá nejen z pohledu aktivit EU, ale i na národní úrovni“ a „je v rámci Úřadu vlády ČR gestorem Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu“.

Nový koordinátor digitální agendy ČR má také za úkol předložit do 31. ledna 2017 aktualizaci Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu, schváleného vládou ČR dne 26. srpna 2015. „Do této aktualizace promítne výsledky revize platných koncepčních dokumentů vlády ČR pro digitální agendu a zhodnocení efektivity existujících poradních a pracovních orgánů vlády ČR pro digitální agendu. Zároveň v dokumentu navrhne základní národní priority na podporu digitální agendy pro další období“, stojí v předkládací zprávě k návrhu, který má Ekonomický deník k dispozici.

Koordinátor digitální agendy má být podle návrhu přímo podřízený předsedovi vlády a získat funkce místopředsedy Rady vlády pro informační společnost a Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst. Pro realizaci úkolů koordinátora digitální agendy ČR se zřídí v rámci Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády pět systematizovaných služebních míst. Tato změna systematizace platná od 1. července 2016 bude vyžadovat navýšení rozpočtové kapitoly Úřadu vlády pro rok 2016 o 2 022 624 . Celkové roční náklady pro další roky budou činit 4 058 883 .

Redakce


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688