Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  05.05.2016 17:13:30

ČNB vidí pravděpodobný exit v polovině roku 2017


Česká národní banka ještě zpřesnila svůj pohled pravděpodobného ukončení kurzového závazku. Ten v nově vidí v polovině roku 2017, což je malinko dříve, než ho odhadujeme my ve své nové prognóze (Q3 17). Navíc guvernér Singer zmínil možnost zvýšení hladiny kurzového závazku v případě systematického poklesu inflačních očekávání. Inflační prognóza byla revidována mírně dolů. I tentokrát bankovní rada diskutovala možné využití záporných sazeb. 

ČNB se na svém dnešním zasedání usnesla, že vidí konec kurzového závazku „v polovině roku 2017“, což nepředstavuje významnou změnu oproti poslednímu výstupu, kdy bankovní rada očekávala exit „blíže polovině roku 2017“. Náš odhad počítá s delším trváním kurzového závazku. My vidíme jeho ukončení až ve třetím čtvrtletí.

Pouze malá změna v pohledu na kurzový závazek odráží aktualizovanou prognózu. I když centrální banka posunula očekávanou trajektorii inflace směrem dolů, tak i nadále vidí inflaci ve třetím čtvrtletí příštího roku několik desetinek procentního bodu nad inflačním cílem. Výrazně se však změnil odhad pro nadcházející měsíce. ČNB vidí reálné riziko, že inflace se dostane znovu do záporných čísel v důsledku nižších regulovaných cen, prohloubení poklesu cen potravin a zvolnění korigované inflace. To je možná důvod proč guvernér Singer na tiskové konferenci zmínil možnost zvýšení hladiny kurzového závazku. Tento krok ale podmínil „systematickým poklesem inflačních očekávání, které by se projevovaly ve vývoji nominálních veličin, zejména mezd“. Toto riziko v dohledné době nevidíme. Singer také zmínil rostoucí protiinflační tlaky ze zahraničí. ČNB nebude reagovat na jejich primární dopady, nicméně pokud by se tyto tlaky přelévaly i do jádrové inflace, ČNB by byla nucena reagovat. Ani tuto hrozbu nablízku nevidíme. Hladina kurzového závazku tak již podle nás zůstane beze změny.

Konec kurzového závazku neznamená konec intervencí   

ČNB znovu zopakovala, že ani po opuštění intervenčního režimu nedopustí přílišnou volatilitu na devizovém trhu. V případě výrazných spekulací na posílení koruny a následného zavírání těchto pozic může koruna i oslabit. Předpokládáme přítomnost ČNB na trhu v obou těchto případech. Bezprostředně po opuštění kurzové závazku podle nás ČNB nedovolí koruně opustit koridor mezi 26,5 CZK/EUR a 28 CZK/EUR. Tento koridor se bude postupně rozšiřovat.

Záporné sazby vidíme pouze v čase kolem exitu

Guvernér Singer ve svém prohlášení znovu zmínil záporné úrokové sazby. Z vyjádření jednotlivých členů bankovní rady odvozujeme že bankovní rada vnímá velké náklady tohoto opatření, které by přineslo pouze omezené výhody, pokud by záporné sazby zůstaly v platnosti po delší období. Nicméně potenciální přiliv spekulativního kapitálu v období exitu ji podle nás přiměje k penalizaci horkých peněz, které budou sázet na zhodnocení koruny, aby odradily investory od této spekulace. To by mělo pomoci zajistit hladký proces konce kurzového závazku. Aby tímto opatřením nebyly výrazně zasaženy banky, ČNB zavede dvoustupňový systém. Banky tedy budou moci odložit část své přebytečné likvidity do facility s kladným výnosem. Nad jistý objem ale již budou své vklady úročit negativní sazbou.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688