Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  04.05.2016 23:24:21

4. května: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

  Akciové trhy ve Spojených státech ve středu klesly druhý den v řadě. K obavám investorů o zdraví světové ekonomiky se přidaly špatné údaje z amerického pracovního trhu a slabé firemní výsledky. Dolar na devizových trzích ale zpevňoval díky jiným americkým statistikám, které zmírnily obavy ohledně pomalého kvartálního růstu americké ekonomiky.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,56 % na 17 651,74 bodu. Širší index S&P 500 ztratil 0,59 % na 2 051,17 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite odepsal 0,79 % na 4 725,64 bodu. V plusu se udržely pouze sektory necyklického spotřebního zboží a síťových služeb, nejvíce naopak ztrácela odvětví zdravotní péče, energetiky a základních materiálů. Index volatility VIX vzrostl o necelá 3 % na 16,05 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o dva bazické body na 1,7752 %.

Indexy S&P 500 a Nasdaq srážely především akcie internetové cestovní kanceláře Priceline Group, které po zveřejnění neuspokojivé prognózy hospodaření klesly o 7,5 %. Ztrácely také akcie velkých bank, naopak nad nulou se udržely největší technologické tituly.

S&P 500 (4. května 2016)
S&P 500 (4. května 2016)

Organizace ADP oznámila, že soukromí zaměstnavatelé v USA v dubnu vytvořili 156 tisíc pracovních míst. Byl to nejslabší přírůstek za tři roky. Americká vláda zveřejní kompletnější zprávu o dubnovém vývoji zaměstnanosti v zemi v pátek.

Další údaje z ekonomiky USA, tentokrát o zakázkách tamních továren a o březnovém obchodním deficitu USA, pomohly k růstu hodnoty dolaru. Obchodní deficit Spojených států v březnu klesl na nejnižší úroveň za více než rok. Zakázky amerických továren vykázaly v březnu nárůst o 1,1 %, takže překonaly očekávání analytiků (+0,6 %).

Americká měna, která v noci na středu sestoupila vůči japonskému jenu nejníže za téměř 19 měsíců, zpevňovala před koncem newyorského obchodování vůči japonské měně o 0,3 % na 106,93 JPY.

 

Euro vůči dolaru se pohybovalo bez větších změn kolem 1,1492 USD. V úterý se přitom vyšplhalo až na 1,1614 USD, tedy na nejvyšší úroveň od loňského srpna.

Dolarový index ke koši šesti předních světových měn vykazoval nárůst o 0,3 % na 93,205 bodu. V úterý sestoupil na nejnižší úroveň za více než 15 měsíců.

Světové ceny ropy ve středu nejprve ožily po poklesu, když obavy z globálního přebytku zmírnil pokles těžby v Kanadě kvůli tamním požárům. Později ale ceny po zprávě o výrazném růstu zásob na americkém trhu většinu zisků ztratily a večer již ztrácely.

Kanadská provincie Alberta evakuovala kvůli rychle se šířícímu lesnímu požáru město Fort McMurray. Požár se šíří v centru kanadské těžby z ropných písků a některé firmy už omezily místní produkci.

Zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 2,8 milionu barelů a nečekaně stouply také zásoby benzínu, sdělil vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Analytici oslovení agenturou Reuters odhadovali nárůst zásob ropy o 1,7 milionu barelů.

Země kartelu OPEC sice celkově minulý měsíc dále zvyšovaly těžbu, ceny ale podporují výpadky produkce na řadě míst. Vedle Kanady jde o Nigérii a Irák a trh má obavy i o vývoj v Libyi a Venezuele.

Hlavní středeční události na amerických trzích

Americká makrodata (4. května 2016)
Americká makrodata (4. května 2016)Zdroj: dailyfx.com
  • John Kasich ukončil svou kampaň, v níž usiloval o nominaci na kandidáta republikánské strany na prezidenta. Po odstoupení Kasicha a Cruze zůstal jediným kandidátem Donald Trump.
  • Apple prohrál boj o ochrannou známku iPhone v Číně. Název IPHONE tak podle rozhodnutí nejvyššího lidového soudu v Pekingu může nadále používat i firma Xintong Tiandi Technology, která prodává kabelky a další kožené zboží. Uvedla to na svých internetových stránkách BBC s odvoláním na čínský list Legal Daily, který je považován za oficiálního mluvčího čínské komise pro centrální politiku a právní záležitosti. Akcie Applu ve středu -1,04 %.
  • Server YouTube připravuje placenou službu, která by nabízela vysílání vybraných kabelových televizí streamované přes internet. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom informovala agentura Bloomberg. Projekt prý nese název Unplugged. Premiéru by údajně mohl mít již příští rok. Akcie Alphabetu ve středu +0,41 %.
  • Japonská společnost Takata svolá ve Spojených státech k výměně dalších 35 až 40 milionů nafukovačů airbagů. Oznámilo to americké ministerstvo dopravy. V USA již bylo svoláno téměř 29 milionů nafukovačů Takata kvůli nebezpečí, že explodují a vymrští do vozu části kovu.
  • Společnost Intercontinental Exchange (ICE), majitel newyorské akciové burzy NYSE, nepodá konkurenční nabídku na převzetí Londýnské akciové burzy (LSE).Případná nabídka ze strany ICE, která ji původně nevylučovala, mohla rozpoutat bitvu o převzetí londýnské burzy. Ta již jedná o spojení s německým burzovním operátorem Deutsche Börse. Akcie ICE ve středu +7,29 %.

Výsledková sezóna

  • Zisk a tržby americké mediální společnosti Time Warner v prvním čtvrtletí vzrostly.Přispěly k tomu zejména zvýšené výnosy televizních sítí Turner Broadcasting a Home Box Office (HBO). Plyne to ze středečního sdělení skupiny, která vlastní téměř poloviční podíl v majiteli tuzemské TV Nova. Akcie ve středu +1,58 %.
  • Výsledky Tesla Motors v 1Q: Ztráta na akci 0,57 USD (odhad: 0,58 USD), tržby 1,6 miliardy USD (v souladu s odhady). Akcie ve středečním after-marketu +5,3 %.
  • Výsledky Whole Foods v 1Q: Očištěný zisk na akcii 0,44 USD (odhad: 0,41 USD), tržby 3,70 miliardy USD (odhad: 3,74 miliardy USD). Akcie ve středečním after-marketu +1,8 %.

Sell in May and Go Away: Opravdu takhle vypadá ochrana kapitálu?Sell in May and Go Away: Opravdu takhle vypadá ochrana kapitálu?

Přísloví, které investorům radí, aby v květnu vyprodali pozice a vrátili se k nim až v listopadu. Co ukazují statistiky a jaký názor na "Sell in May and Go Away" mají Michala Moravcová, analytička ze společnosti BOSSA, a Tomáš Kálal, investiční specialista z Conseq Investment Management? V pořadu Investice ZET ukázali, že tržní pranostiky je potřeba brát s rezervou.










K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688